Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz (06.2012 - 05.2015)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
ewa1000
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2014, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Datura umiera

Post »

proszę o pomoc co jest mojej daturze ginie w oczach Obrazek
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3 cz.

Post »

Wygląda jak poparzenie słoneczne. Czy była przestawiana w inne miejsce? Napisz coś więcej.
Pozdrawiam Tomek
ewa1000
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2014, o 17:59

Post »

Witam cieszę się że ktoś zareagował na mój wątek bo nie wiem co robić. Więc od początku mam od tamtego roku daturę było wszystko ok stała cały czas na słoneczku 4-ry dni temu dostałam większą i zobaczyłam ze ma drobne kropki jasne okazało się że to przędziorek więc opryskałam mydlinami obie na drugi dzień żałowałam całe były białe okropne ale przędziorek dalej był a one zrobiły się okropne dodam tylko że te plamki dostała teraz też i moja zeszłoroczna datura i robią się coraz gorsze po obrywałam liście zostały tylko na czubku nie wiem co robić nie chce tak je opryskiwać preparatami może ten albo tamten co to świnki doświatczalne dodam jeszcze inne zdjęcia proszę może ktoś mi doradzi co robić będę wdzięczna teraz stoją więcej w cieniu słone mają tylko do 11-12 Obrazek

-- 27 lip 2014, o 18:13 --

Obrazek

-- 27 lip 2014, o 18:15 --

Obrazek

-- 27 lip 2014, o 18:16 --

Obrazek
-- 27 lip 2014, o 18:18--
Dodam jeszcze że na drugi dzień po opryskaniu mydlinami opryskałam preparatem na przędziorka i że datura zeszłoroczna też już dostaje takie plamy

Połączyłem posty - używaj proszę opcji edytuj. Druga sprawa zdania zaczynamy z dużej litery - poprawiłem, oraz używamy interpunkcji. norbert76
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p

Post »

Mam nadzieję że pryskałaś późnym wieczorem albo wcześnie rano? Niech inni się wypowiedzą ale jak dla mnie jest poparzona, albo od słońca albo od oprysku. Nie ma co się martwić, liście są stracone, ale szybko puści nowe :)

Od dzisiaj odmiana dark rosetta to mój numer 1 ! Maluszek właśnie ma równe 30 kwiatów plus kilka pączków :tan już z 20 m ją wyczuć się da, a jak się podejdzie to idzie się ;:209

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Tomek
gdybek1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lip 2014, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

pomoc dla datury

Post »

Witam.

Proszę o pomoc w ustaleniu co się stało/jak pomóc moim daturom. Wszystko było w porządku , a nagle coś od 3 dni datury mają omdlałe dolne liście mimo , dużej ilości wody z nawozem dla datur.

Proszę o informacje , jak pomóc moim daturom ?
Obrazek Obrazek
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38

Re: pomoc dla datury

Post »

Może zbyt wielkie stężenie nawozu? Od jak dawna go używasz?
Pozdrawiam, Gosia:)
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Re: pomoc dla datury

Post »

Wiem,że suche powietrze także powoduje się zwijanie liści,ale czy to jest to to pewna nie jestem.
Może stoją w zbyt ciemnym stanowisku...
Awatar użytkownika
Mariolaa555
50p
50p
Od: 31 maja 2014, o 12:44

Post »

Wyglądają jakby były sparzone, nawet chwilowy brak wody powoduje takie omdlałe liście, szczególnie jak rosną w donicach..wystarczy chwila żeby mieć problem, pewnie troche liści zgubi (co niektóre bardzo zwiędłe można obciąć i tak nie odżyją)..teraz trzeba uważać żeby nie przelać..A z tym nawozem do datur w płynie to raczej przesadzić nie da rady, bo ma małe stężenie czegokolwiek a datury to mega żarłoki :wink:
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Jedna z moich datur też tak miała i też nie wiem dlaczego. Nawet gdy nie podlejemy i przywiędnie to po podlaniu szybko dochodzi do siebie moja miała tak około tygodnia i tylko jedna dla pewności że nie ma nic w ziemi co ją podjada wstawiłam donice do wody i utopiłam wszystko co w niej żyło teraz dochodzi do siebie i jest coraz lepiej. ;:333

Przypominam Ci kolejny raz, że na tym forum używamy interpunkcji, zgodnie z zasadami pisowni języka polskiego. norbert76.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Ja bym po pierwsze ją przesadziła do większej donicy.Jeśli nie możesz ''latać z konewką '' daj jej podstawkę.
Pierwszy dzień kwitnienia Albinoski :D i reszta rośliny

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Moje datury:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ;:333

Biała podwójna oraz variegata są z zeszłego roku wyższe już chyba nie będą mają około 2 metry pozostałe ze zdjęć są starsze.

Przypominam Ci kolejny raz, że na tym forum używamy interpunkcji, zgodnie z zasadami pisowni języka polskiego. norbert76.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
martika30
100p
100p
Od: 21 sie 2013, o 08:38

Post »

Moja daturka Maya jest też z zeszłego roku, ale niestety ma ok. 1m. Kwitnie ładnie, ale trochę chyba przędziorki ja zachamowały we wzroście. Popryskałam ;:163 na te paskudy i od razu ruszyła.
Gratuluję tak ładnych okazów.
Awatar użytkownika
Ren0
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2012, o 11:42

Post »

Czy mogę przesadzić Dature do większej donicy? Ma już male pączki i boje się trochę jej zaszkodzić.
Pozdrawia Aneta i zwierzyniec :)
x-i-a
---
Od: 23 wrz 2009, o 12:58

Post »

Spokojnie możesz ;)
Tylko nie narusz jej korzeni przy operacji :)
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p

Post »

baxiowa, biała jest super ;:215

Rozkwitła juz do końca moja krzyżóweczka :tan wygląda tak

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Tomek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”