W zeszłym roku kupiłam wysyłkowo drzewa i krzewy, ale nie wszystkie sadzonki odpowiadały zamówieniu. Nie wiem co to jest:
1
wypuściło pędy, które owijają się . Nie wiem czy to nie jest obwojnik?
2.
nie mam pojęcia co to. Liście średnicy do ok 9 cm
Na szczęście te rośliny rosną jeszcze w donicach, bo głupio byłoby, gdybym posadziła w nieodpowiednim miejscu.
Raczej nie - to na 2 zdjęciu . To ma zdrewniałe gałązki , ewidentnie krzew lub drzewo. A na 1 zdjęciu też nie , bo łodyżki ma już zdrewniałe, liście dość grube, skórzaste.
Rzeczywiście , to może być wiciokrzew. Nie lubię wiciokrzewów, bo zawsze na nich siedzą miliony mszyc. Gdzieś mu znajdę miejsce.
Gorzej z tym drugim krzaczkiem-drzewem, bo miejsce muszę wybrać w zależności od wzrostu. Pomóżcie!
A to na pierwszym zdjęciu to nie jest przypadkiem aktinidia - kiwi ?
edit - powiększyłem sobie to zdjęcie i nie mam wątpliwości na 100% jest to aktinidia.
hmmm... popatrzyłam na zdjęcia w internecie i mam wątpliwości: to ma o wiele bardziej podłużne liście i żyłkowania bardziej niesymetryczne. Jest to ewidentnie pnącze, więc muszę i tak posadzić przy podporze (ładnie się owija).
Druga roślina ma rzeczywiście liście bardzo podobne do nasturcji, ale to ma korzenie jak krzak, gałązki zdrewniałe.
Pisałam już do sprzedawcy, ale nie doczekałam się dotychczas odpowiedzi.
Chyba rozszyfrowałam 2/-gą roślinę dzięki grzebaniu na forum Wygląda to jak grujecznik japoński. Nie zamawiałam go , ale i tak się cieszę, bo to ładne drzewo.