U nas w okresie letnim grill króluje w większość dni tygodnia
Do mięs :
Umyte ziemniaki układam na folii aluminiowej, do tego odrobine masła, sól, ząbek czosnku, zawijam i wrzucam do żaru - trzeba uważać, żeby się nie spaliły
Cukinie kroję w grube plastry, wrzucam do miski, dodaje olej , czosnek (ilość wg uznania), suszona bazylia. Dobrze jest jak damy jej przejść. Grilluje na tacce lub w folii
Karkówka :
Cebule miksuje blenderem, dodaje mniej więcej tyle samo musztardy. Karkówkę posypać papryką, odrobiną soli i wrzucić do marynaty. Najlepiej grillować na tacce, bo przypala się łatwo, ale za to smakuje świetnie
Jednak najczęściej karkówkę doprawiam solą i papryką i do tego dodaje musztardy (ma pokryć mięso)
I jeszcze przepis,którego nie zdążyłam jeszcze spróbować, bo to "świeżynka".
Bakłażan w całości wrzucić na świeżo rozpalonego grilla, tak, żeby ogień wręcz buchał jeszcze. Przypiec (a nawet lekko przypalić) z każdej strony. Od razu z grilla wrzucić do zimnej, mocno osolonej wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do tego przypieć paprykę i również z nią do osolonej wody, pokroić. Następnie pieczarki i można dodawać inne warzywa grillowane.
Całość wymieszać razem, można skroić oliwą - podawać na zimno, jako dodatek do mięs
I ostatni przepis, to nasz nr 1
sos czosnkowy
ser feta, jogurt naturalny, świeży ogórek, czosnek wyciśnięty, koperek
Ser blendujemy z około ogórkami (ilość wg uznania, ja zawsze robie to na "oko") dodajemy jogurt, czosnek, znowu blendujemy, na koniec wrzucamy drobno posiekany koperek. Gdy stoi i lodówce fajnie gęstnieje, jednak zrobiony na świeżo też swietnie smakuje