

http://m.interia.pl/fakty/news,nId,896044Niedawno spotkałam lekarza medycyny sądowej z wieloletnim stażem. Jeden z tematów naszej rozmowy zapadł mi w pamięci najbardziej.
Zwłoki wydobywane z grobów, w celu ekshumacji, trzydzieści lat temu i teraz, przechowywane w podobnych warunkach, zasadniczo różnią się stopniem rozkładu, mimo takiego samego czasu pozostawania pod ziemią.
Obecnie stan zwłok jest nieporównanie lepszy niż kiedyś.
(..)
Chwastobójczo
Nawozy, herbicydy, pestycydy, insektycydy i tym podobne to jedna wielka tykająca bomba toksyczna.
Owoce pozbawione robaków, lepsze plony, zdrowszy dom i bardziej mięsista wołowina to powody, dla których wiele osób skusiło się...
http://tylkomedycyna.pl/wiadomosc/pesty ... zewleklych(..)
CHOROBY NOWOTWOROWE:
Ponad 260 z przeprowadzonych dotychczas badań, wiąże pestycydy z różnymi rodzajami raka, w tym: z białaczką, chłoniakiem, mięsakiem tkanek miękkich, rakiem piersi, prostaty, szpiku kostnego, tarczycy, jelit, wątroby i płuc.
(..)
OTYŁOŚĆ:
Niektóre pestycydy zaburzają również gospodarkę hormonalną w organizmie, działając jak fałszywa wersja naturalnego hormonu, blokując ważne sieci komunikacyjne lub zakłócając właściwą produkcję hormonów. Według badań przeprowadzonych w 2012 roku, opublikowanych w czasopiśmie "Environmental Health Perspectives", ponad pięćdziesiąt pestycydów zaklasyfikowano jako "zakłócacze" gospodarki hormonalnej, przy czym niektóre z nich przyczyniają się do rozwoju zespołu metabolicznego i otyłości, ponieważ mają tendencję do gromadzenia się w komórkach.
http://www.sciaga.pl/tekst/10371-11-pestycydyJOJO pisze: PESTYCYDY -Zastosowanie i zalety
Zwalczanie drobnoustrojów chorobotwórczych i pasożytniczych roślin ( wirusy, grzyby) oraz makroorganizmów (owadów, roztoczy,nicieni,gryzoni, grzybów pasożytniczych oraz chwastów.
Akcje sanitarne ? likwidacja ognisk epidemii (higiena człowieka, zoohigiena)
Wzrost produkcji roślinnej i zwierzęcej
Zagrożenia
Zagrożenie dla zdrowia człowieka związane ze stosowaniem pestycydów może wynikać z ich niewłaściwego stosowania, znacznej trwałości tych związków i ich zdolności do kumulowania się w środowisku , dużej aktywności biologicznej i szerokiego spektrum toksycznego działania.
Kumulacja- W piśmiennictwie opisano wiele przykładów kumulacji pestycydów w łańcuchach żywieniowych .
Na przykład stwierdzane , śladowe ilości pestycydów chlorowanych w wodach powierzchniowych ulegały 1000-krotnemu zagęszczeniu w planktonie , ryby żywiące się planktonem kumulowały odpowiednio, wielokrotnie większe ilości (tyle ile zjadły) do tego stopnia , że ptaki morskie odżywiające się tymi rybami ( ptaki zjadały znowu jakąś ilość ryb) ginęły.
Zaburzenia w biocenozie - np.niszczenie pożytecznych owadów (pszczół) , ptaków owadożernych, zwierząt wolnożyjących.
Pozostałość pestycydów w żywności , obecność w wodzie pitnej
Wprowadzanie do środowiska ? najczęściej w postaci preparatów pylistych, roztworów i emulsji wodnych, także w postaci par i dymów
Zanik pestycydów w środowisku - zależy od ich własności fizykochemicznych i procesów zachodzących w tym środowisku : atmosferycznych (wiatry, deszcze) chemicznych (fotoliza, hydroliza, utlenianie), biologicznych ( rozkład enzymatyczny w roślinie czy mikrobiologiczny w w glebie lub wodzie)
Okres karencji ? czas jaki musi upłynąć od ostatniego zabiegu agrochemicznego do zbiorów płodów rolnych przeznaczonych do spożycia lub na paszę. Po okresie karencji stężenia pestycydów powinny być zerowe lub praktycznie nieszkodliwe jeżeli pozostają one w żywności.
Punktem wyjścia dopuszczalnych tolerancji na obecność pestycydów w produktach spożywczych i paszach jest określenie ADI.
ADI ? acceptable daily intake maksymalna ilość substancji w mg/ kg masy ciała , jaką człowiek może przyjmować codziennie z pożywieniem przez całe życie , bez obawy wystąpienia jakichkolwiek objawów chorobowych. Na podstawie ADI oblicza się dozwolony graniczny poziom pozostałości pestycydów w produktach spożywczych. Ze względu na odmienności w strukturze żywieniowej w każdym kraju powinny być ustalane krajowe tolerancje pozostałości pestycydów dla każdej substancji i każdego produktu oddzielnie.
Toksyczność pestycydów
Jako siłę toksycznego działania pestycydów przyjęto doustną dawkę wywołującą ostrą toksyczność u zwierząt doświadczalnych w mg/kg wagi ciała (DL50 ? dawka wywołująca śmierć 50% badanych zwierząt).
Klasy toksyczności :
Klasa I ? do 50 mg/kg wagi ciała
Klasa II ? 51-150 mg/kg w.ciała
Klasa III ? 151-500 mg/kg w.c
Klasa IV ? 501-5000 mg/kg w.c.
Klasa V ? powyżej 5000 ? praktycznie nieszkodliwe
Osoby narażone :
- rolnictwo : szklarnie, pomieszenia do zaprawiania nasion ,osoby dokonujące sezonowo zabiegów agrotechnicznych na obszarze otwartym,
- osoby pracujące w magazynach i sklepach z pestycydami
- ogół populacji ( przyjmowanie z pożywieniem i ew. wodą pitną
Podział pestycydów /kryteria użytkowe/
- herbicydy ?środki chwastobójcze i regulujące wzrost roślin
- fungicydy ? środki grzybobójcze i grzybostatyczne
- fumiganty? środki do gazowania
- atraktany? środki zwabiające
- repelenty? środki odstraszające
zoocydy ? środki do zwalczania zwierząt
- insektycydy (owady)
- akarycydy (roztocza)
- nematocydy (nicienie)
- moluskocydy (ślimaki)
- owicydy ( jaja owadów)
- rodentycydy (środki gryzoniobójcze)
Działanie biologiczne ważniejszych grup pestycydów
PESTYCYDY CHLOROORGANICZNE ( INSEKTYCYDY POLICHLOROWANE )
Np. DDT, metoksychlor, lindan, aldryna, dieldryna, heptachlor, endosulfan
- nierozpuszczalne w wodzie, rozp. Wtłuszczach i rozpuszczalnikach organicznych
- trwałe chemicznie , kumulują się w żywych organizmach i środowisku
Są obecne w produktach spożywczychtakich jak zboża, warzywa,mleko, jaja, mięso
W organizmie kumulują się w tkance tłuszczowej , w innych narządach i tkankach ich zawartość jest proporcjonalna do zawartości tłuszczów.
Proces ten (kumulacji w tkance tłuszczowej) zachodzi jednak wolno i po 1 dużej dawce więcej tych związków znajduje się w innych tkankach niż po wielokrotnych małych dawkach. W czasie wielokrotnego przyjmowania depozyt w tkance tłuszczowej wzrasta najpierw szybko, później coraz wolniej aż do osiągnięcia pewnego stałego poziomu ( równowaga między odkładaniem a wydalaniem ? u człowieka ustalenie się tej równowagi wymaga ok. 1 roku.
Wielkość poziomu plateau jest proporcjonalna do dawkowania. Deponowanie jest niższe ( proporcjonalnie) przy większych dawkach, ze względu na większe wydalanie.
Łożysko tylko częściowo chroni płód przed wchłanianiem tych związków.
W organizmie są metabolizowane i wydalane głównie przez nerki w postaci zmetabolizowanej.
W zatruciu ostrym narządem krytycznym jest mózg.
Przy długotrwałym, zawodowym narażeniu na kilka różnych pestycydów chloroorganicznych naraz obserwowano zmiany w ogranizmie wskazujące na ogólne pogorszenie stanu zdrowia.
Objawy: zapalenie skóry, zmiany morflogiczne krwi, ogólne osłabienie, bóle i zawroty głowy, bezsenność , brak apetytu, przewlekły nieżyt żołądka, przewlekłe , łagodne zapalenie wątrobyzaburzenia pracy serca. Dolegliwość te mają na ogół charakter odwracalny i ustępują po zastosowaniu leczenia (dieta) i po przerwaniu narażenia.
Niektóre p. chloroorganicznych są iduktorami syntezy enzymów mikrosomalnych wątroby uczestniczących w przemianach metabolicznych leków i innych substancji. Przy narażeniu na p. chloroorganicznych stwierdzono przyspieszanie metabolizmu leków nasennych( fenobarbital), przeciwzapalnych i przeciwbólowych (fenylobutazon) , przeciwpadaczkowych (fenytoina) i zmniejszanie ich skuteczności terapeutycznej. Jednocześnie jednak podawanie tych leków zmniejsza deponowanie związków chloroorganicznych.
Objawy zatrucia :
Są neurotoksyczne . Pierwszym dostrzegalnym objawem ich działania są nieprawidłowe reakcje lękowe, niepokój ruchowy,. Następnie nadbobudliwość, drżenie mięśniowe, póżniesze stadium zatrucia : ataki padaczkowe, drgawki toniczno-kloniczne, skurcze tężcowe kończyn tylnych (bolesne, toniczne)
Mechanizm działania toksycznego :
- neurotoksyczne - oddziaływują bezpośrednio na ośrodkowy i obwodowy układ nerwowy szczególnie na błony najdłuższych wypustek komórek nerwowych ?aksonów , powodując zaburzenia w transporcie jonów i co jest z tym związane -w przewodzeniu bodźców.
- Zaburzenia w metabolizmie neurohormonów w różnych częściach mózgu.
- Upośledzają procesy odpornościowe (immunotoksyczne)
- Ogniskowamartwica komórek wątroby
- Niemiarowość pracy serca
- Zmniejszona płodność u samic
- Rakotwórcze ( w badaniach na gryzoniach stwierdzono powsatwanie nowotworów wątroby)
INSEKTYCYDY FOSFOROORGANICZNE
Estry kwasu fosforowego, tiofosforowego,, pirofosforowego, i związków fosfonowych.
Nierozpuszczalne w wodzie , rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszalnikach organicznych.
Preparaty metadion, owadofos, sadofos płynny 30 i inne.
Łatwo ulegają rozkładowi hydrolitycznemu wewnątrz rośliny , na jej powierzchni i w glebie, okres zaniku 1-12 tygodni , w zasadzie nie kumulują się w środowisku i nie są zagrożeniem dla populacji ogólnej. . Okresy karencji są znacznie krótsze. Większość jednak cechuje duża toksyczność ostra i są częstą przyczyną zatruć celowych i przypadkowych.
Mechanizm działania toksycznego :
neurotoksyczne - są inhibitorami esterazy acetylocholinowej( enzymu rozładającego acetylocholinę na zakończeniach nerwowo-mięśniowych) Obraz kliniczny zatrucia jest wynikiem nagromadzenia się endogennej acetylocholiny na zakończeniach (synapsach) nerwów układu cholinergicznego czego wyrazem jest pobudzenie tego układu. Objawy zatrucia występują bardzo szybko, niekiedy po kilku minutach od momentu ekspozycji .
Objawy muskarynowe (najwcześniejsze)
Pobudzenie poza-zwojowej części uk. cholinoergicznego- wys. wąskie niereagujące na światło żrenice, nudności , wymioty, bóle brzucha,biegunki napadowe zlewne poty,łzawienia , ślinotok,obfita wydzielina z drzewa oskrzelowego,zwolnienie akcji serca,,obrzęk płuc , zamroczenie.
Objawy nikotynowe
Są następstwem działania związków fosforoorganicznych na autonomiczne zwoje nerwowe i zakończenia nerwów ruchowych w mięśniach szkieletowych. Manifestują się drżeniem powiek , języka, pobudzeniem mięśni mimicznych twarzy i mięśni ocznych (oczopląs) osłabienie mięśniowe i drżenie tych mięśni i masywne drgawki kloniczne.
Objawy mózgowe
Najpóźniejsze . Objawiają się bólami i zawrotami głowy, zaburzeniami psychicznymi, zamroczeniem, śpiączką , może wystąpić porażenie ośrodków ważnych do życia ( ośrodka oddechowego naczynioruchowego, regulacji ciepłoty ciała i zejście śmiertelne.
KARBAMINIANY I DITIOKARBAMINIANY
Karbaminiany- pochodne kwasu karbaminowego , ciała stałe, słabo rozpuszczalne w wodzie i rozp. organicznych , insekto i chwastobójcze. Przykłady : karbaryl, propoksur, profam
Ditiokarbaminiany- pochodne kwasu ditiokarbaminowego, słabo rozpuszczalne, grzybobójcze
Przykłady : Karbendazym, tiuram , maneb, zineb
Latwo wchłaniają się z przewodu pokarmowego, szybko ulegają przemianom metabolicznym i wydaleniu.
mała toksyczność ostra
http://www.imp.lodz.pl/upload/oficyna/a ... 06m-03.pdfOstatnie badania onkologów Hardella i Erikssona (17) ze Szwecji wykazały związek pomiędzy ekspozycją na glifosat
a pojawieniem się ryzyka wystąpienia chłonniaka nieziarniczego, który może dawać przerzuty do licznych narządów.
Stwierdzono także zależność między stosowaniem glifosatu a istnieniem podwyższonego ryzyka poronień w 12?19
tygodniu ciąży u żon farmerów narażonych na działanie na glifosat w okresie prekoncepcyjnym (18).
Wiadomo, że pestycydy mogą prowadzić do powstawania stresu oksydacyjnego rozumianego jako zaburzenie równowagi peroksydacyjno-oksydacyjnej w kierunku utleniania.
Konsekwencją stresu oksydacyjnego jest między innymi wzmożona peroksydacja lipidów błony krwinki czerwonej,
co powoduje wcześniejsze usuwanie erytrocytów z krwioobiegu (19).
Badania prowadzone przez Bukowską i wsp. (20) wykazały zmiany w funkcjonowaniu erytrocytów (in vitro)
inkubowanych z Roundupem Ultra 360 SL. Od dawki 500 ppm obserwowano wzrost produktów peroksydacji lipidów
w erytrocytach inkubowanych z Roundupem w porównaniu z kontrolą.
Bardzo istotnym parametrem określającym toksyczność związku jest ewentualne utlenianie hemoglobiny (Hb), mogące potencjalnie prowadzić do methemoglobinemii, gdzie istotą zaburzeń jest zwiększone utlenianie żelaza (Fe2+)
do żelaza (Fe3+), co powoduje zaburzenia w przenoszeniu tlenu w organizmie, indukuje powstawanie anionorodnika ponadtlenkowego, który może powodować utlenianie grup -SH (19)
http://www.prisonplanet.pl/nauka_i_tech ... p129875006"Mon... Roundup" powoduje wady wrodzone"
Lucia Graves, Huffington Post USA 2011-06-13
Zgodnie z nowym raportem opublikowanym we wtorek, instytucje regulujące przemysł wiedziały od lat, że najlepiej sprzedający się herbicyd na świecie Roundup produkowany przez amerykańską firmę Mon.santo, powoduje wady wrodzone. (...)
Ale pomimo takich ostrzeżeń i wiedzy jaką miała na ten temat Komisja Europejska co najmniej od 2002 r, że glifosat powoduje wady, informacje te nie zostały upublicznione.
Zgodnie z raportem zamiast regulacji wprowadzano w błąd opinię publiczną w zakresie bezpieczeństwa glifosatu. W zeszłym roku, niemiecki Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności, niemiecki organ rządowy zajmujący się recenzją glifosatu, powiedział Komisji Europejskiej, że nie istnieją dowody wskazujące na to, że glifosat powoduje wady wrodzone.
Hubner wyjaśnił:
"Jest dobrze udokumentowane, że glifosat sprzyja rozwojowi patogenów glebowych i jest odpowiedzialny za rozwój ponad 40 chorób roślin.
Glifosat demontuje system odpornościowy przez chelatację ważnych składników odżywczych, i to zmniejsza biodostępność składników odżywczych w paszy, co z kolei może powodować zaburzenia u zwierząt."
art. Strategia ?walki z rakiem? ; piotrbein.files.wordpress.com/2014/05/rak.pdf(..)Roundup zawiera w sobie składnik glifosat, który, jak potwierdzają badania,
uszkadza DNA i powoduje raka. Jest on również znacznie bardziej szkodliwy jako
całość, aniżeli sam glifosat. Wysoką wrażliwość na niego wykazują komórki
nabłonkowe. Roundup jest tak toksyczny, że nawet rozcieńczając normalną
dawkę, stosowaną do opylania roślin, 450 razy, to samo jej wdychanie powoduje
uszkodzenia DNA.
Arch Toxicol. 2012 May;86(5):80513. doi: 10.1007/s0020401208048. Epub
2012 Feb 14.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22331240
Cytotoxic and DNAdamaging properties of glyphosate and Roundup in human
derived buccal epithelial cells.
Glifosat zanieczyszcza środowisko, na dodatek wywołując toksyczność wątroby, ma
również efekt antyestrogeniczny i antyandrogenny, następuje zamiana androgenów
na estrogeny za pomocą mechanizmu aromatazy. Po kontakcie z tym związkiem już
po 24 godzinach wszystkie parametry były zmienione, zakłócenie pracy
hormonów wystąpiło przy stężeniu 0,5 ppm, uszkodzenie DNA przy 5 ppm, a
rośliny opyla się stężeniem 400 ppm.
http://gmoevidence.com/university ofburgundyglyphosateisanendocrine
disruptorinhumancells/
Przeprowadzono również badania na próbkach soi hodowanej w Argentynie, w
kwietniu 2013 roku, soi, z której robi się pasze dla zwierząt, stosowane między
innymi w Polsce (prawie 100% pasz dla zwierząt, które my później zjadamy,
pochodzi z tej soi GMO). Okazało się, że poziom Roundupu był przekroczony
pięciokrotnie powyżej dopuszczalnej w Europie normy, która sama w sobie jest
już zbyt wysoka. Przeprowadzono dwie analizy, mające pomóc w uniknięciu błędu,
we wszystkich próbkach wystąpiła koncentracja 100 mg/kg (dopuszczalna to 20
mg/kg). Używa się tak wysokich dawek, nie patrząc na zdrowie konsumentów, po
to, by zniszczyć odporne na Roundupa chwasty.
PDFhttp://gmoevidence.com/wpcontent/uploads/2013/10/TBT_Background_Glyph
osate_Argentina_0.pdf
Koncentracja glifosatu w sprawdzanych rzekach ( UK, 2013 rok), wynosiła 190
części na trylion (ppt), a w wodzie pitnej 30 ppt.
http://www.gmoevidence.com/dr masonglyphosateisdestructorofhumanhealth
andbiodiversity
Biorąc pod uwagę powyższe badania nie trudno sobie wyobrazić jaki wpływ ma taka
wypita woda na zdrowie ludzi, tym bardziej, że żadne uzdatnianie tego nie
neutralizuje w 100% !!!
Wśród literatury naukowej można znaleźć bardzo dużo pozycji pokazujących, że
nawozy sztuczne nierzadko uszkadzają DNA. Dało się to łatwo zaobserwować u
pracowników wystawionych na różne mieszanki pestycydów.....