białe robaki na kwiatach (milion dzwonków). Czym zwalczyć?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
pioters
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2014, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

białe robaki na kwiatach (milion dzwonków). Czym zwalczyć?

Post »

Witam

pojawiły mi się takie oto białe robaczki na łodygach kwiatków (milion dzwonków) na balkonie.
Czy ktoś mógłby pomóc z identyfikacją co to za szkodniki i jak się ich skutecznie pozbyć? Jakim preparatem ewentualnie naturalnym środkiem?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
DarekRz

Re: białe robaki na kwiatach (milion dzwonków). Czym zwalczyć?

Post »

A czy te "robaki" się ruszają? Wygląda mi to na same wylinki mszyc - czyli już nie ma czego zwalczać, poleciały sobie gdzie indziej. Jeśli jest jakiś ruch - czyli są żywe osobniki - to typowymi preparatami na mszyce - tylko wieczorem kiedy jest już chłodniej.
pioters
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2014, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ogólnie nie wygląda na to, żeby się ruszały. Trząsanie łodygami ich "nie rusza".

Zakładając, że to wylinki mszyc- to zmyć to tylko i zobaczyć co dalej?

Same mszyce z kolei nie musiały odlecieć za daleko. Jakieś czarne "stwory" obsiadają mi pomidory koktajlowe... ale u nich z kolei też ruchu nie widać.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To są mszyce, często je atakują. Nie wiem co to jest to białe, bo nie interesowałam się cyklem rozwoju, ale dorosłe osobniki podobne do małych muszek są zielone, nie widać ich wśród liści, ale jak podniesiesz pędy, to zauważysz na (mokrej szczególnie) ziemi.U mnie również są na tych kwiatach i w odróżnieniu od mszycy czarnej te są wyjątkowo upierdliwe :? Pryskałam już kilkakrotnie i bez efektu.Ostatnio przez klika lat nie miałam tych kwiatów, ale w poprzednich latach często były właśnie te zielone mszyce i nigdy nie udało mi się ich zwalczyć ( jedynie ograniczyć) do końca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”