- gniazdo i bociany obserwuję w tym gnieździe około pięciu lat. Gniazdo ma "grubość" około 80 - 100 cm o jego ciężarze nie mam zielonego pojęcia, ale lekkie nie jest, patrząc na konstrukcję, na której jest wsparte.Nie jestem w stanie powiedzieć jak to wygląda w tym konkretnym przypadku, ale gniazda tej wielkości mogą mieć nawet kilkadziesiąt lat.
Pogoda sprzyja "nasiadówkom" przy roślinach, dlatego częściowo poprawiałem - poukładałem "fryzurę" Fockea edulis tak, żeby dobrze cieniowała kaudex, przed bezpośrednim słońcem:

- pędy po przycięciu ładnie rozgałęziają się, zapewne jeszcze w tym sezonie utworzą szczelny "parasol" nad kaudexem.

W hydro to Ci pójdą jak burza, choć jak dla mnie lacunosy są ciężkie w takiej uprawie. Mają jakieś strasznie wydelikacone korzenie i bardzo łatwo zalać, mimo wskaźnika. Przynajmniej mi się to udawało notorycznie
  W hydro to Ci pójdą jak burza, choć jak dla mnie lacunosy są ciężkie w takiej uprawie. Mają jakieś strasznie wydelikacone korzenie i bardzo łatwo zalać, mimo wskaźnika. Przynajmniej mi się to udawało notorycznie   Ale życzę powodzenia. Tej wielkości to już powinny kwitnąć wszystkie
  Ale życzę powodzenia. Tej wielkości to już powinny kwitnąć wszystkie