A
Moje zielone zakręcenie
- julcia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 maja 2011, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje zielone zakręcenie
Marysiu to aksamitki sieję co roku w różnych miejscach.
A
mieczykami pochwalę się gdy zakwitnie więcej kolorów
A
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- patusia336
- 1000p

- Od: 31 sty 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uwielbiam aksamitki,za to,ze dlugo kwitna i przeganiaja komary:)
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Coś u mnie aksamitki ostatnio marnie wschodzą, chyba im za sucho. Na rozsadniku wyszło może 10 szt. na nie wiem ile nasion i właśnie przesadziłam je na bardziej reprezentacyjne miejsce niech się rozrastają
Moje mieczyki to chyba za miesiąc, bo późno sadzone 
- julcia1

Marysiu aż nie wierzę moje aksamitki u nas nazywane turkami traktuję naprawdę po macoszemu sieję i zapominam, dopiero we wrześniu zbieram nasionka na następny rok. Rosną nawet pod winoroślą w konwaliach bo chciałam dodać koloru wzdłuż ganku.
Może mają u ciebie zbyt dobrą ziemię
Patusiu , że odstraszają komary nie wiedziałam muszę w przyszłym roku wysiać w pobliżu tarasu gdzie najczęściej siedzimy. Wiedziałam ,że pełnią rolę odstraszacza szkodników tzn. mszyc i nicieni w glebie oraz sprawdzają się wśród pomidorów i pietruszki oraz odstraszają bielinki w kapustnych, traktuję aksamitki chyba bardziej jak roślinkę pożyteczną niż ozdobną.
Może mają u ciebie zbyt dobrą ziemię
Patusiu , że odstraszają komary nie wiedziałam muszę w przyszłym roku wysiać w pobliżu tarasu gdzie najczęściej siedzimy. Wiedziałam ,że pełnią rolę odstraszacza szkodników tzn. mszyc i nicieni w glebie oraz sprawdzają się wśród pomidorów i pietruszki oraz odstraszają bielinki w kapustnych, traktuję aksamitki chyba bardziej jak roślinkę pożyteczną niż ozdobną.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- Maska

- Kontakt:
Julciu z aksamitkami dzieje się coś niewytłumaczalnego, bo trzy lata temu miałam śliczne łany i nie było problemu, a od dwóch lat sieję nasiona i od forumek, swoje i oryginalne kupione. Rok temu chyba jedna roślina wyrosła, a w tym na rozsadniku posiałam bardzo dużo i mam może 10 roślinek. Najważniejsze, że są i może przerwą złą passę.
- julcia1

Marysiu a może ślimaki
u mnie lubią aksamitki stare ładnie odrastają ale siewki mogą zamierać.
Przestało podać wczoraj po południu więc biegiem na działeczkę
Zerwałam fasolkę na dzisiejszy obiadek, zerwałam ogórki ,oberwałam pomidorki i zmartwiłam się bo kwiatki które rozkwitły w czasie upałów zasychają
za gorąco im było mimo cieniowania.
Przywitał mnie zapach lilii

Przestało podać wczoraj po południu więc biegiem na działeczkę
Zerwałam fasolkę na dzisiejszy obiadek, zerwałam ogórki ,oberwałam pomidorki i zmartwiłam się bo kwiatki które rozkwitły w czasie upałów zasychają
Przywitał mnie zapach lilii

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- duju

- Od: 13 paź 2008, o 12:31
W tym roku też nie mam aksamitek, nasionka leżą w pudełeczku
Ładnie wyglądają jesienią. Lilijki też masz
A widzę, że i warzywka zrywasz. Ja już zaprawiałam ogórki. A fasolka poszła na obiadek.
Pozdrawiam - Justyna
- Maska

- Kontakt:
Julciu to jest możliwe, że ślimaki wiedzą co zdrowe i kiełki wcinają
Śliczne lilie u mnie większość już przekwitła. Niektóre to w sierpniu rok temu dopiero zaczynały a teraz już przekwitły
To trudno będę podziwiać u Ciebie! zapach jest szczególnie rano i wieczorem wspaniały!
To trudno będę podziwiać u Ciebie! zapach jest szczególnie rano i wieczorem wspaniały!
- julcia1

Justynko nic straconego posiej jeszcze zakwitną jesienią i będą kwitły do przymrozków. Wypróbowałam
siejąc jako poplon po ogórkach jednego roku w tym też tak zrobię .
Marysiu lilie kwitną już właściwie ostatnie , te kupione wiosną więc może dlatego. W moim ogrodzie ostatnie zawsze kwitną
te lilie, jeszcze mają trochę pąków ale jak je rozwiną to już koniec w tym sezonie

Marysiu lilie kwitną już właściwie ostatnie , te kupione wiosną więc może dlatego. W moim ogrodzie ostatnie zawsze kwitną
te lilie, jeszcze mają trochę pąków ale jak je rozwiną to już koniec w tym sezonie

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- patusia336
- 1000p

- Od: 31 sty 2011, o 19:42
Moja mama zawsze sadzi aksamitki przy tarasie i na prawdę komary nas tak nie zjadają 
- Maska

- Kontakt:
Julciu aż tak kropkowanej (tygrysowatej) nie mam, a ostatnia właśnie się otwiera i jest różowa
ciekawa jestem co będzie kwitło przez następne dwa miesiące?
- julcia1

Marysiu u mnie kwitnąć będą gladiole, rudbekie dalie, kroksmie, cynie, aksamitki,dąbki, oczywiście różyczki,jeszcze floksy
i marcinki oraz powoli zaczynają ponownie ostróżki więc wcale nie będzie tak źle
Fajny spędziłam dziś dzień na ogrodzie. pochlapałam się z wnukami we wodzie pooglądałam zakamarki pokazałam im różne ciekawostki ogrodowe (żabki,ślimaczki.motylki, pszczółki i takie tam) jednym słowem wypoczęłam.Największe wrażenie in troszkę
strachu wzbudził tygrzyk pod folią w czasie zbierania pomidorów. Choć i zrywanie pomidorów czy borówek tez było fajne i dla nich coś nowego bo zazwyczaj pod folię im nie wolno.

i marcinki oraz powoli zaczynają ponownie ostróżki więc wcale nie będzie tak źle
Fajny spędziłam dziś dzień na ogrodzie. pochlapałam się z wnukami we wodzie pooglądałam zakamarki pokazałam im różne ciekawostki ogrodowe (żabki,ślimaczki.motylki, pszczółki i takie tam) jednym słowem wypoczęłam.Największe wrażenie in troszkę
strachu wzbudził tygrzyk pod folią w czasie zbierania pomidorów. Choć i zrywanie pomidorów czy borówek tez było fajne i dla nich coś nowego bo zazwyczaj pod folię im nie wolno.

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- Maska

- Kontakt:
Julciu pyszne pomidorki ja dopiero pierwsze zerwałam, ale wszystko przez opóźnienie w rozsadzie (wyjazd do sanatorium)
Pamiętam jak moje dzieci chętnie podglądały przyrodę i kupiłam im książkę z której wyszukiwaliśmy nazwy okazów...pamiętają to do dzisiaj
Róże przez tą pogodę szybką przekwitają, jak nie palące słońce to deszcz niszczy kwiaty
Pamiętam jak moje dzieci chętnie podglądały przyrodę i kupiłam im książkę z której wyszukiwaliśmy nazwy okazów...pamiętają to do dzisiaj
Róże przez tą pogodę szybką przekwitają, jak nie palące słońce to deszcz niszczy kwiaty
- julcia1

Marysiu liliami tygrysimi chętnie się podzielę bo sieją się niesamowicie z cebulek przybyszowych. Róże rzeczywiście szybko przekwitają i nie są ładne takie potarmoszone i obite deszczem podobnie jak inne kwiaty. Ale przecież zakwitną następne.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- Maska

- Kontakt:
Julciu wyszukałam dzisiaj zdjęcie sprzed roku tej żółtej tygrysiej miałam co najmniej 3 rośliny, inna się wysiała, a żółta jest jedna. Bardzo chętnie przytulę tego wywiniętego tygryska i na pewno znajdziemy coś w zamian