Mango - choroby,szkodniki i inne problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Simon
100p
100p
Od: 14 wrz 2011, o 22:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Choroba mango

Post »

Zbyt suche powietrze?
nefretete
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sie 2013, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nic sie nie zmieniło, jest taka sama wilgotnosc, to samo położenie, tak samo pielęgnowany, a mam go od 25 lat:)
daria11715
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 14:18

Post »

Witam. Nie wiem czy to jest naturalne u mango. Ale boję się że coś się dzieje z moją roślina.
Tak wygląda stożek wzrostu.

Obrazek

A tak całe mango.

Obrazek

Czy wszystko z moim mango jest dobrze?
A jeśli nie to czy można temu jakoś zaradzić i jak?
Mango333
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 gru 2013, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chore mango :( Jak mu pomóc ?

Post »

Witam,

I jak zakończyła się sprawa Mango? W moim niestety wyschły i opadły już prawie wszystkie liście. Na górnych od spodu jest dodatkowo klejący nalot. nie ma żadnych robaków, pasożytów itd. Tylko ciemne plamy, które systematycznie obejmują cały liść, który schnie i odpada.

Przy okazji - jak Wy opryskujecie swoje rośliny? Przecież te preparaty to jednak chemiczne świństwo, które można używać wyłącznie na dworze a nie w pomieszczeniach zamkniętych gdzie opary są szkodliwe.
kacper07
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 gru 2013, o 18:32

Post »

Witam! Mam mango od prawie 2 miesięcy. Mam problem to usychanie młode, nie do końca rozwój liście. Codziennie zraszam przegotowane wody. Jakaś przyczyna?

http://imageshack.com/a/img855/4358/mvnv.jpg

http://imageshack.com/a/img560/8704/5ic0.jpg

http://imageshack.com/a/img703/8759/6wc9.jpg
daria11715
200p
200p

Re: Mango,choroby

Post »

W moim przypadku mango przeżyło kryzys. Będzie miało już niedługo rok. Więc jest dobrze. Na wiosnę wyląduje w większej doniczce i dalej będzie rosło:)
kacper07
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Na początku pierwszy liść uschnął prawdopodobne przez suche powietrze lub mało wilgotność w ziemi. Więc przesunąłem na stole w środku pokoju. Pierwszy liść był mniejsze od drugiego (drugi liść są w zdjęciach). Drugi liść rósł lepiej od pierwszy, ale niestety też uschnął. Podejrzewam to brak wilgotność w ziemi.

Słyszałem, że perlit - dobrze trzyma wilgotność w ziemi. Czy to prawda? jeśli tak to mógłby zastąpić go styropianem?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Co do perlitu, to dodaje się go do ziemi, żeby ziemia nie zbijała się i bryła korzeniowa mogła "oddychać". Jeśli szukasz czegoś, co by zatrzymywało wodę, to poszukaj sprasowanego włókna kokosowego. Tnie się taką kostkę na mniejsze kawałki, namacza w wodzie i miesza z ziemią.
pozdrawiam
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Ja w mojej mieszance ziemi w doniczce z mango mam perlit ale nie widzę żeby przez to lepiej rosło, właściwie to schnie (jest zraszane 2 razy dziennie i ma wilgotną ziemię).

Odnośnie zatrzymywania wilgoci to w ogrodniczych można kupić granulki (kulki żelowe), które gromadzą wilgoć, są stosowane, np. w doniczkach na balkonach żeby tak szybko ziemia nie wysychała.
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sam perlit to tylko dodatek, na pewno nie zastąpi odpowiedniego podlewania, który jest bardzo istotnym czynnikiem dla prawidłowego rozwoju rośliny, a także właściwego stanowiska.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
daria11715
200p
200p

Post »

Mam pytanko. Czy mogę przesadzić moje mango teraz, znaczy w zimę. Bo ma już za małą doniczkę i przez to nie rośnie a i nie wypuszcza nowych liści. A jeśli pojawia się coś zielnego to usycha. Mango ma około roku już. Chciałabym je przesadzić bo boję się że mi uschnie bo korzeń się może wygiąć i do góry pójść i zgnić.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimą raczej nie przesadza się roślin, większość w tym czasie przestaje rosnąć. Przede wszystkim, czy sprawdzałaś bryłę korzeniową i jest mocno przerośnięta? Jeśli jest, to możesz przesadzić, ale musisz to zrobić, jak najdelikatniej, tzn. nie ruszając bryły korzeniowej, a jedynie przerzucając do większej doniczki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Ja nie polecam przesadzania w zimie, z doświadczenia wiem, że to się nie udaje :?
Mając tą świadomość ;:223 2 tygodnie temu przesadzałam 3 roślinki właśnie przekładając całą bryłę bez ingerencji w nią do większych doniczek z ziemią i wczoraj stwierdziłam, że to był błąd, lepiej poczekać do wiosny.
Pozdrawiam,
Kasia
kacper07
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

U mnie wysychanie młode liście to prawdopodobnie przez suche powietrze, bo stał blisko grzejnika i przeniosłem na stole i teraz ma się dobrze.
Właściwe mam pytanie:Czym nawozić?
pysia34
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 wrz 2009, o 17:59
Kontakt:

Post »

Moje doświadczenia z mango z pestki :)
1. Przy pozyskiwaniu pestki trzeba bardzo uważać żeby obierając owoc nie uszkodzić często już rosnącego korzenia na boki płaskiej pestki - w dojrzałych owocach z Biedronki (mango premium) co trzecia pestka jest nadpęknięta i puściła już korzeń. Po pozyskaniu pestki szoruję ją z resztek miąższu ostrym zmywakiem.
2. Należy zaprawiać nasiona wówczas jest duża szansa że skiełkuje i nie zgnije - ja zaprawiam je kaptanem mocząc kilka minut
3. Nasiona do kiełkowania wykładam na wilgotnych ręcznikach i przykrywam kolejnym które moczę dwa trzy razy na dzień
4. Skiełkowane napęczniałe nasiono po kilku dniach ładnie się w rękach rozpada i delikatnie daje się wyjąć się z osłonki pestki
5. Do regulacji warunków wodnych aby rośliny przechodziły mniejszy stres stosuje się nie perlit , który poprawia jedynie strukturę gleby tworząc ją bardziej przepuszczalną, lecz hydrożel. Należy jednak pamiętać, że w okresie suszy może on "wyciagać" wilgoć za pomocą osmozy z rośliny
6. Skiełkowane nasiono sadzę do doniczki wypełnionej (na dnie) keramzytem i mieszanką ziemi kwiatowej, hydrożelu i nawozu otoczkowanego np osmocote
7. Nasiono sadzi się pionowo na co wskazuje wyrażnie stożek wzrostu puszczającego kiełka i korzeń, nie sadzę zbyt głęboko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”