Nasz trawnik , kilka pytań.

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
klamcaklamca
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2014, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Nasz trawnik , kilka pytań.

Post »

Witam serdecznie,

Opiszę na początku jak założyliśmy trawnik.. Najpierw nawieźliśmy ziemi pszenno-buraczanej. Niby miała być dobra pod trawę. Po wypieleniu wszystkiego zasialiśmy trawę sportową firmy BIOPON. Nie używaliśmy żadnych nawozów przed zasianiem. Teraz zakupiliśmy jakiś typowy nawóz na trawnik. I posypaliśmy nim trawę po tym podlewając, około 2kg/100m2. Czy to dobry wybór? Czy jeśli trawnik nie nawożony był wcześniej niczym powinniśmy najpierw zacząć od saletry czy coś? Trawa ogólnie rośnie bez szału, tam gdzie więcej cienia, tam lepiej, w miejscach gdzie słońce jest przez cały dzień jest sucho, trawa rośnie b. wolno. kilka razy wolniej niż w cieniu. Czego powinniśmy użyć? Czy mógłby ktoś polecić jakieś produkty?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
seven_of_nine
50p
50p
Od: 9 lut 2014, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasz trawnik , kilka pytań.

Post »

Witaj
Dużo zależy od przygotowania wysiewu. Czy przekopaleś wcześniej ten trawnik? Nasiona po prostu rzuciłeś na ziemię? Ja u siebie zakladając trawnik, siew przykryłam centrymetrową warstwą dobrej jakościowo ziemii i często równomiernie zraszałam. Urosła pięknie, również w pełnym słońcu.
Młodnych trawników nie powinno się nawozić, możesz bardzo zaszkodzić swojej trawie. Może wrzucisz parę fotek ? Będzie można powiedzieć coś bardziej konkretnego.
Pozdrawiam!
Resistance is futile!
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 71&start=0
klamcaklamca
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zapomniałem wspomnieć , że nawóz zastosowaliśmy po pierwszym skoszeniu. Minęło już trochę czasu i efekt jest super w sumie. Ziemię przed wysianiem zruszaliśmy dość głęboko, po wysiewie przegrabione by przykryć delikatnie trawę i następnie zwałowane. Teraz mamy do wysiania jeszcze kilka arów, z tym że tutaj ziemia jest dużo gorsza, można powiedzieć , że prawie sam piach, można jakoś przygotować piaszczystą glebę do wysiewu ? piaszczysto/gliniastą. Jaką trawę zastosować? Popularne 'sahary' mają sens ?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Saletrę amonową, Salmag to dajesz tylko wiosną na trawnik.
Jak zakładasz nowy trawnik możesz dać przed siewem lub po siewie nawóz po np. Polifoskę 8 lub 6,5.

Teraz mocny nawóz odpada bo upalisz wszystko.

Ja nawożę młode trawniki tylko, że słabszym nawozem. Druga sprawa nawóz można podzielić na porcje.

Sportowa mieszanka to nie mieszanka na suche gleby. Dlaczego na buraczanej miała by lepiej rosnąć trawa nie wiem. Pszenna ok rozumiem gleba troszkę lepsza nie wiem jaki region Polski ale góra 3kl. gleby.

Jeżeli masz etykietę od tej trawy i masz tam więcej rajgrasu/życicy trwałej to nie oczekuj, że na pustyni będzie ona rosła. Ten gatunek wymaga wody, więc podlewać musisz i jak wschodzi to 2x dziennie później także systematycznie w miarę. Skup się na PK i bij w korzeń trawę.

Wzbogacić glebę możesz obornikiem z większą ilością słomy nie żałować rozwieź i na zimę głęboką orkę zrobić. Wiosną trawę siać.
Ziemia kompostowa także użyźni szybko glebę i bez nawożenia trawa spokojnie 3 lata będzie i to w upały rosnąć jak szalona.

Chcecie teraz siać to kupcie coś na suszę.
klamcaklamca
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Skład tej trawy sportowej to:

życica trwała : stadion 32,5% , Bokser 32,5% Kostrzewa czerwona Relevant 25% Wiechlina łąkowa Sobra 10%.

nawóz który sypaliśmy po pierwszym skoszeniu skład :

12,0% (N) azotu amonowego, 5,5% (P2O5) pięciotlenku fosforu rozpuszczalnego w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie, 5,0% (P2O5) pięciotlenku fosforu rozpuszczalnego w wodzie, 10,5% (K2O) tlenku potasu rozpuszczalnego w wodzie, 3,5% (MgO) tlenku magnezu całkowitego, 11,5% (S) siarki całkowitej

Czy taki nawóz to nawóz 'mocny' czy tak jak wspominałeś 'słaby' ?
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Średni nawóz. Nie mocny i nie słaby.
Może być.
ODPOWIEDZ