Różanka w Sudetach, cz. 3
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Różanka w Sudetach, cz. 3
Oj jak
popatrzeć na tak kwitnące rabaty. U mnie tylko nieliczne róże jeszcze kwitną, reszta odpoczywa 
-
ewazawady
- 500p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Heniu piękne miejsce zwiedziłaś i pięknie je nam pokazujesz. Już sprawdziłam, że to wyspa Mainau i wpisałam ją sobie na listę miejsc do odwiedzenia.
Twój własny, różany busz też zachwyca. Dojrzały ogród, rozrośnięte i obficie kwitnące krzewy - bajecznie.
Uetersener Klosterrose w tym roku i u mnie pięknie kwitła. Czy Ty ją krótko cięłaś na wiosnę, że masz taki proporcjonalny i odpowiedniej wysokości krzew? Moje rosną wysoko i mają bardzo sztywne pędy.
Twój własny, różany busz też zachwyca. Dojrzały ogród, rozrośnięte i obficie kwitnące krzewy - bajecznie.
Uetersener Klosterrose w tym roku i u mnie pięknie kwitła. Czy Ty ją krótko cięłaś na wiosnę, że masz taki proporcjonalny i odpowiedniej wysokości krzew? Moje rosną wysoko i mają bardzo sztywne pędy.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- daysy
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Heniu ja poproszę o kilka fotek z hortensjami 
- Dyskrecja

- Od: 22 lis 2010, o 20:01
Dorotko, u Ciebie odpoczywają i czekasz na kolejne kwitnienie, u mnie dopiero początek kwitnienia i nie wiem czy będzie kolejne, oby.
Ewo, tak to Mainau, warto wybrać się tam tak jak ja w lipcu lub na przełomie maja i czerwca na festiwal kwitnienia róż historycznych.
Co do róży klasztornej tylko delikatnie ją formowałam wiosną, wolałabym aby nie była zbyt duża, jest tam dość ciasno.
Daysy, poszukam dla Ciebie fotek hortensji, chociaż specjalnie się na nich nie skupiałam ale kilka mam, może jutro, bo trzeba je zmniejszyć.
Dzisiaj chciałabym pokazać kilka z moich angielek, te starsze są krzewami już 5-letnimi, inne z 2012r więc jeszcze dość młode ale już można cieszyć się kwiatami.
Lady Darc i Wiliam S. 2000, kolorystycznie bardzo podobne ale kształt kwiatów, ich wielkość w przypadku Lady zachwyca / W.S.2000kwitnie w parterze ?.

Abraham Dary i Charles Austin, kwitną obok siebie, szczególnie Abraham uwodzi w tym roku

A Shropshire Lad, ma ogromne kwiaty i nareszcie jest ich sporo, ma trzeci sezon

Darcey Bussell, bardzo obficie kwitnie, sadzony jesienią 2012r z gołym korzeniem a już jest niezły

Grace, ogromne kwiaty, miałam wątpliwości czy to na pewno ona bo bardzo jasne ale raczej tak

Na koniec dzisiejszych występów młode Mulineux, ich mocny żółty kolor rozjaśnia ten zakątek ogrodu

Ewo, tak to Mainau, warto wybrać się tam tak jak ja w lipcu lub na przełomie maja i czerwca na festiwal kwitnienia róż historycznych.
Co do róży klasztornej tylko delikatnie ją formowałam wiosną, wolałabym aby nie była zbyt duża, jest tam dość ciasno.
Daysy, poszukam dla Ciebie fotek hortensji, chociaż specjalnie się na nich nie skupiałam ale kilka mam, może jutro, bo trzeba je zmniejszyć.
Dzisiaj chciałabym pokazać kilka z moich angielek, te starsze są krzewami już 5-letnimi, inne z 2012r więc jeszcze dość młode ale już można cieszyć się kwiatami.
Lady Darc i Wiliam S. 2000, kolorystycznie bardzo podobne ale kształt kwiatów, ich wielkość w przypadku Lady zachwyca / W.S.2000kwitnie w parterze ?.

Abraham Dary i Charles Austin, kwitną obok siebie, szczególnie Abraham uwodzi w tym roku

A Shropshire Lad, ma ogromne kwiaty i nareszcie jest ich sporo, ma trzeci sezon

Darcey Bussell, bardzo obficie kwitnie, sadzony jesienią 2012r z gołym korzeniem a już jest niezły

Grace, ogromne kwiaty, miałam wątpliwości czy to na pewno ona bo bardzo jasne ale raczej tak

Na koniec dzisiejszych występów młode Mulineux, ich mocny żółty kolor rozjaśnia ten zakątek ogrodu

- inka52

- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Heniu ładne już są angielki , tak niedawno sadzone , ja czekam na 1 kwiat lady , na zdjęciach wygląda ślicznie , a więc naprawdę jest taka ładna, co do grace jeszcze się namyślam , jaki ona ma duży kwiat . 
- Dyskrecja

Tereniu, co do Lady Darc to jest to bardzo dobry wybór

natomiast o Grace na razie nie mam wyrobionej opinii, rośnie dość wysoko ale pędy ma jakieś powykręcane, trudno ją ujarzmić, może też potrzebuje więcej czasu na utworzenie krzaczka, kwiaty ma duże, ponad 10 cm średnicy też mają swój urok, chociaż moje nieco odbiegają formą od literatury

no i łan hortensjowy

Ta na pierwszym zdjęciu to

natomiast o Grace na razie nie mam wyrobionej opinii, rośnie dość wysoko ale pędy ma jakieś powykręcane, trudno ją ujarzmić, może też potrzebuje więcej czasu na utworzenie krzaczka, kwiaty ma duże, ponad 10 cm średnicy też mają swój urok, chociaż moje nieco odbiegają formą od literatury

Na Twoją prośbę daysy Hortensje, nie robiłam zdjęć tych co u nas są znane ale wpadła mi w okodaysy pisze:Heniu ja poproszę o kilka fotek z hortensjami

no i łan hortensjowy

Ta na pierwszym zdjęciu to

- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
A Shropshire Lad, ma kwiaty
Jak wysoka jest ta ślicznotka? Bo wygląda na dużą dziewczynkę 
- hal1959

- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Heniu dziwny ma kwiat Twoja Grace,układ płatków ,kolor też jakiś inny niż moja,listki za to takie jak u mojej
Ona rośnie w taki dziwny sposób,liczyłam,że w tym sezonie się bardziej rozbuduje,ale cienkie nadal ma pędy,nie rozkrzewia się moja za bardzo
Ona rośnie w taki dziwny sposób,liczyłam,że w tym sezonie się bardziej rozbuduje,ale cienkie nadal ma pędy,nie rozkrzewia się moja za bardzo
- daysy

- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj Heniu
dziękuję Ci bardzo, za fotki z hortensjami, to moja 2-ga miłość po różach. Angielki przepiękne, ale mnie serce skradła Shropshire Lad
.
- Dyskrecja

daysy, też lubię hortensje, u mnie jednak jest krótki czas na cieszenie się ich kwiatami, chociaż są piękne.
Dzięki za ciepłe słowa o ASL.
Halinko,byłam u Ciebie z wizytą, Twoja Grace jest piękna i zgodna z oryginałem, łudzę się że moja z czasem też będzie taka, młoda czasem kwiatami odbiega od wzoru, co do rozkrzewiania to nie narzekam ma bardzo dużo pędów z tym, że trochę pokręcone.
dorotko , ASL ma u mnie ok.1,30m i tyle na szer., niestety przy upałach nie są zbyt trwałe.
Cd angielek
Crocus Rose

Munstead Wood

Dzięki za ciepłe słowa o ASL.
Halinko,byłam u Ciebie z wizytą, Twoja Grace jest piękna i zgodna z oryginałem, łudzę się że moja z czasem też będzie taka, młoda czasem kwiatami odbiega od wzoru, co do rozkrzewiania to nie narzekam ma bardzo dużo pędów z tym, że trochę pokręcone.
dorotko , ASL ma u mnie ok.1,30m i tyle na szer., niestety przy upałach nie są zbyt trwałe.
Cd angielek
Crocus Rose

Munstead Wood

- inka52

Heniu piękne angielki
moje młode myślę ze za parę lat też takie będą, a crocusa ma już teraz pokazuje jaki będzie ładny.
U Nas skwar wszystko "mdleje " bez wody nie padało już długo , trochę podlewam szczególnie w donicach

U Nas skwar wszystko "mdleje " bez wody nie padało już długo , trochę podlewam szczególnie w donicach
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Heniu ja jakaś spóźniona jestem ,ale powolutku obejrzałam sobie wszystkie piękności
Masz wypasione wszystkie różane krzaczki .Jednak surowe powietrze dobrze na nie działa .Dobrze ,że nie zamówiłam sobie Mc Kenzie, bo to prawdziwy potwór
ale cudny potwór.Jednak róże potrzebują trochę lat na pokazanie co potrafią
Czy Abrahama Darby też masz kulkowanego ,bo mój ubiegłoroczny teraz dopiero zaczyna szaleć ,ale łodyżki ma dalej wiotkie . Czy Austinka ścinasz krótko ,bo mój jest jakiś drapakowaty i zastanawiam sie czy go aby mocno nie skrócić wiosną . Też mam posadzone obie róże obok siebie .Czy mu tak zostanie .Do kajeciku wpadła Ambridge rose
zauroczyła mnie u Ciebie .Z mojej Molineux też jestem zadowolona ma tak różne kolorystycznie kwiaty a jej kwiaty przypominają mi Grace, którą kiedyś miałam w swoich zapiskach .Super miejsce zwiedziłaś
Cieszę sie ,ze znów mogę zaglądać do Twojego pięknego ogrodu 
- Dyskrecja

Tereniu, u nas też żar leje się z nieba, wprawdzie kilka dni temu przeleciała potężna ulewa ale znowu jest sucho.
Róze omdlewają i krótko trzymają kwiaty. Tak jak Ty podlewam tylko donicowe. Mam nadzieję, że w głębi, pod ściółką z kory jest wilgotno.
Jaszcze pokażę kilka innych, nie angielek, które dają mi najwięcej radości
Rabata Czerwona

i jeszcze inne ujęcie, w prawym dolnym rogu LDB

Eden Rose, nie mogę się nim nacieszyć

[/URL]
Pastella

Westerland i Weilchenblau

Róze omdlewają i krótko trzymają kwiaty. Tak jak Ty podlewam tylko donicowe. Mam nadzieję, że w głębi, pod ściółką z kory jest wilgotno.
Jaszcze pokażę kilka innych, nie angielek, które dają mi najwięcej radości
Rabata Czerwona

i jeszcze inne ujęcie, w prawym dolnym rogu LDB

Eden Rose, nie mogę się nim nacieszyć

[/URL]Pastella

Westerland i Weilchenblau

- inka52

Heniu u mnie te róże co pokazujesz już dawno przekwitły ,pościnałam teraz czekam na nowe,
tylko sucho
- Anya
- Przyjaciel Forum

- Od: 5 gru 2006, o 14:54
Witam Cię Heniu bardzo serdecznieDyskrecja pisze:Tereniu, co do Lady Darc to jest to bardzo dobry wybór natomiast o Grace na razie nie mam wyrobionej opinii, rośnie dość wysoko ale pędy ma jakieś powykręcane, trudno ją ujarzmić, może też potrzebuje więcej czasu na utworzenie krzaczka, kwiaty ma duże, ponad 10 cm średnicy też mają swój urok, chociaż moje nieco odbiegają formą od literatury
Masz wspaniałe róże i znakomitą do nich rękę.
Tak się przyglądam Twojej 'Grace' i myślę, że to jednak inna odmiana. Wkradła się najpewniej jakaś pomyłka. Z opisu Twojej róży i fotografii wynika, że jest to 'Tea Clipper'. 'Grace ' nie mam, ale widziałam ją kilkukrotnie w realu, natomiast jest u mnie w ogrodzie 'Tea Clipper' i wygląda identycznie, jak Twoja.
Odmiana 'Tea Clipper' ma śliczne kwiaty, choć pokrój krzewu taki sobie. W powtórnym kwitnieniu będzie miała trochę ciemniejszą barwę płatków. Przejrzyj w google jej zdjęcia.
Gratuluję wspaniałej kolekcji różyczek
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.