Wcześniej wszczepienie odrostów:

W tym roku całkowicie nowy pień z gruszy kaukaskiej:

Jutro będę na działce, to porobię trochę zdjęć owej śliwki, jak i moich wszystkich modyfikacji popełnionej na niej. 
Drugi pomost planowałem w ten sposób, jako zastrzał w celu podparcia korony, ale czekałem na czas kiedy będzie można szczepić za korę, ale się nie doczekałem, a myślę , że przez 4 lata byłby już ładny pieniek. Ten pomost wykonałem w tym roku, ale mam obawę czy zdąży urosnąć, żeby przyjąć na siebie ciężar całej korony.
Tak jest pochylona, więc ja jej nie wróżę długiego żywota, i chyba podzieli los Twojej Gwiazdeczki dlatego cała moja nadzieja w moich szczepkach, jedną na wysokim pniu a drugą niżej na bocznej gałęzi z odrostu 

Ostatni skrawek wykorzystałem do posadzenia jabłoni i wiśni jako zapylaczy. Na jesień chcę posadzić kilka winorośli, z powodu braku miejsca zmuszony będę zlikwidować żywopłot widoczny po lewej stronie fotki. No i takie warunki zmuszają mnie do różnych improwizacji jak i różnej maści kombinatorstwa, bo innego wyjścia nie widzę. chesterro nigdy nie okulizujemy pąkiem kwiatowym, tylko pąkiem śpiącym, którego dopiero na wiosnę przyszłego roku rozwinie się nowy pęd.chesterro pisze:pąkiem kwiatowym

. A czy to musi być koniecznie okulizacja? Jeśli tak to wpisz w Gogle >okulizacja letnia jabłoni< tam masz dużo opisów, rysunków i zdjęć, dowiesz się jak wygląda oczko, jak się je pozyskuje jak i metody samej okulizacji. Tak, że temat już jest tak opisany, że nie ma sensu po raz nie wiadomo który go opisywać. Więc przyjemnej lektury życzę .chesterro pisze: chciałem przeszczepić kilkuletnią już jabłoń-dziczkę. chodzi mi dokładnie o wygląd oczka, które mam pobrać do okulizacji, bo nie wiem jak on ma wyglądać w sierpniu