Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Exact nie każda papryka musi urosnąć tak jak wygląda prawidłowo jej odmiana, jedna może być większa, druga mniejsza, a trzecia grubsza...
Ja rozumiem, ale ta ewidentnie wygląda inaczej. Nawet sama roślina ma inny kolor liści i mocniej się ukorzenia niż Cayenne. Sam przyznasz, że na Cayenne to nie wygląda. A przypominam, że siałem wszystkie z 1 opakowania zakupionego w sklepie. 

Pozdrawiam, Krzysiek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Takie radosne niespodzianki są najlepsze. 

Pewnie, że tak. No i zapewniam was, że ma wyjątkowy pikantny smak 

Pozdrawiam, Krzysiek
A to Cayenne z innego krzaka - ta bardziej pomarszczona

Mam nadzieje, że będzie bardziej ostra niż tamta

Mam nadzieje, że będzie bardziej ostra niż tamta

Pozdrawiam, Krzysiek
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolejne odmiany zaczynają powoli się wybarwiać
Bolivian Rainbow

Red Long Slim Cayenne

Piri-Piri

Bolivian Rainbow

Red Long Slim Cayenne

Piri-Piri

Kurde, ale macie piękne papryczki, dlaczego moje są na fazie kwiatków? 
Pytanie troche OT, mam mnóstwo mszyc czarnych na poziomkach i papryce słodkiej zielonych, oraz takie małe długie płaskie robaczki w pancerzykach, próbowałam robić wszystko bez chemii, ale niestety nic nie działa, dzisiaj jadę po niestety chemię, poradźcie mi proszę, co najlepsze i nie w wygórowanej cenie.

Pytanie troche OT, mam mnóstwo mszyc czarnych na poziomkach i papryce słodkiej zielonych, oraz takie małe długie płaskie robaczki w pancerzykach, próbowałam robić wszystko bez chemii, ale niestety nic nie działa, dzisiaj jadę po niestety chemię, poradźcie mi proszę, co najlepsze i nie w wygórowanej cenie.
Ładnie to wszystko wygląda, ale ja bym nie mógł mieć takiej roślinki.
Korciło by mnie, żeby zjeść co nie co :P
Korciło by mnie, żeby zjeść co nie co :P
Pozdrawiam, Krzysiek
Ja myślałem, że będe skazany na chemię, ale łapałem się wszystkiego co mi pod rękę podeszło.lilbee pisze:Kurde, ale macie piękne papryczki, dlaczego moje są na fazie kwiatków?
I powiem Ci że chyba się udało mimo pogryzionych liści.
Codziennie sprawdzałem listki. Jak tylko znalazłem jakąś bestie to rozgniatałem ją paluchem.
Natomiast jak to nie skutkowało i problem się poszerzył to zacząłem pryskać gotowanym wywarem z cebuli i czosnku. Po tym minimalnie się poprawiło, ale na dokładkę potraktowałem je wywarem z niedopałków papierosów w stosunku 1:2. Po tym problem zniknął praktycznie na dobre. Gdzieś tam pojedyncze mendy znalazłem.
Minęło już kilka dni od pryskania i nie znalazłem żadnej mszycy.
Pryskałem mgiełka z bliska pod spodem i na wierzchu każdego listka, żeby pospadały na ziemię

Pozdrawiam, Krzysiek
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
lilbee, środków na mszyce jest sporo, ale jeżeli mają zadziałać na większe robaki, to niestety musi być coś mocniejszego. Najlepiej kupić środek systemiczny (np. Mospilan, Confidor). Nie martwisz się wtedy, czy trafiłaś w mszycę, bo on przez cały okres karencji przemieszcza się wraz z sokami w roślinie i nawet nowi przybysze nim się zatrują. Te środki są oczywiście droższe. Zwróć uwagę na termin ważności, to będziesz go miała na 2 lata.
Ojej to ja też to robiłam oprócz wywaru z papierosów, ale myśle że to jest tak samo jak chemia albo i gorsze ;P ;)
Hmm to spróbuj. Owoce nie śmierdzą tytoniem, ani ich smak się nie zmienia.
Nie palę więc wyczuł bym to z kilometra
Nie palę więc wyczuł bym to z kilometra

Pozdrawiam, Krzysiek
Właśnie sprawdziłam cenę i ten Mospilan w LeroyMerlin za 2,4g 10zł, jak na balkonie mam 6sadzonek poziomki i 3zarażone papryki nie starczy?jode22 pisze:lilbee, środków na mszyce jest sporo, ale jeżeli mają zadziałać na większe robaki, to niestety musi być coś mocniejszego. Najlepiej kupić środek systemiczny (np. Mospilan, Confidor). Nie martwisz się wtedy, czy trafiłaś w mszycę, bo on przez cały okres karencji przemieszcza się wraz z sokami w roślinie i nawet nowi przybysze nim się zatrują. Te środki są oczywiście droższe. Zwróć uwagę na termin ważności, to będziesz go miała na 2 lata.
Exact,wiem jakie to okropieństwo jest w niedopałach w tych filtrach najgorsze co może być, już bym wolała samym tytoniem, chyba że się nie zrozumieliśmy, bo człowiek by umarł bo wypiciu szklanki z 5 niedopałkami. Więc mam nadzieję że pisałeś po prostu o tytoniu bez filtra ;)
Tak miałem na myśli sam tytoń. Samobójcą nie jestem 
-- 18 lip 2014, o 18:17 --
Znam gościa który jadł filtry więc nic mnie nie zdziwi

-- 18 lip 2014, o 18:17 --
Znam gościa który jadł filtry więc nic mnie nie zdziwi

Pozdrawiam, Krzysiek