Ostróżka ogrodowa (Delphinium elatum)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ostróżka z nasion?

Post »

Co tu tak cicho :roll: przecież to ich czas

Obrazek

Obrazek
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Moje ostróżki z nasion z ubiegłorocznego wysiewu. Wsród nich jedna inna odmiana-inne kwiatuszki,pokrój kłosa,taka bardziej szlachetna.Po przekwitnięciu przytnę nisko myślę,że jeszcze raz zakwitną w tym sezonie. Obrazek
Halina
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Przepiękne są Wasze ostróżki.U mnie na działce coś im nie odpowiada,słabo rosną i liście im żółkną.
Tu na zdjęciu słabo to widać ale nie mam innego zdjęcia.
Obrazek
Awatar użytkownika
arielka
100p
100p
Od: 3 maja 2012, o 14:14

Post »

Anym/ halinko :) Macie takie piekne ostrozki jasniutko fioletowe ;:167 ja wysialam cale opakowanie i same fioletowo metaliczne mi sie trafily + pacific blue bird z ktorej jestem dumna . Traf chcial ze zakladam pastelowa rabate i tam mi nie pasuja... czy mozna by liczyc na pare nasionek od was jesienia?? Pozniej wkleje swoje fotki to moze sie wymienimy :)
Pozdrawiam Ania
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Jak najbardziej- sama będąc przejazdem, przy takiej bieszczadzkiej pizzerii zobaczyłam piękne,duże,ciemno granatowe ostróżki.Za dwa miesiące gdy się tam powtórnie znalazłam ,poprosiłam o możliwość zebrania nasion z suchych badylków.Naturalnie mi pozwolono-bo co to takiego dać komuś jak się ma w nadmiarze,albo wcale nie korzysta, i teraz czekam aż zakwitną i może któraś powtórzy cechy mateczne.Arielko,zbieraj też nasionka.
Halina
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam kilka sztuk, kupionych jako sadzonki. W tym roku, parę dni temu postanowiłam posiać, mam nadzieję że w przyszłym roku będą cieszyć swoim widokiem.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

U mnie co roku kepa się powiększa:

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
A kuku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sty 2013, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oto moje ostróżki z nasion wysianych w zeszłym roku. Każda trochę inna, ale jednak podobne, więc pewnie kiedyś skuszę się na odmianową, marzą mi się zwłaszcza jasno-błękitne.
Obrazek Obrazek
Dorota
millie
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 12:59

Post »

Powiedzcie proszę jak nisko należy przyciąć ostróżki po kwitnieniu? Ile cm nad ziemią?
Jedna z moich ostróżek w ogóle nie zakwitła, nie wiem czemu (poza tym, że ma dopiero rok), ale wygląda jakby coś (może grad) uszkodziło jej wierzchołek i pomyślałam, że takie cięcie może dobrze jej zrobi?
aloz
200p
200p
Od: 25 kwie 2014, o 18:01

Re: Chudziutka ostróżka

Post »

hmmm....czyli jeśli teraz posieję zebrane nasionka ostróżki to jest szansa że będę miała roślinę w przyszłym roku? Czy oprócz walki ze ślimakami mam ją jakoś pielęgnować?
Pozdrawiam Ola :) Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

Jakiś czas temu wysiałam ostróżki i pięknie mi wzeszły :) Ponieważ pogoda jest jaka jest,raz upał a raz ulewy porządne trzymam te moje roślinki na tarasie,w lekkim zacienieniu,co dzień kilkakrotnie obracając kuwety.Mimo to roślinki wydają mi się jakieś takie marne.Mają cienkie łodyżki.
ObrazekObrazek
Ponieważ to moje początki z roślinami i pierwsze wysiewy to nie wiem czy tak powinno być.Naparstnica ,która jest w takich samych warunkach wygląda na dużo zdrowszą
Obrazek

No i teraz proszę o podpowiedź czy mam tą ostróżkę jednak wystawiać do słońca?Wtedy zmężnieje? Czy taka jej na początku uroda :?:
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Amelio, z moich doświadczeń z siewem ostróżek wynika, że wysadzone do gruntu, po chwili zbierania sił, ruszają jak szalone. Te w doniczkach przezimowały nawet rzucone na rabatę, ale do kwitnienia dopiero się zabierają. Te wysadzone do gruntu latem już kwitnienie powtarzają, a kępy są bardziej dorodne.
Wysadź przed zapowiadanym deszczem, w razie suszy podlewaj lepiej rzadziej, a obficie. Nawet jeśli lekko podwiędną w czasie największych upałów, nic im będzie. W gruncie powinny wyrastać większe i ciemniejsze liście.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Mam nasiona ze swoich ostróżek ,czy jeszcze mogę je posiać ? Czy może już jest późno? Jeżeli można to gdzie? Do gruntu czy lepiej do skrzynki ?
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Zdecydowanie lepiej jest posiać ostróżkę zaraz po zbiorach nasion. Wysiałam tydzień temu jasnoniebieską i dziś widzę, że wschodzą tłumnie. Na wiosnę wysiałam ze sklepu i z całej paczki wzeszło 2, słownie dwie. Lepiej jest posiać do gruntu, ale jest jeden mankament. Młode ostróżki są przysmakiem ślimaków. Dlatego posiłam do doniczki, trzymam na zewnątrz, a przed zimą wysadzę na miejsce stałe.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Dzięki za odpowiedź.
Zaraz idę posiać swoje nasiona ....posieję je do gruntu ,
zobaczę co będzie się działo .
Ślimaków mam mało ale w razie czego zabezpieczę miejsce niebieskimi granulkami .... :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”