Kawon ( arbuz ) - część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 5

Post »

Mój Drogi, jak zauważyłeś, napisałem kilka sposobów, które sam wypróbowałem, lub które doradza nam Google.
1) Przy tej metodzie użyłem słowa "rzekomo". Wyjaśnienie w tej kwestii jest zbędne.
2) Ta metoda jest jedną z najlepszych i najczęściej stosowanych.
3) Zaznaczyłem przy tym punkcie "zielone arbuzy". Czy może źle widzę ?!
4) A mi się zdarzyło i nie tylko mi. Na przykład w przypadku arbuza Złoto Wolicy, który u mnie miał skórkę grubości 0,5cm. I znowu użyłem tutaj odpowiedniego słowa - "delikatnie". Kolejna z najlepszych metod.
5) To również metoda czasami zawodna, ale często się sprawdza. Przynajmniej u mnie.
A Twoją metodę na "świński ogonek" już testowaliśmy w poprzednim sezonie. To właśnie ona nie należy do najlepszych. Przy moich trzech uprawianych odmianach w ubiegłym sezonie, na żadnej roślinie ta metoda się nie sprawdziła. Arbuz prędzej przejrzał i zaczął podgniwać, a ogonek był ciągle zdrowy.

kama_80 - ciężko określić ten odgłos. Ale wg mnie jest on bardziej "żywy", niż głuchy, jakby zza grobu. :uszy

-- 14 lip 2014, o 21:06 --
Heliot pisze:Powinno się nam wydawać że arbuz jest w środku pusty.
Masz jeszcze jakieś uwagi?
Mogłeś sam napisać swoje sposoby, a nie kopiujesz moją wypowiedź, czepiając się wszystkiego, na co napotkałeś. Bardzo nie ładnie z Twojej strony. Ja napisałem, że ten odgłos jest dźwięczny. Jeśli twierdzisz inaczej mogłeś to napisać, a nie wypowiadać się z wyraźnym podtekstem.
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Damian0x
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lip 2014, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czesc hoduje arbuzy pierwszy rok i mam z nimi problem a mianowicie wszystkie kwiaty które zakwitają nie zapylają się i potem zwijają i usychają następnie arbuz który mi wypuści robi się zólty a następnie odpada arbuzy hoduję w foli co muszę zrobic zeby arbuz rosnol dalej a nie zolknol i odpadal podlewam je raz w tygodniu hlorofilem i każdego dnia wodą mysle ze problem moze byc w tym ze się nie zapyla i dlatego robią się zolte czytajac wyzej pisaliscie zeby je zapylac ręcznie proszę mi pomóc to juz 5 arbuz który nadal się do wyrzucenia ;:145 ;:145

Co to za słowotok? W języku polskim mamy coś takiego jak znaki interpunkcyjne.
Mod. jokaer.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

Zapylanie ręczne - najprościej jest z samego rana, jak tylko rozwiną się kwiatki, urwać kwiatek męski i "pomiziać" nim w kwiatku żeńskim. :wink:
Pozdrawiam Marek
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja zrobiłam sobie pędzelek...poświęcając trochę kłaków mego długowłosego psa :tan . Moje zawiązane arbuzy odpadały jak były zalane wodą czy miały z nią dłuższy kontakt. Zerknij kilka stron wcześniej któryś z naszych forumowiczów zamieścił zdjęcia gdzie owoce leżą a to na styropianie a to na butelkach. Pewnie jest to po to by uniknąć właśnie tracenia owocu. U mnie pomogła czarna agrotkanina podścielona pod krzaki. Szkoda tylko że tak późno ją kupiłam bo męczyłam się z rozplątywaniem pędów.

Umiał by ktoś rozpisać ile dać nawozu i wody żeby z granulatu zrobić dobry nawóz do podlewania dolistnego? Skład mojego nawozu to " 12% (N), 5% (P2O5), 15% (K2O), 4% (MgO) ". To jest nawóz do pomidorów ale może dałoby się go zastosować do kawonów ;:131
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53

Post »

Nawóz granulowany nie nadaję się do podlewania dolistnego, musisz kupić nawóz płynny.
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25

Post »

Ile zawiązków arbuza ma być przed urwaniem pędu głównego ,aby zdążyły dojrzeć?
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

A po co niby urywać pęd główny? :wink:
Pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Heliot pisze:Nawóz granulowany nie nadaję się do podlewania dolistnego, musisz kupić nawóz płynny.
oki. Florowit czy coś coś bardziej wyszukanego?U nas pada co chwilę i gleba nie nadąży ze schnięciem. Stąd pomysł o nawożeniu dolistnym.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53

Post »

To jak cały czas pada to można sypnąć pod roślinę granulowany, on się tak szybko nie rozkłada i dobrze się wchłonie jak będzie padać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Tak też czyniłam ale teraz mam pod kawonami agrotkaninę i dygam czy nie uszkodzę rośliny jak będę grzebać pod spodem okrycia.

Gnojówki odpadają bo to głównie azot, zgadza się?
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

No nie do końca :wink:
Skład chemiczny gnojowicy zależy od wielu czynników, w tym od stopnia rozcieńczenia. Przeciętna gnojowica bydlęca zawiera 0,31% azotu (N); 0,15% fosforu (P2O5); 0,33% potasu (K2O) i 0,19% wapnia (CaO), a gnojowica od świń: 0,30% N; 0,11% (P2O5); 0,17% K2O i 0,11% CaO.

Dobrze przechowywana gnojówka jest nawozem azotowo-potasowym i średnio zawiera 0,4% azotu i 0,8% potasu (K2O) oraz bardzo mało fosforu - do 0,1%. Stosując gnojówkę należy pamiętać o dodatkowym nawożeniu fosforem. Około 90% azotu w gnojówce występuje w formie amonowej dlatego jest łatwo pobierany przez rośliny.
http://polifoska.pl/module-Publikacje-a ... .html.html
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25

Post »

Myślałam ,że jak nie urwę to nie zdążą dojrzeć :oops:
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Moje kawony w ciągu niecałego tygodnia z niczego wyrosły do formy jaja kurzego. W sumie za 2,5 miesiąca może być koniec lata. Czy jest możliwe żeby dojrzały?
Pozdrawiam Jola
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23

Post »

Moje dopiero kwitną
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p

Post »

Spokojnie zdążą. :D Moje dopiero powoli zaczynają wiązać owoce. ;:224 Kilka jest wielkości jabłka :wink:
Pozdrawiam Marek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”