Roślinnik balkonowy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Roślinnik balkonowy

Post »

;:138 ;:196 Witaj w domku ;:196 Czekamy.
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

emka29 pisze: ale pocieszam się, że zrobiło się trochę wolnego miejsca i mogę iść na zakupy :D
Świetne,że dostrzegłaś pozytywy ;:215
Czekamy na zdjęcia, czekamy..Skoro roślinki Ciebie zaskoczyły, to tym bardziej zszokują nas ;:333
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

emka29 pisze:Witam wszystkich powyjazdowo i dziękuję za wizyty podczas mojej nieobecności :wit
Rośliny podczas moich wakacji rozszalały się i przerosły moje oczekiwania :wink: niestety są też pewne straty, jednak nikt się moimi kwiatkami nie zajmie tak jak ja :(
Święte słowa... Tez tak uważam... nikt nie ma do moich kwiatków tyle serca co ja :D Nikt ich tak nie rozumie jak ja :D
Czekamy na zdjęcia.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
emka29
200p
200p
Od: 8 lip 2012, o 17:54

Post »

Dzień dobry :D
Ciężko wrócić do codzienności powakacyjnie, zwłaszcza że Potomek przechodzi obecnie fazę niepuszczania maminej spódnicy i niewiele mogę zrobić, ekspresowo w czasie jego drzemki ogarnęłam część roślinek, ale jeszcze sporo pracy przede mną.
Halinko dokładnie tak :D
Madziu te zaskoczenia to niekoniecznie pozytywne, rozczarowały mnie np. pomidory, porosły wielkie krzaczory, a na nich tylko kilka kwiatków, w poprzednich latach, kiedy sama wysiewałam pomidorki, to na początku lipca miałam juz spore owoce, także chyba wrócę do własnych sadzonek.
Trochę zdjęć na szybko zrobionych.
Fuksja ładnie zielenieje i chyba nawet dostrzegłam malusie pączki :tan dosiałam jej "w nogi" nemezje, może sie polubiły :wink:
Obrazek Obrazek
Skalniak się rozrasta, chociaż wprowadziły się jakieś małe białe paskudy, do eksmisji!
Obrazek
Goździki i heliotrop trochę zmarniały, za to rozmnożone na początku czerwca komarzyca i koleusy radzą sobie świetnie :)
Obrazek
Groszek pachnący próbuje zadusić lawendę, ale jakoś dają radę razem. Pięknie kwitną mi już groszki na roślinniku, niestety od strony zewnętrznej, nie mam jak zrobić im zdjęcia, ale są piękne :D
Obrazek
Po ścięciu nemezji i maciejki okazało się, że pelargonie mają mnóstwo pączków :heja
Obrazek
Rozczarowujące pomidory po strzyżeniu - pozbawiłam je prawie 2/3 liści, bo nie dało się obok przejść, trafiły też do kąta, skąd na światło słoneczne wystawiłam jeżynę, będą owoce :tan
Obrazek Obrazek
Strączek fasoli karłowej, jest ich ze 20, tylko kto to wielkie krzaczysko nazwał karłową rośliną?
Obrazek
Dzwoniki nadal piękne, ale coś mi pożarło hostę miniaturkę ;:145 poszukiwania trwają.
Obrazek
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21

Post »

Witam Marteczko ;:180 po wojażach.
Wszędzie dobrze, ale najlepiej we własnym domku. :)
Na przywitanie pokazałaś fantastyczna ostróżkę. ;:197 Pięknie rozkwitła. ;:167
Bardzo jestem ciekawa (jak wszyscy) jak wygląda Twój balkon na chwilę obecną.
Pewnie sporo czasu zajęło Ci porządkowanie i zaglądanie w każdą doniczkę na przywitanie.
No i koniecznie pokaż nowe zakupy ;:215
Dobrej nocy ;:19

Spóźniłam sie nieco z postem....byłaś pierwsza ;:215
Buziakuję i lece poczytać....

Dopisuję :
Foteczki pokazują, że jednak Pan M. poradził sobie z opieką nad roślinkami. ;:138
Przez szybę widać zdrowiutką Begonię, to dobrze świadczy o opiece. :)
Fuksja , koleuski, piękny skalniaczek(z paskudami dasz radę ;:333 ), pięknie rozrośnięte pelargonie, fasola i dzwonki zachowały urodę.
A pomidorki miały pewnie nadmiar opieki że tak wielkie porosły.
Goździki i heliotrop znów odżyją pod Twoją opieką. (U mnie tez miały moment załamania.)
Szkoda jedynie hosty, ale poszukiwanie szkodnika chyba nic nie da, żarłok pewnie już odleciał. ;:29 ;:300
Obok Koleusa i Fuksji zauważyłam śliczne kamusy, chyba z paskami malachitowopodobnymi.?
Myślę, że jednak ogólnie zadowolona jesteś ze stanu roślinek. ;:167
Pięknego dnia ;:3
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p

Post »

Skalniaczek ;:167 Wybij do cna wszystkie białe paskudy, bo to pewnie czarne charaktery! Obrazek. Pelasie zaraz wybuchną, soczyście wyglądają ;:3 No i faktycznie, M się spisał - widać po begoniachObrazek
emka29
200p
200p

Post »

Dzień dobry :D
Ewo dziękuję za wszystkie miłe słowa ;:196 kamyczki mam najróżniejsze, zbieramy je nad morzem i na okolicznych łąkach, te paskowane to gdzieś w lesie chyba znalezione. Masz racje co do roślinek, powoli wracają do siebie, te upały im nie służyły, zresztą mi się zawsze podobają, nawet jak kłopoty sprawiają :wink:
Kasiu na razie mi się udało powstrzymać szkodniki, lepiej niech nie wracają :wink: a begonie same sobie muszą radzić, w tym roku wyjątkowo im dobrze - nie mam pojęcia dlaczego, na pewno nie moja zasługa - w zeszłym roku miały po 2 liście i marniutkie były, bardzo bym chciała wiedzieć, od czego to zależy :D
Niewiele mam ostatnio czasu i chęci na balkonowanie, Potomek nie dość, że ząbkuje, to wydaje się przechodzić jakiś kryzys (Katiusha, wykrakałaś :wink: ) i jest bardzo wymagający, więc działania na balkonie ograniczają się do podlewania i przestawiania, poniżej efekt wczorajszego spaceru Taty z Synem :D
Obrazek Obrazek
Już wiem, co mi tak pożarło hosty, znalazłam wśród liści ślimaka! jak on się dostał na pierwsze piętro?? wiem, jak je opuścił :wink:
Obrazek Obrazek
Groszek cukrowy i ziółka ciągle niecnie wykorzystywane, więc nie wyglądają zbyt fotogenicznie, podobnie jak sałata, ale jestem bardzo zadowolona, że je mam :)
Obrazek Obrazek
Resztki bratków, ładnie odbiły po przycięciu, do towarzystwa dostały lobelie białą i niebieską, ale niezbyt sobie radzą te nowe roślinki.
Obrazek Obrazek
Znowu jest na co czekać :D a lawenda niedługo trafi do syropu i ciasteczek :D
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale zarosłaś ;:138
Bardzo mi się podoba, że to co hodujesz, tak wspaniale Ci służy ;:215 Nie musisz iść do sklepu po przyprawy :;230
A potomek..no cóż..przerabiałam to. Teraz ząbkuje, a za dwa lata będzie "chcę to, chcę tamto, co to, co tamto,mama da, tata brum brum, ete ete" ;:306
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p

Post »

Niegrzeczny ślimak ;:124 Balkon opuszczał na pewno...w pośpiechuObrazekObrazek. Ale balkonik - cudo :tan
Potomek ma kryzys ząbkowania, potem ten 2-latka, potem...Obrazek...i tak dalej... Tylko spokój może nas uratować Obrazek Kochane te nasze dzieciaczki ;:167
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21

Post »

;:180 Marteczko
Pięknie wszystko rośnie u Ciebie. Kolorków też przybyło.
Masz jakieś długowieczne bratki i goździki. ;:138
Szkoda tylko hosty, chociaż i podziurkowana wygląda pięknie.
U mnie posród liści funkii zadomowiła się inna roślina, kopytnik.
Rośnie znacznie szybciej niż hosta miniaturka i już ją zagłusza. Pewnie dam jej inny domek.

Czy u Ciebie, w domku w donicy z lawendą mieszkają jakieś owady?

A dzieci...
Kathiusha napisała: " Kochane te nasze dzieciaczki ;:167 "
i kiedy już powyrastają z różnych skoków rozwojowych będzie się bardzo tęsknilo do czasów tamtych maluszków. ;:167
Móc obserwować jak rosną i rowijają sie, to wspaniałe i najprawdziwsze chwile szczęścia ;:167
często niedoceniane w chwilach dużego zmęczenia.

Pięknego dnia ;:3 ;:3
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p
Od: 2 kwie 2014, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

emka29 ślicznie ci koelusy rosną ;:oj
Jeżyna i fasolki super ;:138
Awatar użytkownika
ania1101
100p
100p
Od: 8 lip 2014, o 21:16

Post »

Marta witam się :wit

Wspaniały balkon i tyle roślin aż nie do uwierzenia,że na tak małej powierzchni tyle rozmaitości....naprawdę robi wrażenie ;:333
.......no i groszek ;:173 aż smaka mam na taki świeży,ostatnio taki jadłam jeszcze za dziecka....mniammi
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

emka29 pisze: Resztki bratków, ładnie odbiły po przycięciu,
Oooo! To bratki przycina się jak na przykład smagliczkę? Hmmm... Moje bratki zaczął atakować mączniak ( chyba ). Może przycięcie byłoby dla nich ratunkiem. Nie chcę ich jeszcze wyrzucać, bo cały czas ładnie kwitną.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Welkam jak żal wyrzucać, to przytnij, może opryskaj czymś grzybobójczym i będą jeszcze cieszyć nasze oczy ;:215
emka29
200p
200p

Post »

Witam wieczornie!
Madziu właśnie dlatego chciałam mieć choć kawałek ziemi, żeby móc sobie rano zerwać liść sałaty na kanapkę albo pochrupać świeży groszek, te sklepowe, nawet najbardziej bio i eko, po prostu tak nie smakują :)
Kasiu dziękuję :D słusznie domyślasz się, że ślimak opuścił nas w pośpiechu, ale nie dziwię się, że zgadłaś, w końcu sprawy lotnicze są Ci bliskie :wink:
Ewo rzeczywiście żywotność bratków mnie zaskoczyła, mam je od marca, część po moim wyjeździe musiałam pożegnać, ale ten jeden krzaczek przycięty kwitnie nadal, goździki też złapały drugi oddech. Dziękuję Ci za wszystkie miłe słowa ;:196 do domku w lawendzie zaglądają czasem biedronki, a częściej pająki, ale nikt się nie wprowadził na stałe :wink:
Moniko dziękuję! koleusy to moje nowe odkrycie, wcześniej ich nie miałam, a takie są widowiskowe! szczepki "pożyczone" na początku czerwca ukorzeniły się bardzo szybko i tak ładnie rosną, że już je uszczknęłam i mam kolejne sadzonki, lubię takie tempo :D fasolki i jeżynki powoli fioletowieją :tan
Witaj u mnie Aniu Ania1101 i dziękuję za komplementy, u Ciebie też widziałam, że piękne rozmaitości się mieszczą na balkonie :D a groszek zerwany z własnoręcznie wysianej rośliny smakuje niesamowicie :D
Halinko wcześniej nigdy bratków nie przycinałam, ale jak gdy zabrałam się za sprzątanie na balkonie po wyjeździe, zauważyłam, że jeden z krzaczków, które miałam od marca, ma bardzo ładne zielone odrosty na dole łodyżek, więc nie mogłam się zmusić, żeby go wyrzucić, przycięłam tak nisko jak się dało i teraz mam młodziutki krzaczek, kwitnący z nową siłą. Może spróbuj zrobić tak, jak Madzia radzi, powodzenia!
Trochę kwitnień z pochmurnego poranka :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jedna z sadzonek, które pobrałam z pokazywanej w maju pelargonii angielskiej nie dość, że ładnie się przyjęła, to jeszcze zamierza zakwitnąć, taki maluszek :tan
Obrazek
Jest nadzieja, że doczekam się kwiatów na fuksji, nie wiem, czy to widać na zdjęciu, ale zaczęło się pączkowanie :wink:
Obrazek
Okazuje się, że niechcący mam lobelię z "własnego" siewu, w zeszłym roku nasionka lobelii, którą miałam musiały wpaść do doniczki z lawendą, bo wczoraj odkryłam tego malusiego kwiatka w gościnie wśród pędów lawendowych, będzie ich więcej :tan
Obrazek
Dużo ;:3 wszystkim życzę!
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”