Roślinki stojące w cieniu, w ogóle nie kwitną.
Echinopsis /Trichocereus
- Meir
- 100p

- Od: 17 maja 2013, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Echinopsis - kwiaty :)
Masz rację. Właściwie ważniejsze jest ciepło i światło w sezonie, niż niska temp zimą. W złej kolejności to napisałam 
-
Aniakak
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 sie 2013, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam echinopsis subdenudata który już raz zakwitł a także mam multiplexa i zobaczę czy mi zakwitnie. Postaram się aby był na świeżym powietrzu i nasłonecznionym miejscu .
Pozdrawiam Anna
- Phacops
- 1000p

- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Mój multiplex dosłownie na dniach zakwitnie z pąku który przetrwał od jesieni. Tak wiec nie zawsze zrzucają pąki zimą.
Re: Echinopsis multiplex
Mam pytanie odnośnie multiplexa. Otóż mój kaktus wytworzył swoją kopię, ma już 2 korzonki i postanowiłam oddzielić ją od "matki" :P Siedzi już sobie w ziemi, tylko teraz pytanie - kiedy zacząć ją podlewać? Mam do dyspozycji strzykawkę, więc minimalne dawki wchodzą w grę.
Pozdrawiam, Gosia:)
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie piszesz jakiej wielkości jest ów odrost. Jeśli nie jest mniejszy od czereśni to podlewać należy go jak dorosłe rośliny. Pierwsze podlanie po ok. tygodniu od posadzenia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Jest mniejszy od czereśni. Coś w deseń agrestu
Ale korzonki ma, więc raczej sobie poradzi.
-
Aniakak

- Od: 9 sie 2013, o 08:57
Mój echinopsis subdenudata ma pączki , w tamtym roku zakwitł raz a teraz ma dwa pąki, chłopak się rozwija, zmienia 
Pozdrawiam Anna
- kahim

- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
A czy mogłabym jeszcze skorzystać z Waszej pomocy i poprosić o ocenę stanu rośliny?
Nie wiem, czy to odpowiedni dział, więc jakby co, przepraszam
http://i63.photobucket.com/albums/h152/ ... b9f2a6.jpg
Zdjęcie jest zbyt duże, zamieniłem je na link. Tomek/blabla
Moje roślinne acz niekaktusowe oko dostrzega mocne i grube pokłady wytrąconych soli wapnia (zapewne twarda woda) i jaśniejsze plamy nieznacznie powyżej tych osadów.
Czy widzicie coś jeszcze niepokojącego? Czy roślina ma szansę na dalszy wzrost i rozwój?

Nie wiem, czy to odpowiedni dział, więc jakby co, przepraszam
http://i63.photobucket.com/albums/h152/ ... b9f2a6.jpg
Zdjęcie jest zbyt duże, zamieniłem je na link. Tomek/blabla
Moje roślinne acz niekaktusowe oko dostrzega mocne i grube pokłady wytrąconych soli wapnia (zapewne twarda woda) i jaśniejsze plamy nieznacznie powyżej tych osadów.
Czy widzicie coś jeszcze niepokojącego? Czy roślina ma szansę na dalszy wzrost i rozwój?
- bool

- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
Stan jest ok, z pewnością wymieniłbym ziemię na bardziej przepuszczalną (ziemia zmieszana z drobnym żwirkiem i piaskiem).
Myślę, że więcej słońca też by się kaktusowi przydało (możesz wynieść go na zewnątrz), tylko do bezpośredniego słońca przyzwyczajaj stopniowo, bo zbyt silne słońce może go "przypiec", a to zaś może go nieźle oszpecić.
Pozdrawiam!
Myślę, że więcej słońca też by się kaktusowi przydało (możesz wynieść go na zewnątrz), tylko do bezpośredniego słońca przyzwyczajaj stopniowo, bo zbyt silne słońce może go "przypiec", a to zaś może go nieźle oszpecić.
Pozdrawiam!
Re: Echinopsis
Czy Echinopsisy (np. multiplex) muszą osiągnąć jakąś magiczną granicę wieku, by móc kwitnąć, czy potrzebują tylko odpowiednio dobrych warunków?
Choćby ze względu na wielkość kwiatów trudno spodziewać się ich u młodej rośliny mającej 2 czy 3 cm średnicy. Ale ok. pięcioletnia sztuka w dobrych warunkach powinna już zaszczycić kwieciem.
- Phacops
- 1000p

- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Dobre warunki są konieczne i tu liczy się najbardziej nasłonecznienie. Temperatura zimowania jest mniej istotna jednak w przypadku młodych roślin bez tego się nie obejdzie.Goshia pisze:Czy Echinopsisy (np. multiplex) muszą osiągnąć jakąś magiczną granicę wieku, by móc kwitnąć, czy potrzebują tylko odpowiednio dobrych warunków?
Jeśli wszystko to będzie to można mieć takie widoki

A nawet takie coś

Kaktus może być nawet młodszy niż te 5 lat.
WOW
Piękne te kwiaty. Na moim multiplex też zaczęło się coś robić, ale na razie to jest tak drobne, że nie jestem w stanie orzec czy to kwiat czy odrost. Dwa nowe malutkie odrosty już mam, ale rośnie coś więcej... 
Szare i włochate - kwiat, kolczaste - odrost.
@Phacops, zimą ważna jest nie tyle temperatura co susza.
@Phacops, zimą ważna jest nie tyle temperatura co susza.