Mój taras tego lata zapraszam

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój taras tego lata zapraszam

Post »

Kochana kwiatki to masz ładne - ale to sama wiesz ;:306 - ale ten Twój piesio ;:167
Jak ja kocham kudłacze ;:167 pomerchol ode mnie za uszkiem ;:168
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
antenka52
100p
100p
Od: 11 lis 2013, o 09:35

Post »

Dzisiaj pogoda u nas jesienna nie letnia. Szkoda bo nie można posiedzieć i pogapić się jak wszystko rośnie.
Deszcz cały dzień
pada i pada. A moja tunbergia szaleje na całego .Dumna z niej jestem bo to moja tunbergia siana przeze mnie szkoda że tylko pomarańczowa z mixu wyszła. Tak dzisiaj kwitnie:

Obrazek Obrazek
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładna ;:108 Obficie kwitnie i wygląda na bardzo zdrowiutką ;:333 Jest się czym pochwalić ;:108
Zawijasz ją jakoś czy sama się tak pięknie układa?
Miałam ją w zeszłym roku i traktowałam jako pnącze, a kusiło mnie by spróbować uprawiać ją np w wiszącej donicy ;:224
Awatar użytkownika
Beatriceee
200p
200p
Od: 28 cze 2013, o 01:10
Kontakt:

Post »

No wreszcie trafiłam. ;:oj
Widziałam Cię w wątku pelargoniowym, pytając o Twój wątek, mój wpis został usunięty :/
Wstaw może linka do niego w swoim opisie, dzięki temu więcej osób będzie mogło do Ciebie trafić.

Wracając do tematu, cudnie u Ciebie. Nie mogę się nadziwić. Obłędne pelargonie, oleandry.
Nawóz do pelargoni dajesz co podlewanie czyli w upały nawet codziennie?
Tunbergia w jakiej donicy rośnie? Prowadzisz ją na czymś? Swoją prowadzę na wysokiej kratce, ale chyba by lepiej wyglądała gdyby pieła się po czymś niższym i zawijała się z powrotem.

Mój oleander również nie wygląda tak pięknie jak Twój. Jest pełny, kwiatów jest mniej niż u Ciebie a mimo to gałązki uginają się pod ich ciężarem. Nie wiem w sumie kiedy je się przycina. Wiosną kiedy zabierałam go z zimowiska już miał pędy kwiatowe, a wyciągnął się przez zimę.

P.s. nic nie przebije włochatego kwiatka :) pamiętaj że niektóre kwiaty, np. Oleandry są trujące.
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
antenka52
100p
100p

Post »

BEATRICEEE dziękuje za miły wpis .Niestety nie umiem wstawić linka do mojego wątku pod spodem .Może z czasem się wprawie i poznam co i jak się tu robi bo na razie to dla mnie ,, wyższa szkoła jazdy ,,

Co do thunbergii to założenie było że będzie się ona pięła do góry ,ale w zasadzie sama zdecydowała że będzie inaczej. Sama zbiła się w kupke i bardziej zwisa niż się pnie. Posadziłam ją w taki rożek wiklinowy z uchwytem na ścianę i tak rośnie. Na razie jest ładna i zdrowa ,ale nie zapeszam bo ubiegłego lata z dnia na dzień mi zmarniała.Jakaś zaraza ją wzięła i nic nie pomogło .Szkoda mi jej było bardzo ,trochę mnie to zraziło ,ale w tym roku posiałam nasiona sama i urosła fajnie .

Oleandry ja kupiłam już bardzo ładne ,gęste ,zdrowe liście. Jak dla mnie oleander wtedy jest piękny jak ma dużo ładnych zielonych liści. Ciekawe jak mi przezimują i też wcale nie wiem kiedy i czy je przyciąć .Będę musiała poszperać i poszukać informacji na ten temat.
Ja używam nawozu o NPK 10-30-20 z SUBSTRALA BURZA KWIATÓW (pomarańczowe opakowanie) Jak dla mnie jest rewelacja i przystępna cena . Mało jest na naszym rynku nawozu o takim NPK .I tym nawozem podlewam 2 razy w tygodniu , a resztę dni to dodaje nawóz NPK 20-20-20 . W każdą niedzielę podlewam tylko wodą bez nawozów .Do tego raz w tygodniu pryskam nawozem liście .
Awatar użytkownika
Beatriceee
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ojej z tym nawożeniem to widzę wyższa szkoła jazdy ;)

Ja mam dwa nawozy, których używam naprzemiennie agrecol mineral żel NPK 4-5-8 i Substral Magiczna siła, nawóz interwencyjny do pomidorów NPK 09-09-27. Używam jednego lub drugiego raz w tygodniu, bałam się ich przenawozić.
Widzę, że te Twoje nawozy są chyba mocniejsze, a jednak używasz ich częściej. Według Ciebie jak powinnam stosować te swoje nawozy? Jak często i może któryś z nich będzie lepszy?
Pozdrawiam Beata
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
antenka52
100p
100p

Post »

BEATRICEEE dziękuje za instruktarz udało się i link jest .

Co do nawożenia to naprawdę nie jest to skomplikowane może tak brzmi . Moim zdaniem powinnaś zamiast tego żelu kupić nawóż o NPK 20-20-20 Jest ich bardzo dużo, nie będziesz miała problemu z kupieniem i nim podlewaj codziennie tylko ja daję troszkę mniej niż jest tam napisane .Ja na konewkę 5l daję płaską łyżeczkę od herbaty . A oprócz tego dwa razy w tyg podlewaj tym do pomidorów .
Ja już stałe dni sobie wybrałam żeby pamiętać. A niedziela bez nawożenia , tylko raz na dwa tygodnie rozpuszczam ten nawóż i spryskuje liście póżnym wieczorem . Jak już sprawdziłam że trzeba dużo nawozić i jeszcze nie przenawoziłam a wszystko pięknie rośnie . Jedynie jak brzydko na dworze i pada ,nie ma słonka to ograniczam nawożenie .
Awatar użytkownika
Beatriceee
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie ma za co :) cieszę się że mogłam pomóc :)

To ja dziękuję za rady dotyczące nawożenia. Jutro wybiorę się po nawóz :)
Pozdrawiam Beata
antenka52
100p
100p

Post »

Wczoraj szukałam do kolekcji Passiflorę ale nic ciekawego nie było. A w OBI jest -taka sobie ale dalej nie przeceniona kosztuje 60 zł . Trochę za droga jak dla mnie, chyba już w tym roku dam sobie z nią spokój .

U mnie po deszczach grzyb zaczyna grasować po pelargoniach więc zaczynam latać z opryskami, a na bugenwilli mszyca .
Skąd to dziadostwo się bierze , bez przerwy coś atakuje.

Fajnie że cały tydzień cieplutko to po tych burzach wszystko fajnie odżyje. Fotki wrzucę wieczorem
Awatar użytkownika
Beatriceee
200p
200p
Kontakt:

Post »

Myślałam, że to tylko u mnie to dziadostwo grasuje. Jak nie mszyca to biała muszka, albo przędziorek, ostatnio zauważyłam tarcznika :/
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Antenko oglądałam i podziwiałam Twoje piękne bugenwille, wyrażałam swój zachwyt w postach, ale zostały usunięte jako niemerytoryczne. Moim zdaniem pochwała jest budująca dla ogrodnika - amatora. Pozdrawiam :wit , i wydaje mnie się że na męczennicę trochę późno na posadzenie. Oglądałam je w obi, mocno wymęczone. :roll:
Awatar użytkownika
Frael
500p
500p
Od: 25 paź 2013, o 15:50

Post »

O rany! Aż mnie oszołomiło. ;:198 Wspaniały masz taras i niesamowite rośliny na nim. Metraż imponujący, mój balkon przy Twoim tarasie jak łepek od szpilki. ;:191
Podobają mi się drzewa, jako stałe 'wyposażenie' to bardzo dobry pomysł na tak wielkiej przestrzeni. I te piękne kwitnące oleandry i sandaville... Bardzo podobała mi się również ta pełna surfinia.
Naprawdę jestem pod wrażeniem. :)
antenka52
100p
100p

Post »

To pora się przypomnieć z moimi kwiatami i wykopać watek na wierzch. Jakoś nie ma czasu na siedzenie przy kompie . Pogoda super ,grzeje słonko,ale codziennie mamy przelotne burze i sporo deszczu.
Dlatego trochę mordują się moje kwiaty na tarasie. Miałam kłopot z robactwem bo się zakradł i dokuczał.zaczęło wszystko marnieć,ale opryski poszły w ruch i na razie jest ok .

Zapraszam do obejrzenia dzisiejszych fotek

Obrazek Obrazek
Bugenvilla

Bugenville mam w kilku kolorach , dopiero zaczynają kwitnąć.
I tak po kolei

Obrazek
pomarańczowa
Obrazek Obrazek
fioletowa
Obrazek
czerwona
Obrazekr
óżowa
Obrazek
biała

Surfinie i petunie też w pełni szczęścia. Pięknie wieczorem pachną ,dają dużo radości

Obrazek Obrazek

sundaville po przesadzeniu do większej donicy ładnie się rozrasta

Obrazek

I jeszcze tunbergia

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Beatriceee
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jej ale wszystko rozrośnięte ;:oj. Cudnie :)
Jak sie sprawdza surfinia pełna? Trudniejsza jest w hodowli od tej o pojedynczych kwiatach
Kupilam nawóz który mi polecalas i czekam na efekty :)
Pozdrawiam Beata
antenka52
100p
100p

Post »

Witam,witam serdecznie ,dziękuje za wpis. Co do surfini pełnej to jestem mega zadowolona . Bardzo ładnie rośnie , gęsta ,dużo kwiatów. Nie wybuja ją tak jak tradycyjne surfinie , bardziej mi się podoba pełna ,zdecydowanie. Fajnie że nawóz kupiłaś- podlewaj ,efekty będą na pewno widoczne szybko . Ja troszkę przystopowałam nawożenie ,bo bałam się że przenawożę a to też nie dobrze .

O i zakwitły pierwsze pelargonie ze sklepu internetowego znanego na forum. Kolory fajne i gatunki ,ale strasznie malutkie pąki, drobne ,mizerne. Zrobiłam zdjęcia z bliska i wyglądają okazale , ale w rzeczywistości są strasznie maleńkie. Podlewam ich dużo nawozem ,niewiele to daje. Nie zadowolona z nich jestem i choć zebrały się jako sadzonki to jednak kwiaty słabe. Obrazek Obrazek Obrazek

i moje ulubione czerwone pełne moja hodowla ,szczepki pobrane wiosną
Obrazek

i scewola,pięknie obficie kwitnie ,polecam ją szczerze.
Obrazek

Jutro wrzucę resztę fotek pozdrawiam. A teraz idę podlewać te moje pupilki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”