Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
KaLo zbierz nasionka :P Super te cukinie są.
Ja coraz bardziej wpadam w amok ich jedzenia haha Tylko za wolno rosną ;) Już się nie mogę doczekać aż kolejne podrosną. Kilka się nie zapyliło , ale trudno. Pierwszy raz mam żółte odmiany, ale rosną wolniej niż zielone ;)
Ja coraz bardziej wpadam w amok ich jedzenia haha Tylko za wolno rosną ;) Już się nie mogę doczekać aż kolejne podrosną. Kilka się nie zapyliło , ale trudno. Pierwszy raz mam żółte odmiany, ale rosną wolniej niż zielone ;)
Moje cukinie posadzone na zeszłorocznym kompostowniku rosną pięknie. Owoce zbieram co kilka dni i ciągle pojawiają się nowe , na dość małej powierzchni rosną dwie cukinie Astra polka i soraya. Ta pierwsza będzie u mnie i w przyszłym roku. Owoce równe , wręcz idealne.
A soraya ma u mnie tendencję do kształtu gruszki , czyli pęcznieje , a koniec cieniutki ,zapewne jakieś niedobory...
A soraya ma u mnie tendencję do kształtu gruszki , czyli pęcznieje , a koniec cieniutki ,zapewne jakieś niedobory...
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Również zebrałam kilka owoców. 
Smakuje mi najbardziej smażona w najprostszy sposób.Plastry posypuję wegetą i po godzinie smażę na oleju rzepakowym kupionym na rynku od gospodarzy,którzy sami go tłoczą..Smak tego oleju bardzo mi pasuje do cukinii.
Następne też już szybko rosną i będą na inne potrawy.

a to nie wiem czy cukinia czy patison?ale go nie siałam..

Smakuje mi najbardziej smażona w najprostszy sposób.Plastry posypuję wegetą i po godzinie smażę na oleju rzepakowym kupionym na rynku od gospodarzy,którzy sami go tłoczą..Smak tego oleju bardzo mi pasuje do cukinii.
Następne też już szybko rosną i będą na inne potrawy.

a to nie wiem czy cukinia czy patison?ale go nie siałam..

-
Patison. Ja w zeszłym roku nie siałam cukinii, a miałam 2 krzaki
Albo z kupnych nasion, albo z własnych się przyplątały.W tym roku patisony jeszcze nie kwitną, słabo wschodziły
Dobrze, że cukinii jest sporo 

- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cóż to znaczy jak cukinia rośnie w "gruszkę" początek pękaty a końcówka cienka? Zebrałam dzisiaj 3 takie zielone wielkości około 17 cm, smaczne były, ale kształt mnie niepokoi. czymś je podsypać???
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
U mnie kwitną na potęgę ale owoców nie zawiązują. Kilka stron wcześniej pokazywałam swoje cukinie, wiele się od tamtej pory nie zmieniły. Leje niemal codziennie, może to jest przyczyna.
Pozdrawiam Jola
-
Poczekaj na słońce. U mnie jak padało to było podobnie, a jak tylko cieplej + słońce to wszystko rośnie w oczach.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tam gdzie jest cieńsza , nie ma nasion.Po prostu została niedokładnie zapylona.
Możliwe to jest? A to nie jest zero-jedynkowo jak u ludzi?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Gdzieś tu była informacja, że tak objawia się niedobór wapnia
. Chociaż u mnie była taka pierwsza a teraz już są normalne.

Witam.Nie wiem co się dzieje ale moje cukinie osiągną dł .ok 10cm i robią się miękkie i żółkną lub gniją końcówki jaki może być tego powód .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Zasadziłam cukinię jakieś 3 miesiące temu. Teraz wyrastają już liście na wysokość ok. 20 cm. Czy one jeszcze urosną? czy tylko sama cukinia będzie się powiększać?
A to moja ulubiona cukinia Lungo Bianco, krzaczor rośnie ogromny i owoce takoż
do tego mięciutka skórka. Wyrośnięte okazy świetnie się przechowują nawet przez kilka miesięcy
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/184 ... a9de7.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/184 ... a9de7.html
-
aria super cukinia. Muszę takiej nasion poszukać, to że się przechowują nawet kilka miesięcy mnie bardzo interesuje. Z tych zwykłych cukinii to ciężko tak długo przechować (dlatego przechowuję tylko kabaczki, patisony itp.).