Ogród w sercu Borów - cz. 2
- mar33
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 mar 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród w sercu Borów - cz. 2
Uluś z doświadczenia wiem, że pewne rośliny rosną tam gdzie same chcą a nie gdzie my chcemy
zostawię ją niech się sieje gdzie chce, miejsca jest dość 
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- UlaL

- Od: 27 cze 2013, o 23:30
Oj długo mnie nie było u siebie, a w innych ogrodach to każdego dnia bywam.
Dziękuję za ostatnie wizyty
Alicjo
Izo, będę zbierać nasionka od białej dziewanny, niech się po Polsce rozsieje, bo jak mi wyginie to będę mogła ją łatwiej poszukać w innych ogrodach
, jeśli będziesz chciała to Ci podeślę, ale proszę pamiętaj i śmiało się przypomnij.
Agnieszko, masz rację, dziewanny są u mnie wszędzie w tym roku. Nie usunęłam, a jak urosną to potem szkoda. Lilie też kocham i odkrywam je na nowo i kolekcja się powiększa.
Tereniu, dziękuję za podpowiedź, tak to nikandra. U mnie tez kolejne lilie rozkwitają.
A teraz dla wszystkich odwiedzających trochę fotek z dnia dzisiejszego
Marysiu, to będziesz miała dziewannowy las

Dziękuję za ostatnie wizyty
Alicjo
Izo, będę zbierać nasionka od białej dziewanny, niech się po Polsce rozsieje, bo jak mi wyginie to będę mogła ją łatwiej poszukać w innych ogrodach
Agnieszko, masz rację, dziewanny są u mnie wszędzie w tym roku. Nie usunęłam, a jak urosną to potem szkoda. Lilie też kocham i odkrywam je na nowo i kolekcja się powiększa.
Tereniu, dziękuję za podpowiedź, tak to nikandra. U mnie tez kolejne lilie rozkwitają.
A teraz dla wszystkich odwiedzających trochę fotek z dnia dzisiejszego
Marysiu, to będziesz miała dziewannowy las

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Ula widoczki śliczne, ależ liliowcowo się zrobiło
Piszesz, że wciąż powiększa Ci się kolekcja lilii.... ależ zazdroszczę. Ja niestety nie mam już gdzie ich sadzić, a tak bardzo bym chciała. Jest taka masa przepięknych odmian, o których mogę tylko pomarzyć...... nawet nie mam miejsca, żeby przesadzić te, które bardzo mi się porozrastały i wciąż kombinuję, gdzie by je przenieść
Piszesz, że wciąż powiększa Ci się kolekcja lilii.... ależ zazdroszczę. Ja niestety nie mam już gdzie ich sadzić, a tak bardzo bym chciała. Jest taka masa przepięknych odmian, o których mogę tylko pomarzyć...... nawet nie mam miejsca, żeby przesadzić te, które bardzo mi się porozrastały i wciąż kombinuję, gdzie by je przenieść
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Uleczko
pięknie jak zwykle
A iglaste bardzo ładnie przycięte
A iglaste bardzo ładnie przycięte
Pozdrawiam Alicja
- chinanit

- Od: 6 lip 2013, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ula, ty masz nie dziewanny, ale drzewa dziewannowe.
Ależ potężnie wyrosły.
Widzę, że lubisz strzyżone iglaki. Ja wolę naturalne formy, ale dobrze, że każdemu podoba się co innego, bo byłoby nudno.
Widzę, że lubisz strzyżone iglaki. Ja wolę naturalne formy, ale dobrze, że każdemu podoba się co innego, bo byłoby nudno.
Z pozdrowieniami, Maria
W ogrodzie Maryni. W zimowym i letnim ogrodzie.W zimowym i letnim ogrodzie cz.2
Poszukuję, wymienię
Poszukuję, wymienię
Ula przypomnę się na pewno
Jest naprawdę wyjątkowa!
Dla mnie Twój ogród wygląda jak zaczarowany!
Tyle tu niesamowitych roślin!
Dla mnie Twój ogród wygląda jak zaczarowany!
- Iw

- Od: 4 sie 2008, o 22:00
Ulka widzę, że jesteś mróweczka
. Takie strzyżenie to mozolna praca, ale dzięki temu iglaki można utrzymać w ryzach, albo....kupować odmiany miniaturowe
, ale wtedy o takich formach można zapomnieć
. Kwitnienie w pełni. Pamiętam jak ładnie było u Ciebie jak byłam, a teraz, jak zrobiło się tak kolorowo, musi być cudnie. Na zdjęciach pięknie to wygląda, więc co dopiero w realu 
- Ivona44

- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A moja dziewanna tylko liście ma, widziałaś kiedyś takie numery, żeby pędu kwiatowego nie wykształciła, Twoje piękne
jak drzewa 
Pozdrawiam, Iwona.
- mar33

- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Ulu widoczki piękne a dziewanny dorodne
też się piszę na nasionka białej
Męczennica
Męczennica
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- UlaL

Dziękuję za tak liczne wizyty i za miłe słowa
Agnieszko, lilii w tym roku przybyło, bo z Terenią trochę zamówiłyśmy, ale też zaczynają zakwitać te, których nasionka wysiewałam 3 i 4 lata temu. Trzy lata wstecz straciłam prawie wszystkie poza azjatyckimi, a miałam razem ponad 100 odmian. Orientalnych do gruntu nie sadzę, a miejsca mam też coraz mniej.
Alicjo, prawie tydzień poświęciłam na cięcie iglastych, ale tylko po południu, ale też musiałam pociąć korę, bo takie nie ładne duże kawałki były. Jutro w planie cięcie lilaków, krzewuszek, jaśminowców i może bukszpanów, będzie ciężki dzień.
Marysiu, iglaki i inne tnę, ponieważ zbytni się rozrastają, a każde miejsce potrzebna na inne rośliny. Dziewanny w tym roku są okazałe, te z białymi kwiatami są mniejsze, ale ważne że są
Izo gdyby to tak można było trochę poczarować i sprawić aby chwasty zniknęły. Nasionka białej dziewanny dostaniesz, zdobyłam nasiona firletki białej, mam kilka siewek. Jak się spodobają, to w przyszłym roku będę zbierać nasionka.
tak ma wyglądać - zdjęcie z netu

Iwonko (Iw), kolorów u mnie dużo, tak lubię, kwitną już pelargonie, poustawiałam je w różnych miejscach i też dodają kolorów, a i pozostałe doniczkowe też. Kwitną różne byliny, ale najobficiej lilie i liliowce. Iwonko, u Ciebie też kolorowo i pięknie.
Iwonko (Ivona44), to dziwne że Twoja dziewanna jest bez kwiatów, może zakwitnie w przyszłym roku, też już tak miałam. Powinny kwitnąć w drugim roku, a właśnie białe zakwitły na 3 rok.
Marysiu (mar33), dla Ciebie też nasionka będą, Marysiu przy tej ścianie są 3 męczennice, a czwarta jeszcze w innym miejscu. Będzie problem je pozdejmować z tej siatki, jak nie dam rady to zwinę pędy razem z siatką i do piwnicy
Na zakończenie trochę bieżących zdjęć

taka miniaturka

Muszę kończyć, bo pewnie już się znudziło oglądanie liliowców
Pozdrawiam, jutro może lilie
Agnieszko, lilii w tym roku przybyło, bo z Terenią trochę zamówiłyśmy, ale też zaczynają zakwitać te, których nasionka wysiewałam 3 i 4 lata temu. Trzy lata wstecz straciłam prawie wszystkie poza azjatyckimi, a miałam razem ponad 100 odmian. Orientalnych do gruntu nie sadzę, a miejsca mam też coraz mniej.
Alicjo, prawie tydzień poświęciłam na cięcie iglastych, ale tylko po południu, ale też musiałam pociąć korę, bo takie nie ładne duże kawałki były. Jutro w planie cięcie lilaków, krzewuszek, jaśminowców i może bukszpanów, będzie ciężki dzień.
Marysiu, iglaki i inne tnę, ponieważ zbytni się rozrastają, a każde miejsce potrzebna na inne rośliny. Dziewanny w tym roku są okazałe, te z białymi kwiatami są mniejsze, ale ważne że są
Izo gdyby to tak można było trochę poczarować i sprawić aby chwasty zniknęły. Nasionka białej dziewanny dostaniesz, zdobyłam nasiona firletki białej, mam kilka siewek. Jak się spodobają, to w przyszłym roku będę zbierać nasionka.
tak ma wyglądać - zdjęcie z netu

Iwonko (Iw), kolorów u mnie dużo, tak lubię, kwitną już pelargonie, poustawiałam je w różnych miejscach i też dodają kolorów, a i pozostałe doniczkowe też. Kwitną różne byliny, ale najobficiej lilie i liliowce. Iwonko, u Ciebie też kolorowo i pięknie.
Iwonko (Ivona44), to dziwne że Twoja dziewanna jest bez kwiatów, może zakwitnie w przyszłym roku, też już tak miałam. Powinny kwitnąć w drugim roku, a właśnie białe zakwitły na 3 rok.
Marysiu (mar33), dla Ciebie też nasionka będą, Marysiu przy tej ścianie są 3 męczennice, a czwarta jeszcze w innym miejscu. Będzie problem je pozdejmować z tej siatki, jak nie dam rady to zwinę pędy razem z siatką i do piwnicy
Na zakończenie trochę bieżących zdjęć

taka miniaturka

Muszę kończyć, bo pewnie już się znudziło oglądanie liliowców
Pozdrawiam, jutro może lilie
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Mnie się nie znudziło
Masz ich całe łany
Chyba najbardziej podobają mi się te lila, fioletowe i bordo
Chyba najbardziej podobają mi się te lila, fioletowe i bordo
- UlaL

Aniu
, mamy podobny gust. Mam sporo żółtych i już postanowiłam, że w tym roku przeniosę je nad staw, aby zrobić miejsce nowym, uzyskanym z nasion. To rośliny bezproblemowe, dlatego tyle ich mam.
- chinanit

- Od: 6 lip 2013, o 14:59
Ula, gratuluję białej dziewanny, a już biała firletka to całkowity rarytas. 
Z tym brakiem miejsca, to wszyscy mamy to samo- cały czas się myśli, jak wygospodarować jakiś wolny kawałek.
I nie ważne, czy ogród jest mały, czy duży.
Piękne masz liliowce.
A patrząc na passiflory, też zastanawiałam się, co z nimi zrobisz jesienią. 
Z tym brakiem miejsca, to wszyscy mamy to samo- cały czas się myśli, jak wygospodarować jakiś wolny kawałek.
Piękne masz liliowce.
Z pozdrowieniami, Maria
Poszukuję, wymienię
Poszukuję, wymienię
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Żółtych i kremowych liliowców tez mam kilka, ale teraz poluję na fioletowe
A firletka suuuper. A ja w tym roku po raz pierwszy mam zwykła, różową i jestem nią oczarowana.
A firletka suuuper. A ja w tym roku po raz pierwszy mam zwykła, różową i jestem nią oczarowana.
- aleksanderk

- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Ale liliowcowy zawrót głowy
jest czym nacieszyć oczęta .
. Nie mogę odszukać obiecanego skrętnika