Jaka to roślina?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jaka to roślina?

Post »

Witam
Dzieci pojechały na urlop a mnie staremu zostawiły zabiedzoną roślinkę . Mam ją przechować i przy okazji sprawić żeby chciała rosnąć a ja nawet nie wiem jak się ona nazywa . Może ktoś ją poznaje i wie co jej jest bo na moje oko to wygląda marnie .
Obrazek
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: jaka to roślina

Post »

Wygląda jak Hedera....tutaj ma podobne liści, ale kolor jest inny
http://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=509
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
v-brancati
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 cze 2012, o 03:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zabiedzona roślinka to odmiana bluszczu (strzałkowa). Pielęgnować tak samo jak bluszcz pospolity. Kolor liści wskazuje, że roślina w fatalnym stanie. :(
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p

Post »

Wielkie dzięki . Biorę się za ratowanie . Przytnę i wymienię ziemię na ogrodową z piaskiem .
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Jaka to roślina?

Post »

Ma zbyt zlewną i mokrą ziemię.Zmienić na lekką, próchniczną, może być z z dodatkiem piasku, ale żadną z ogródka, nawet zmieszaną z piaskiem.Podlewać niewiele i postawić w cieniu.Bluszcze lubią chłód i lekkie przesuszenie ziemi.
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p

Post »

Witam
Znów dostałem roślinkę ( dwa listki z korzonkiem ) pod nazwą "aloes amerykański " , szukałem ale pod tą nazwą jest agawa . Tymczasem roślinka zamiast rosnąć w górę wypuściła odrosty . Zależy mi na łacińskiej nazwie roślinki bo uprawiam je dla ich właściwości leczniczych . Obrazek
kr756
50p
50p
Od: 6 mar 2012, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po pewnym czasie poszukiwań doszedłem do takiej nazwy : 'Aloe vera var. chinensis'. Według obrazów google bardzo podobny do przedstawionego.
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p

Post »

Dzięki ! Znalazłem sporo opracowań po chińsku i holendersku - znaczy się jak najbardziej leczniczy . Dam mu większą doniczkę . ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”