Liście żółkną z wielu różnych powodów. Najczęściej jest to zalanie, ale też mogą być pasożyty np. przędziorki, choroba grzybowa, przenawożenie itp.
Klonik pokojowy - uprawa, pielęgnacja
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Klonik pokojowy
Nie sądzę, że znajdzie się ktoś aż tak miły, bo takich nasion nie ma. Klony i inne rośliny pstrolistne rozmnażają się przez sadzonkowanie, a jeżeli już zawiążą nasiona, to ...A zresztą poczytaj sobie o mejozie i rekombinacji cech, zmienności i mutacjach. 
Liście żółkną z wielu różnych powodów. Najczęściej jest to zalanie, ale też mogą być pasożyty np. przędziorki, choroba grzybowa, przenawożenie itp.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- zjawka

- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Od tego jest odpowiedni dział wymian i sprzedaży....Tutaj dzielimy się doświadczeniami.
Nasiona klonika nie będą miały wszystkich cech roślin matecznych.Tak informacyjnie nasiona z variegat wysiane były zielonymi roślinkami.
A co do ukorzeniania się klonik?w to jedne po kilku dniach potrafią puścić malusie niteczki a inne stoją jak zaklęte nawet kilka tygodni to wszystko zależy od odmiany.
Jak mają stałą temp i wilgotno a nie mokro to idzie to bardzo szybko:-)
Nasiona klonika nie będą miały wszystkich cech roślin matecznych.Tak informacyjnie nasiona z variegat wysiane były zielonymi roślinkami.
A co do ukorzeniania się klonik?w to jedne po kilku dniach potrafią puścić malusie niteczki a inne stoją jak zaklęte nawet kilka tygodni to wszystko zależy od odmiany.
Jak mają stałą temp i wilgotno a nie mokro to idzie to bardzo szybko:-)
-
Anka159

- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Ja od niedawna mam kloniki, w większości to maleńkie sadzonki. Jak na razie kwitną tylko dwa, ale tym białym od Ciebie Anetko ( Zjawka), jestem zachwycona, ma ogromne kwiaty 
Kremowo żółty też mi się podoba i też ma niemałe kwiatuszki.

Pozdrawiam.
Kremowo żółty też mi się podoba i też ma niemałe kwiatuszki.
Pozdrawiam.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Aniu, klonik prześliczny.
Z nasion, czy z sadzonki? Bardzo ładny ma kolorek
Z nasion, czy z sadzonki? Bardzo ładny ma kolorek
-
pablo33-33
- 100p

- Od: 13 mar 2013, o 17:25
- Frodo1
- 500p

- Od: 31 lip 2013, o 09:09
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
-
Anka159

- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Justus27 - Oba kloniki mam z sadzonki.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Iwonko ja też miałam taki dylemat aż pewnego dnia stwierdziłam,że nie ma co obciążać rośliny teraz latem,kiedy jest sezon na kwiaty i oberwałam wszystkie jakie znalazłam, było ich kilka.Frodo1 pisze:Mam dylemat - zostawić czy usunąć ?
Dzisiaj widzę kolejny nasiennik już duży więc znowu przegapiłam przekwitający kwiat
Usunęłam.
Pod koniec lata,we wrześniu gdzieś, zostawię kilka na nasiona .
- Frodo1
- 500p

- Od: 31 lip 2013, o 09:09
Dzięki Karo
Jako że ja nie mam doświadczenia, to skorzystam w Twoich wskazówek - niech inwestuje w kwiaty teraz i cieszy moje oczy
Jako że ja nie mam doświadczenia, to skorzystam w Twoich wskazówek - niech inwestuje w kwiaty teraz i cieszy moje oczy
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
-
elaela13
- 50p

- Od: 14 wrz 2010, o 12:48
Witam!
Mam kloniki od paru lat. Kupowanie i rozmnażane przeze mnie i żaden nie chce kwitnąć, niezależnie od tego gdzie stoi czy w półcieniu czy w słońcu. Kloniki nawożę, sporo podlewam i 2 razy w roku przesadzam. Widzę, że wszystkim kwitną a mnie nigdy.
Pozdrawiam
Ela
Mam kloniki od paru lat. Kupowanie i rozmnażane przeze mnie i żaden nie chce kwitnąć, niezależnie od tego gdzie stoi czy w półcieniu czy w słońcu. Kloniki nawożę, sporo podlewam i 2 razy w roku przesadzam. Widzę, że wszystkim kwitną a mnie nigdy.
Pozdrawiam
Ela
-
pablo33-33
- 100p

- Od: 13 mar 2013, o 17:25
elaela13 a może przyczyną że nie kwitnie jest brak okresu spoczynku w okresie zimowym.
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Spoczynek nie jest wymagany. Kloniki kwitną na młodych pędach.
Może podłoże jest zbyt żyzne jeśli chodzi o azot a mało w nim potasu i fosforu, czyli pierwiastków warunkujących kwitnienie.
Jeśli często przesadzasz rośliny Elu, to może one "idą" w masę korzeniową i dlatego nie chcą kwitnąć?
Może podłoże jest zbyt żyzne jeśli chodzi o azot a mało w nim potasu i fosforu, czyli pierwiastków warunkujących kwitnienie.
Jeśli często przesadzasz rośliny Elu, to może one "idą" w masę korzeniową i dlatego nie chcą kwitnąć?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
elaela13
- 50p

- Od: 14 wrz 2010, o 12:48
Przesadzam dwa razy w roku a ziemię daję taką jak do juk i fikusów.