Zytko nie wiem, o którym pnączu mówisz, który Ci taki wysoki wyrósł.
Myślę, że cytryniec tak szybko by nie urósł, tylko może winobluszcz.
Cytryniec pokazałam na zdjęciu rosnący przy pergoli o takich jasnozielonych liściach.
Ta pomarańczowa bylina to trojeść bulwiasta, albo jastrzębiec pomarańczowy. Jedną i drugą mogę Ci przywieźć, jeśli tylko zechcesz.
Marysiu bardzo mi miło, że zechciałaś tak dokładnie obejrzeć mój wątek, zarywając noc.
Dziękuję bardzo.
Wnuczek pomimo ciągle jakichś niedomagań zdrowotnych, gdyż bardzo męczy go alergia i trzeci migdał, jest bardzo wesołym dzieckiem i nie można z nim się absolutnie nudzić .
Jolu witaj.
Dziękuję za odwiedziny, pomimo, że dawno u Ciebie się nie wpisywałam z braku czasu ostatnio, co nie znaczy, że nie bywam.
Wiesz jak ja uwielbiam leśne ogrody, a Twój jest co raz cudniejszy, a tak niedawno zaczynałaś.
Jacku u Ciebie w ogrodzie dużo miejsc mokrych, a u mnie zaś nadmiar suchych , że nawet trawa nie rośnie.
Jakie to nie sprawiedliwe. Jedne i drugie nie dobre w nadmiarze, gdyż jakąś część może bym nawet chciała mieć bagienną, podobno irysy Elsanta dobrze rosną w mokrej ziemi i wiele innych roślin .
Tak, trojeść bulwiasta bardzo dobrze sobie radzi na suchej glebie. Na początku były tylko trzy rośliny, a z czasem zrobiła się łączka, gdyż bardzo się wysiewa.
Zdjęcia niestety z niedzieli, ale myślę, że jeszcze aktualne.

złocień żółty

Chopin

kłosowiec i czosnek główkowy

przetacznik kłosowy

takie widoki mam za siatką, na skraju lasu

Błękitny Anioł

The President zakwitł jednym kwiatkiem tylko

widok zza płotu, ale uwielbiam takie dzikie rośliny