Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Zbieram dynie w kilku turach, zaczynam w sierpniu, kończę przed przymrozkami. Wyrośnięte dynie wiszące na krzaku opóźniają rozwój następnych. Po zerwaniu spokojnie sobie dojrzewają a reszta siostrzyczek rośnie. Trzeba do tego trochę doświadczenia i znajomości odmiany ale przynosi efekty. Moje ok. 150 owoców każdorazowo zimuje w piwnicy i starcza mi do następnego sezonu, jeszcze kilka egzemplarzy czeka, w dobrym zdrowiu, na swoją kolej.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak brzmi logicznie ,czy wybierasz największe te pierwsze zawiązane owoce ?Rozumiem że mimo wszystko czekasz aż dojrzeją nie da ich się wcześniej jeść muszą dojrzeć .
Tak, zbieram pierwsze zawiązane owoce o pewnym stopniu dojrzałości. Potem dalej ten proces postępuje. Niedojrzałe można jeść, ale nie mają pełnego smaku odmiany i źle się przechowują.
- MalgosiaR
- 200p
Dziękuję Iza. 

- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście
, w ubiegłym roku wyrzuciłam ostatnie w sierpniu, jak zbierałam nowe.

- MalgosiaR
- 200p
Też miałam jakąś nn z ubiegłego roku w piwnicy ,jednak po rozkrojeniu okazało się że pestki rosły w środku ,wyglądało to ciekawie ale dynia nie była smaczna nawet na zupę
Ciekawa jestem jaka dynia przechowuje się tak długo i jest smaczna ?

Ciekawa jestem jaka dynia przechowuje się tak długo i jest smaczna ?
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Dziewczyny jesteście boskie. A Wasze piwnice jeszcze bardziej ;-)
Pozdrawiam. Ania
Nie każda odmiana nadaje się do tak długiego przechowywania. Uprawa i poznawanie rozmaitych odmian dyń są fascynujące. Podczas przechowywania dynia oddaje wodę, dlatego musi mieć odpowiednią masę, dobrze przygotowaną skórę, zapewnione stabilne warunki i opiekę, w każdej chwili może zacząć się psuć. W zamian otrzymuję pyszne, wszechstronne w kuchni warzywo, przechowujące się bez specjalnych kosztów. Do tego piękne 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 sie 2011, o 08:22
Buttercup bardzo długo się przechowuje, ale ma bardzo grubą skórę(krikę ją nożem z pomocą młotka! ) jest wyjątkowo smaczna.
maria
Ja kroję Buttercup zwykłym nożem i nie mogę jej zaliczyć do długodystansowców. To też jedna z moich ulubionych odmian. Marylamed, skąd pochodzą Twoje nasiona i jak wygląda dyńka? Ile miesięcy udało się ją przechować?
-
Nasiona mam z Australii ,jest ciemnozielona,miąższ zwarty,gruby ,ciemnopomarańczowy,bardzo plenna.Średnica ok 25cm, w tym roku jej nie posiałam,bo moje łapki za słabe,a mąż nie zawsze pod ręką.postawiłam na muskat de prov.,hokkaido ibutternut.Któregoś roku przeczytałam na forum,żeby sadzonki sadzić na taką głębokość jak rosły w doniczkach(a zawsze mam"wybiegnięte"),bo gniją , w tym roku ktoś napisał żeby wsadzać po same liście. Jakie macie doświadczenia? 

maria
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Po same liścienie 

-
Nie gniją?? Zawsze mnie korciło aby sadzić głęboko, ale bałam się. Dzięki Błażej 

maria
Hm, ja kupowałam nasiona na zachodzie w kilku sklepach i zawsze wyglądała tak jak na stronie kcb samen. Marylamed, nic nie piszesz o charakterystycznym spodzie owocu, gdzie znajduje się tzw. lustro, było? Pięknie je widać po wpisaniu w google nazwy dyni, w grafice są zdjęcia banku nasion, Bei, wielkiej miłośniczki dyń. Zerknij, jestem ciekawa czy była taka sama. A może masz własne zdjęcia?