Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
Re: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
Jak przeżyje masz jak w banku prezenty. 

- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak i na degustacje pojade

Wyślę Ci do UK.
- doromichu

skoro masz tyle cytrusow to gdzie jest watek Twoj?
To mój pierwszy problem z nimi.A w sumie drugi tu masz pierwszy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=98
Ale ten żyje.
Idę
jutro się odezwę.
Ale ten żyje.
Idę

- doromichu
Jak tam Twoja cytrynka?BCXOBA pisze:To mój pierwszy problem z nimi.A w sumie drugi tu masz pierwszy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=98
Ale ten żyje.
Idęjutro się odezwę.
A to owocko mojej variegaty

mam nadzieje ze dojrzeja,bo nigdy jeszcze nie widzialam takiej cytryny

Mam problem z cytryną skierniewicką, na liściach pojawiły się żółte suche "plamy" czy takie nadżerki, nie wiem jak to określić, liście od brzegów wybarwiają się i podsychają. Co to może być ??
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
A po co do domu?
Na świeżym powietrzu lepiej. Tak zresztą rosną i dojrzewają cytryny w środowisku naturalnym.
Na świeżym powietrzu lepiej. Tak zresztą rosną i dojrzewają cytryny w środowisku naturalnym.

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Cytrusy nie lubią gdy się je przenosi. Jeśli zawiązał owoc w tamtym miejscu, to odradzam go przenosić, gdyż to może skończyć się zrzuceniem zawiązka i części liści. Zapewnij mu takie warunki jakie miał wcześniej i tyle.
Witam Doroto.
Niestety drzewko padło.Reszta cytrusów stała na parapecie na tarasie i jakaś gąsienice objadły im młode listki.W porę zauważyłem to,wybiłem robactwo i wstawiłem do domu.Jak pech to pech.
Pozdrawiam
Niestety drzewko padło.Reszta cytrusów stała na parapecie na tarasie i jakaś gąsienice objadły im młode listki.W porę zauważyłem to,wybiłem robactwo i wstawiłem do domu.Jak pech to pech.
Pozdrawiam

- BobejGS
- Kontakt:
Mogą to być przędziorkii Najlepiej byłoby wstawić zdjęcie, bo plamka plamce nie równaSahe pisze:Mam problem z cytryną skierniewicką, na liściach pojawiły się żółte suche "plamy" czy takie nadżerki, nie wiem jak to określić, liście od brzegów wybarwiają się i podsychają. Co to może być ??

- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Ja moją wyniosłam na ogródek jak kwitła i z doniczką wkopałam w ziemię, część kwiatków opadło ale może to dlatego, że już 5 owoców się wykształciło i roślinka pozbyła się reszty
Ale kwitnącej cytryny faktycznie lepiej nie ruszać, czasem z mojej kwiatki spadały jak tylko ją przekręciłam, odwróciłam na parapecie.

Ale kwitnącej cytryny faktycznie lepiej nie ruszać, czasem z mojej kwiatki spadały jak tylko ją przekręciłam, odwróciłam na parapecie.
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Ja moją mandarynkę targam po całym balkonie, zależnie od pory i natężenia światła, jak do tej pory nic jej się nie stało, wręcz przeciwnie, rośnie jak szalona 

Dzięki Bobej za podpowiedź, niestety moje cytrusy (poza jednym, największym) ostatnio podupadły. A rosły mi tak pięknie, że brak słów. Pierw chyba poparzyło je słońce na południowej wystawie balkonu. Później "coś" zaczęło zjadać liście. A na koniec, dwie cytryny pogubiły liście, te co zostały zeschły do połowy, pogubiły wszystkie związki owoców i kwiaty i strajkują. Przez kilka miesięcy rosły mi pięknie, pielęgnacja musiała im pasować, nie wiem co nagle się stało
aktualnie czekam na oznaki życia z ich strony.

Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- BobejGS
- Kontakt:
Wstaw zdjęcie tych cytrynek, może dzięki nim pójdzie bardziej precyzyjnie rozpoznać przyczynę.