ED99 pisze:Czy mogłabyś pokazać jak wygląda teraz ten syberyjski na perle?
Może być sprzed ok. miesiąca? bo jakiś pojedynczy owoc się chyba ostał
W każdym razie niebo a ziemia w porównaniu z ubiegłym rokiem. Posadziłam jeden krzak szczepionego sybiraka, zero problemów, mocny porządny krzak, jakby trochę później dojrzewał w porównaniu z ubiegłym rokiem, smaku nie zmienił.
Ja będę chciał w przyszłym roku doszczepić dodatkowe korzonki b.sercu.
Miałem 3 sadzonki i jedna już mi zwiędła ,po wyciągnięciu z ziemi miała małe korzonki
Mam pytanie do zawodowców ekopom, bobek,pawcio zresztą więcej was jest od niedawna zacząłem czytać trochę te forum
Czy szczepicie pomidory tak ze ucinacie całkiem roślinę właściwa czyli na jeden korzeń czy zostawiacie go czyli tylko nacinacie i łączycie czyli 2korzenie? bo obserwując co ojciec robi to zawsze na 2.(jakie sa plusy minusy tych sposobów) (od niedawna się zajmuje tym na poważnie) Do uprawy tradycyjnej w ziemi(dużo torfowej dowiezionej) w tunelach W zeszłym roku na podkładkach protector clouse na dwa pędy ze względu ze sa tańsze i opakowanie po 1000szt a nie 10000 zastanawiam się jeszcze nad BRIGEOR bo tez nie drogie. Odmiany w zeszłym roku testowałem: casania, kiveli(chyba zbyt generatywna na 2pedy niskie krzaki) clarambella, abellus, colibri z malinowych mamirio(dobry plon ale za mało malinowy w porównaniu z vp1) i vp1 Wszystko na sprzedaż detaliczna na rynku nie hurtowa czyli smak sie liczy plon w sumie tez:). w tym roku zastanawiam się z malinowych nad Aphen CLX 37397,Fenda, Mamoru, esmira, Pandarosa, Dimerosa ew HTP-11 i VP2 jeśli smak ma taki sam jak vp1. z tradycyjnych nad(fajnie jakby 2pedy dala rade plonowac caly sezon(przedłużony): Carnegie,Tamaris,Napoline,CLX 37468-clause, Prudo - Lianne,Malibu ,Erophily,Matias,klass, Berberana,Alboney,Elpida, Brooklyn,Bodarine,Faustine,Mercedes(Shirley) Może ktoś coś powiedzieć o tych odmianach czy warto może coś jeszcze doda? muszę wybrać tylko 1200-1500szt czyli max5 odmian łącznie . Jak coś to zapraszam tez do współpracy na priv. pozdrawiam wszystkich
Słyszeliście, że udało się skrzyżować pomidora ze ziemniakiem ? Hybryda nazywa się TomTato i co ważniejsze można kupić ją w Polsce.
Niestety nie wolno podawać linków, widziałem ją jednak w centrum ogrodniczym Floraj w Zabierzowie niedaleko Krakowa w cenie 27 zł za sztukę- trochę drogo.
Cytat ze strony sklepu:
Wygląda jak typowy pomidor. Z jednej rośliny można uzyskać do 500 pomidorów typu cherry, jednak jest zaszczepiona na ziemniaki i pod powierzchnią ziemi tworzą się bulwy ziemniaka. Tak więc jesienią, kiedy pomidor już nie będzie dawał owoców, z ziemi można wykopać ziemniaki.
Szczepiłem w tamtym roku pomidory na ziemniakach. To co jest na zdjęciu to prawdopodobnie też jest szczepione i nabijają ludzi w butelkę żeby lepiej się sprzedawało Jak znajdę fotki to wrzucę, gdzieś mam na pewno, tylko nie pamiętam gdzie
Ja szczepiłem koralika na jakiś sklepowych ziemniakach.
zenmach pisze:Mój wujek kiedyś dla zabawy szczepił pomidory na ziemniakach, ale twierdził że były strasznie podatne na zaraze.
Szczepiłem kiedyś pomidor na daturze,tej trującej.Pisałem o tym na forum.Owoce pomidora dojrzały,smak nie był
ani trochę zmieniony.Nie miały też żadnych właściwości narkotycznych ani trujących.
Żadne cudo,nawet nie trzeba dużej sprawności.Dwa cięcia,jedno okręcenie folią i to wszystko.
To już Piotrek ruszył z akcją zakupu etykiet ? Wcześnie w tym roku.
To ja też może się zabawię w przyszłym roku w szczepienie pomidorów
W ubiegłym roku kupiłam jedną sadzonkę bakłażana ( szczepioną ) . Rósł w tunelu w dużej donicy ( zapuścił korzenie w grunt) .a owoców było zatrzęsienie Niestety nie wiem jaka to była odmiana i na czym szczepiona.
Czuję,że ten temat będzie miał powodzenie w przyszłorocznym sezonie
krynka pisze:To ja też może się zabawię w przyszłym roku w szczepienie pomidorów
Będą klipsy to będzie zabawa w szczepienie. W uprawie amatorskiej wielkich efektów się nie spodziewam. Ale jak tylko dostanę klipsy od razu coś posieję i będę się uczył.
Heloł heloł widzę głośno tu o mnie a bezemnie
Macie doświadczenie jakieś w szczepieniu bo może i ja bym się pobawił w to kiedyś oglądałem jak to robią na dużych "fabrykach" ale to inna bajka szczepienie niemal jak operacja, wsio sterylne i później pamiętam że chyba pod takimi jak by małymi foliami trzymali te sadzoneczki aby szczepy się ładnie zrosły, no cóż może warto będzie spróbować Skąd i jakie bierzecie odmiany na podkładki czy wystarczą jakieś dzikie karłowate pomidory?
Są odmiany przeznaczone do szczepienia,między innymi Titron. Z tą sterylnością,nie warto przesadzać,
w końcu to nie transplantacja serca.Zaszczepioną sadzonkę,przykryć należy obciętą butelką i to wszystko.Jeśli robisz szczepień setki,to solidniej się trzeba przyłożyć,do obejrzenia na You Tube.