Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

Co wy na to żeby trochę przegonić te deszcze :roll: . Zaczynam wyczekiwać upałów i nawet bieganie z konewką pokazuje swoje jasne strony- przecież miałam darmowy fitness, najpierw po schodkach do domu, nalać wody, zbieganie z obciążeniem, dodatkowo ćwiczenie koordynacji ruchowej przy przechylaniu się z pełną konewką, tak, aby podlać środek rabaty :;230 ..Słońce, wróć ! Litościwie nie wspomnę co się dzieje z kwiatami. Malwy musiałam podpierać, goździki nadają się jedynie na kompost i nawet Jubilee C. nie zwiesza już główek..ogromne krople skutecznie obiły jej płatki i teraz świeci łysinką ;:154 żal i czarna rozpacz ;:131
Aneczka, znam ja twoją miłość do powojników, ale jest w pełni usprawiedliwiona. Są przepiękne i wdzięczne podczas kwitnienia, nie wiele jest roślin (no może poza różami) które tak długo utrzymują reprezentacyjną formę ;:108
Aniu, ja chyba nie mam ręki do ukorzeniania. Próbowałam Alchymista ukorzenić i niestety nic z tego. Trzymam kciuki za twoje przedsięwzięcie. A jeśli chodzi i First Lady to z całego serca gorąco ci ją polecam..żałuję tylko że umieściłam ją na tyłach rabaty i żeby ją zobaczyć muszę zachodzić od tzw D* strony ;:306 Ale ona jest z tych dużych róż więc myślę, że za rok będzie już ładnie odstawać ponad otoczeniem :heja

nie oczaruję was dzisiaj różami, bo wyglądają jak zmokłe kury ;:224
w ogóle większość wszystkiego wygląda marnie.. zostawiam wam zdjęcia różności

wysiane w tym roku maczki

Obrazek

Obrazek

i nagietki z ciemnymi i jaśniutkimi środkami

Obrazek

Obrazek

mini dzwoneczki..

Obrazek

samosiejki,czyli co daje nam łagodna zima

Obrazek

tych to nigdy nie zapamiętam..ale i tak kocham, bo kwitną do zimy jak szalone

Obrazek

jeżówki made in allegroo.. czyli na pierwszym planie miała być hot papaya ;:306

Obrazek

a tu miała być pink double decker ;:306 sama radość ze zgodności odmian :;230 ;:223

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko na weekend ma być ciepełko ;:3 Jeżówki i u mnie kwitną :heja
Niestety w tym roku moje powojniki ogrodowe rosną słabo ;:222
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Piękne jeżówki ;:63 Posiałam trzykrotnie- nasionka z różnych źródeł i nic...klapa... Może wysiać je jesienią? Będą w następnym roku?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko najbardziej chciałabym zobaczyć jak zachodzisz od d*y strony. :lol: :;230
Kochana uroczyłaś mnie ślicznymi zdjęciami maczków, ten biały przybrudzony różem jest po prostu obłędny!
Ach ta pogoda... a ja dla porównania już drugi dzień z konewką biegam... a jak wymiękam to odpalam węża. :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pocieszę Cię-First Lady naprawdę czasem się rozwija :D W zeszłym roku rozkwitła, ale przez większość czasu panowała u mnie susza i było naprawdę ciepło. W tym roku jeszcze nie pokazała kwiatu, starsze róże są bardzo opóźnione w kwitnieniu.
Jeżówki lepiej kupować u sprawdzonych sprzedawców :roll: Jest kilku takich :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Liliowy szał się rozpoczął ;:138 Maczki czarują swoją delikatnością ;:167 A powojnik z OBI cudny, próbowałaś wyszukiwać na HMF? Dałam szukanie dla białych kwiatów z fioletowymi pręcikami i wyskoczył mi tylko jeden... Trochę podobny, czy mi się wydaje? http://www.helpmefind.com/clematis/l.pH ... 5169&tab=1 Jeśli to byłby on, to trzeba go zimować w chłodnym pomieszczeniu.
Zobacz jeszcze na tę stronę, to też może być trop :) ;:196
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No przyznać się, kto przysłał słoneczko :tan :tan Od samego rana pięknie, ciepło i bezchmurnie. W radiu mówili o 30 stopniowej niedzieli, więc urodzinki najmłodszej pociechy urządzę chyba w basenie ;:306
Annes, chyba się wreszcie sprawdzi pogoda. Zwykle do końca nie wiadomo czy wierzyć w prognozy, ale w sytuacji kiedy wyglądam za okno, a tam błękit..ach, od razu więcej optymizmu w człowieku ;:173 Moje jeżówki dopiero w pąkach, kwitną tylko stare pomyłkowe okazy, a czekam na te z Bylinowego Raju ;:204 Powojniki w tym roku wszędzie biedne, u mnie też straty, a dopiero zaczynam z nimi przygodę..trochę to zniechęca ;:222
Wolusia, raz tyko próbowałam wysiać jeżówkę z nasion i też nic z tego nie było. To samo z kupnych nasion sasanek. jakoś nie wierzę tym sklepowym paczuszkom..A teraz kupuje już gotowe bylinki, czasem nawet kwitnące, wtedy mnie nikt w konia nie zrobi ;:224
Aneczka, humorek dopisuje :lol: Szkoda, że nie widziałaś jak ja podlewam ogromną rabatę bez pomocy węża...prawie jak człowiek na szczudłach, żeby niczego nie połamać a dostać się do każdej roślinki ;:306 . Maczki posiane jako zapchajdziury po tulipanach, każdy z osobna jest prześliczny, ale jako całość już nie robią takiego wrażenia i strasznie się pokładają ;:108
Ewa, w tym roku kupowałam w BR jak pewnie wiele osób na forum. Póki co wszystkie nowe nabytki są w pąkach, zobaczymy jak z ich zgodnością. A ja myślałam, że rozkwitniecie się First Lady to taki mit, jak Yeti czy potwór z Lochness :;230
Mandragoro, powojnik z Obi to Sieboldii i niestety tak jak piszesz nie lubi zim w gruncie ;:14 Jeszcze nie zdecydowałam czy będę go wykopywała..nie bardzo mam miejsce na przechowywanie ;:223

Konsekwentnie nie różane widoki ;:224
kosmosy sieją się same od kilku lat, na szczęście z roku na rok niższe ;:306 Po pierwszym sianiu wybujały na ponad 2m

Obrazek

zakwitł hibiskus wyniesiony na lato na świeże powietrze

Obrazek

tak sobie myślę..czy aby nie posadziłam tych dzwoneczków w kiepskim towarzystwie

Obrazek

bieluchna azjatka

Obrazek

Obrazek

nie wiem czy one chorują, czy takie mają być..straszne mizerne..

Obrazek

liliowiec nadal szaleje

Obrazek

i zaskoczenie roku..okazuje się, że wysiała się sama i przetrwała zimę lobelia ;:oj

Obrazek

miszmasz

Obrazek

oczekiwanie na mieczykową łąkę

Obrazek

uratowana z kompostu tawuła..

Obrazek

a tu odbywa się zbieranie miodu na całą okolicę..strach przejść obok tyle pszczół

Obrazek
izetta
50p
50p
Od: 22 mar 2013, o 14:57

Post »

Sabinko, a ta roślinka z ostatniej fotki, ta "miodkowa" to jak się nazywa?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta "miodkowa" roślinka to parzydło. Podobno lubi półcień i dosyć wilgotną ziemię. U mnie rośnie w pełnym słońcu i jeszcze nie było takiej sytuacji żeby marudziła ;:224 rozrasta się jak szalona i przyciąga naprawdę wszystko z okolicy rano po otworzeniu okna słychać tylko brzęczenie ;:108
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Sabinko ja też mam dużo niezgodności w jeżówkach, choć nie kupowałam na allegro tylko od od jednego z forumowiczów .A wysiewanie jeżówek z nasion odmianowych nic nie będzie, bo będą różowe. Trzeba dzielić zgodne odmianowo jeżówki, by mieć tę samą odmianę.Wiem coś na ten temat.
Piękne kwitnienia. ;:215 Ja za upałami nie tęsknie i cieszę się,że w końcu deszcz podlał mi ogród i warzywnik.
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

Sabinko chyba powinnaś przenieść dzwoneczki , lawenda je zagłusza - ale co ja tam wiem :D
I u mnie kosmosy porosły na metr :D
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

"Lelije" bardzo ładne i zdjęcie "misz maszu" bardzo mi się podoba ;:63 A lobelie u mnie też się wysiały :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Lobelie się sieją w gruncie, tylko na kwitnienie czeka się dłużej niż tych wysiewanych w domu. Ale jaka oszczędność nerwów ;:306 Kosmosy pielę zawzięcie-posiałam jakieś 5 lat temu i jest ich zwykle całe mnóstwo. Niektórym pozwalam dorosnąć i mam od nowa kożuch siewek :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Sabinko te lilie straszne mizerne to u mnie też są pierwszy rok i za duże nie są ,może jeszcze się rozrosną,
las mieczyków , będzie piękny widok :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ale Ty masz przepiękne lilie i jak dużo ;:138 ;:138 a potem będzie mieczykowy zagajnik. ;:215
Szkoda zaprzepaścić tego powojnika a na klatce może przeżyć, tam mróz go nie dosięgnie i zakwitnie jeszcze zimą, jak przytniesz, tak jak Ci wcześniej pisałam. ;:108 Jeżówki z nasion nie powtarzają odmiany, wychodzi podstawowa. ;:185
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”