szok!
Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
rok???
szok!
szok!
- Jerzyk
- 200p

- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Onectica
Uszczykuję po szóstym listku lub po 3 parze listków wtedy obesum mają taki kaudeks jak na moich ostatnich zdjęciach.
Arabicum ogólnie nie przycinałem oprócz małych wyjątków, same się rozkrzewiały. Dopiero zimą w zeszłym roku przyciąłem 3 letnie drzewka, które doświetlałem całą zimę.
Marlena_K
Jak na roczne rośliny to one bardzo ładnie wyglądają ale niektóre to jeszcze raz bym przyciął, szczególnie te o dwóch silnych pędach.
Uszczykuję po szóstym listku lub po 3 parze listków wtedy obesum mają taki kaudeks jak na moich ostatnich zdjęciach.
Arabicum ogólnie nie przycinałem oprócz małych wyjątków, same się rozkrzewiały. Dopiero zimą w zeszłym roku przyciąłem 3 letnie drzewka, które doświetlałem całą zimę.
Marlena_K
Jak na roczne rośliny to one bardzo ładnie wyglądają ale niektóre to jeszcze raz bym przyciął, szczególnie te o dwóch silnych pędach.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Marlena_K
- 10p - Początkujący

- Od: 30 sty 2014, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niepotrzebne jest cytowanie poprzedzającego postu. Cytat usunąłem, norbert76
Też się zastanawiam nad uszczyknieciem tych długich pedow
chodzi glownie by one się dalej rozkrzewily
i żeby zaczely grubieć, bo teraz ida tylko w gore
Też się zastanawiam nad uszczyknieciem tych długich pedow
chodzi glownie by one się dalej rozkrzewily
i żeby zaczely grubieć, bo teraz ida tylko w gore
Mam do Was pytanie, trochę głupie ale naprawdę nie wiem. Czy po przycięciu adenium będzie rosło jeszcze w górę czy to jest tak, że obetniemy wierzchołek kiedy kaudeks ma np. 10 cm wysokości i taką wysokość będzie miało cały czas? Moje roślinki są malutkie ale zaczynam się zastanawiać jak chcę je poprowadzić. Szczególnie mi się podoba taka forma:

Tylko wiadomo- o wiele mniejsze rozmiary. W takim wypadku kształtowanie korony rozpoczyna się dopiero, gdy kaudeks osiągnie oczekiwaną wysokość?

Tylko wiadomo- o wiele mniejsze rozmiary. W takim wypadku kształtowanie korony rozpoczyna się dopiero, gdy kaudeks osiągnie oczekiwaną wysokość?
Też jestem pod wrażeniemMarlena_K pisze:Oto moje maleństwa w marcu skończyły rok
wszystkie zostały obcięte i tak się rozgałęziły
Pozdrawiam Bogdan
-
magdusiadz
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 5 maja 2014, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak je traktujesz że takie duże i grube ja mam roczne i są malutkie? ;(
Pozdrawiam Paula
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
- magusik

- Od: 16 mar 2013, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
,
Mam pytanie czy jeszcze mogę przyciąć Adenium, jak tak to ile??
Z góry dziękuje za pomoc
https://imageshack.com/i/nechopkj
-od lewej 3X A.Obesum
- A.Arbicum
- A.Somalense
Mam pytanie czy jeszcze mogę przyciąć Adenium, jak tak to ile??
Z góry dziękuje za pomoc
https://imageshack.com/i/nechopkj
-od lewej 3X A.Obesum
- A.Arbicum
- A.Somalense
Pozdrawiam, Rafał
- Jerzyk
- 200p

- Kontakt:
Iga123ana
Brawo! Możesz prowadzić drzewko w formę "choinki", usuń tylko wszystkie liście z tego małego pędu, będą przyrosty lepiej "wychodzić"
Rafał
Przyciąłbym adenium jak na poniższym zdjęciu. Pierwsze, czwarte i piąte formowałbym na "drzewko" lub "choinkę", to zależy jak rośliny zareagują na cięcie i ile wypuszczą pędów - w których miejscach.
Drugie i trzecie na małe drzewko z minimalnym "pniem" Przed cięciem rośliny muszą być dobrze odżywione tzn. nawożone.
Brawo! Możesz prowadzić drzewko w formę "choinki", usuń tylko wszystkie liście z tego małego pędu, będą przyrosty lepiej "wychodzić"
Rafał
Przyciąłbym adenium jak na poniższym zdjęciu. Pierwsze, czwarte i piąte formowałbym na "drzewko" lub "choinkę", to zależy jak rośliny zareagują na cięcie i ile wypuszczą pędów - w których miejscach.
Drugie i trzecie na małe drzewko z minimalnym "pniem" Przed cięciem rośliny muszą być dobrze odżywione tzn. nawożone.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
Ok usunę jeszcze te liście:-)
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
- Jerzyk
- 200p

- Kontakt:
To te zdjęcie. W ostatnim adenium z prawej trzeba usunąć wszystkie liście. Po cięciu adenium muszą stać na słońcu.
Po około miesiącu zrób zdjęcie tym samym roślinom i pokaż, zastanowimy się co robić dalej z drzewkami.

Po około miesiącu zrób zdjęcie tym samym roślinom i pokaż, zastanowimy się co robić dalej z drzewkami.

Jerzy
Jerzy
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Jerzyk, mam takie ciekawskie pytanie - czy Ty przycinając adenia bierzesz pod uwagę to, jakie one konkretnie są - obesum, thai, arabicum etc. etc.? Czy stosuje się jednakowe reguły do wszystkich?
- magusik

- Od: 16 mar 2013, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście zrobię zdjęcie i dam znać jak przebiegł zabieg adenium 
Pozdrawiam, Rafał
- Jerzyk
- 200p

- Kontakt:
Oczywiście biorę pod uwagę jakie adenium przycinam ponieważ każdy gatunek inaczej reaguje na cięcie a jest ich w sumie dwanaście.
Najlepiej rozkrzewia się adenium obesum i nowe hybrydy takie jak RCN + PNW, Black Pearl, Siam Majestic itp.
Zauważyłem, że najbardziej kapryśnym gatunkiem jest arabicum, w ramach tego gatunku jest wiele odmian. Z jego nasion mogą wyrosnąć samo rozkrzewiające się lub jedno pędowe rośliny i cięcie ich nie zawsze przynosi pozytywny efekt.
Najlepiej rozkrzewia się adenium obesum i nowe hybrydy takie jak RCN + PNW, Black Pearl, Siam Majestic itp.
Zauważyłem, że najbardziej kapryśnym gatunkiem jest arabicum, w ramach tego gatunku jest wiele odmian. Z jego nasion mogą wyrosnąć samo rozkrzewiające się lub jedno pędowe rośliny i cięcie ich nie zawsze przynosi pozytywny efekt.
Jerzy
Jerzy