Nierembergia

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Nierembergia

Post »

Po raz pierwszy w tym roku wysiałam tę roślinkę. Wygląda cudnie na zdjęciach.Zresztą zobaczcie sami : Obrazek Obrazek
Poczytałam o niej trochę w necie, ale nie ma to jak Wasze rady- miał ją ktoś??? :lol: :lol: :lol:
Aneta
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W ubiegłym roku siałam nierembergię , a dokładnie wyprodukowałam sobie rozsadę - nie byłam zachwycona -dużo wschodów i jeszcze więcej wypadniętych roślin , generalnie wyglądała tak jak na zdjęciu poniżej widać . Siałam białą i niebieską z białej nie zostało nic , niebieska kwitła dość długo , ale średnio obficie .

Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Miałam kilkakrotnie, ale tylko fioletową, dość trudno ja w warunkach domowych wyprowadzić z nasion, by ładnie zakwitła w tym samym roku. Mnie się to udało tylko raz, za rok słabo mi wykiełkowała i słabo rosła, miała ledwo parę kwiatków, a namęczyłam się strasznie by ja jakoś wyprowadzić, siewki są drobne i delikatne.Następnego roku dostałam sadzonki od siostry, która wysiała ją wcześnie w warunkach szklarniowych i było lepiej.Najpiękniejsza była jednak 2 - letnia.Stało sie tak przez przypadek, kiedy wysiałam mieszankę wiesiołków, które okazały się...nierembergią :shock: Rośliny przezimowały w chłodnym garażu, była wtedy zima bez mrozu i latem następnego roku przesadziłam tą przezimowaną z mniejszej doniczki do dużej donicy.Wtedy pokazała co potrafi, była cudowna, ale to tylko raz :cry: Zastanawiam się dlaczego nie ma sadzonek tej rośliny w sklepach :?: Moim zdaniem wymaga wysiewu w warunkach szklarniowych, potem już sobie radzi w uprawie amatorskiej.
niezapominajka567
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 18:19

Post »

To muszę przyznać, że mnie trochę zmartwiłyście!!! :roll: Już snułam wizję, gdzie ją posadzę, skoro tak ładnie kwitnie... :(
Selli- to znaczy, że najlepiej byłoby wysiać ją w sierpniu lub wrześniu, przetrzymać w domu i potem wysadzić w następnym roku?
Aneta
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

niezapominajka567 pisze:To muszę przyznać, że mnie trochę zmartwiłyście!!! :roll: Już snułam wizję, gdzie ją posadzę, skoro tak ładnie kwitnie... :(
Selli- to znaczy, że najlepiej byłoby wysiać ją w sierpniu lub wrześniu, przetrzymać w domu i potem wysadzić w następnym roku?
Nie, najlepiej wysiać teraz, ale zobaczysz jak będzie rosła i jeśli jesienią nie będzie zbyt wyrośnięta i zdrewniała od dołu, to jak masz jasne i chłodne pomieszczenie to przechowaj.Wiosną przytniesz nieco, co suche i wtedy bardzo szybko, bo juz w maju zacznie kwitnąć.Ja wysiewałam wtedy te wiesiołki, które okazały się nierembergią ( no jak można tak klienta oszukiwać, gdybym jej wcześniej nie miała to w ogóle nie wiedziałabym co to jest) w maju, bo to miała być bylina, i miała kwitnąć w następnym roku.Jak teraz wysiejesz te nasionka to masz szansę zobaczyć kwiaty w tym roku, a jeśli uda Ci się przechować, to w następnym roku ona mocniej się rozrasta.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Re:

Post »

No ja ją też wysiałam w tym roku pierwszy raz bo ładnie wygląda na opakowaniu,ale mnie trochę zmartwiłyście że ona taka trudna w uprawie.
Awatar użytkownika
kffiatek
100p
100p
Od: 1 maja 2009, o 18:00

Re: Nierembergia-miał ktoś?

Post »

Ja tez wysiałam, jakoś tak w styczniu. Niedawno ja pikowałam, ma tak po 4 pary liści w tej chwili. Powinnam ją uszczknąć żeby się rozkrzewiła?
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Myślę że nie zaszkodzi.
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wznawiam temat bo widzę że osłabł :wit
Kupiłem dzisiaj nierembergię bo nie dostałem nigdzie nolany. Z tego co widzę w waszych opiniach to raczej fioletowej chmury mam się nie spodziewać? :? No cóż, zaeksperymentuję, i dam znać co się zrodziło. :roll:
Kuba
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Nierembergia

Post »

Raczej nie spodziewaj się chmury kwiatów, bo ta roślina w kraju z którego pochodzi (Argentyna,Chile) jest byliną, (krzewinką), a tego typu rośliny z reguły potrzebują więcej czasu do masowego zakwitnięcia niż jeden sezon.
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

Nolanę będę chyba mieć, mogę się podzielić :)

Zmartwiłam się, że biała nierembergia kwitnie (jeszcze ) słabiej od fioletowej.
Kusi mnie ta roślina bardzo-podobnie jak hiszpańska stokrotka. I podobnie jak ona wydaje się rośliną drugiego sezonu. Miałam nawet spróbować przezimować nierembergię w domu, ale mąż się śmieje, że z racji ciągle otwartego okna i skręconego ogrzewania, zrobiłabym z roślin mrożonki.
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p

Post »

Zaczyna kwitnąć.
Obrazek
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p

Post »

Dzisiaj tak:
Obrazek
Chociaż jej nie zaszkodził ostatni tydzień upału i porywistego wiatru.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”