Na co chorują moje jabłonki?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
mrufek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lip 2013, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Na co chorują moje jabłonki?

Post »

Witam. Tak jak w temacie, proszę o identyfikację choroby która zżera liście moich jabłonek. Proszę też o informację, czym powinnam spryskać drzewka, żeby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się choroby. Obrazek
jagusia111

Re: Na co chorują moje jabłonki?

Post »

Może to być zaraza ogniowa. Czy są jakieś objawy dodatkowe typu zasychanie całych pędów od wierzchołka, ale bez opadania liści ?
mrufek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lip 2013, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmm... Raczej nic takiego się nie dzieje i problem dotyczy tylko pojedynczych listków, ale wolałabym zastosować jakiś oprysk. W zeszłym roku za długo zwlekałam z ratowaniem czereśni, myślałam że sobie jakoś poradzi i w tym roku musiałam ją wykopać i spalić, bo zupełnie zdechła. Jabłonki są posadzone w tym roku i jak na razie radziły sobie świetnie. Mają duże przyrosty i zdrowe pędy. Nie chcę, żeby sytuacja się powtórzyła.

Dzisiaj zauważyłam, że kolejne moje rośliny mają problemy. W tym pomidory, którym usychają liście. Same pomidorki są ładne, zielone, ale liście tragedia. Zaznaczam, że nie jest to kwestia podlewania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jagusia111

Post »

Jeśli nie ma innych objawów to zapewne jest to zwykły parch jabłoni. Tym bardziej, że pogoda wielce temu sprzyjająca. Spryskaj jakimś preparatem grzybobójczym typu Captan, Merpan. Sprawę pomidorów przedstaw może w osobnym wątku bo znawcy pomidorów niekoniecznie muszą zajrzeć do wątku o jabłoniach.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pewnie, że zwykły parch. Nie straszmy zarazą ogniową. :roll:
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
jagusia111

Post »

Nikt nikogo nie straszy. Myślałam, że Mrufek ma jakiś poważniejszy problem ze swoją jabłonią, ale jeśli nie ma innych objawów to oczywiście jest to "zwykły" parch. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”