Mój taras tego lata zapraszam

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: mój taras tego lata zapraszam

Post »

antenka52 pisze: Obrazek
Przepiękna, ile roślin rośnie w tej donicy?
Twój taras jest genialny i musi być naprawdę ogromny, żeby zmieścić tyle tak dużych okazów. Już nie mówiąc o pracy w niego włożonej - jak ty ogarniasz podlewanie takiej ilości? ;:oj
antenka52
100p
100p
Od: 11 lis 2013, o 09:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój taras tego lata zapraszam

Post »

MALACHITEK dzięki wielkie, właśnie dałaś mi do myślenia co do tego podlewania. Jutro tak z czystej ciekawości policzę ile litrów wody idzie mi dziennie . Tak patrząc na zegarek to 1 godz wszystko podlewam konewką 5L . Dla mnie to przyjemność wieczorkiem pochodzić ,poskubać ,podlać ,popatrzeć.
Co do kwiatów to jest jeszcze sporo gatunków które chciałabym mieć u siebie. Chociaż widzę że zaczyna się robić ciasno. Nie lubię jak jest za dużo bo wtedy kwiaty tracą swój urok a z drugiej strony jak ma nie być gęsto jak na naszym rynku ogrodniczym jest tyle piękności do kupienia .
Pytałaś ile jest sadzonek petunii, liczyłam 4 szt .Ja ją leję codziennie nawozem tylko troszkę słabszą dawką niż na opakowaniu .Kupiłam polecany tu na forum w jednym z wątków nawóz PETERS PROFFESIONAL -dla mnie rewelacja. tak wygląda moja pelargonia siana z nasionka w lutym .Zdjęcie robione 3 dni temu teraz ma więcej pąków jutro pstryknę nową fotkę .

Obrazek Obrazek
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
antenka52
100p
100p

Post »

Kilka dni przerwy w wątku ponieważ i=u nas brzydka pogoda , dużo deszczu.Nie miałam jak zrobić kilka nowych zdjęć . N
adrabiam zaległości ,dzisiaj pierwsza w swojej kolekcji nabyła fuksję, w jednej donicy 3 rodzaje
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A oleander pełny dzisiaj pięknie zakwitł, ma bardzo dużo kwiatów takich jak na zdjęciu
Obrazek

I jak to mówi moja córcia okaz ,, białej kaszki,

Obrazek

sundaville trochę umordowane tymi zlewami i wiatrem
Obrazek

To i jeszcze mix surfini
Obrazek

Niecierpki w donicy w której najsłabiej rosły też już pomalutku pokazują co potrafią
Obrazek
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Antenko przepięknie u ciebie ,ja poszukuję żółtej sandavilii, mam białą ,czerwoną i różową
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47

Post »

Zakochałem się w twoim tarasie ;:167
tyle pięknych roślin
i tak kolorowo ze
przyjemnie posiedzieć by tam było i wypić herbatkę;) :D :D
Pozdrawiam Marcin :)
antenka52
100p
100p

Post »

Dziękuję serdecznie za wasze wpisy i to bardzo miłe wpisy. Jeszcze rok temu pomyśleć że nawet normalnego balkona nie miałam, bo był zabudowany oknami. Tak bardzo mi brakowało tej zieleni , miejsca gdzie rano można wypić kawę a w gorący piękny wieczór zimne piwo. Dlatego teraz jak mam taras to pochłaniam wszystkie rośliny jakie tu u Was wypatrzę na wątkach .W większości waszych balonach, ogrodach, tarasach byłam i obejrzałam . Są dla mnie wzorem i zawsze mogę coś podpatrzeć i zrobić u siebie. Dla mnie sukces ładnego tarasu ,pięknych kwiatów- to dużo słonka i dużo dobrego nawozu.Moje kwiaty codziennie dostają wzmacniacze żeby tak kwitły.

JANKU co do sundaville żółtej to ktoś pisał że przecenione w OBI były ,ale ja dzisiaj byłam i niestety ani widu ani słychu.Ciężko będzie ją teraz znaleźć ,ale ja może szczepką urwę u spróbuje ją ukorzenić . J ak mi się to uda to wyślę ci ją obiecuję
Diuna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 lis 2011, o 12:37

Post »

taras - marzenie,zwłaszcza sitowie i niecierpki ,które uwielbiam....
Dora1964
500p
500p
Od: 21 sty 2010, o 13:55

Post »

Antenko-taras przepiekny,nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę,oczywiście pozytywnie. ;:oj Czym Ty Kobieto karmisz Oleandry,że są takie gęściutkie? Tak sobie siedzę i się zastanawiam :? ,gdzie Ty te wszystkie cudowności przechwujesz zimą?
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47

Post »

Ja też się zastanawiam co ty im dajesz że sa takie piekne i gęściutkie :?: :roll:
Pozdrawiam Marcin :)
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

By było super Antenko , gdy bym miał i żółta dandaviille, wczoraj były w sklepie ogrodniczym białe i czerwone a, gdy powiedziałem panu że szukam żółtej bo tote mam to się roześmiał że jestem chyba kolekcjonerem tych roślin ;:3 a twój twój taras jest piękny.
Pozdrawiam!
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

Antenka-piękny taras,zdrowe ładn roślinki.Oleandry zachwycające,ja jakoś nie mam do nich szczescia tak ja do bugenwilli.- nie udało mi się przezimowac,kupiłam na wiosnę nową.Ciekawa
jestem jak Tobie udaje się zimowac. Co do sklepu internetowego to w tym roku i mi trafily sie slabe rosliny,jedna padla calkiem,w poprzednich sezonach nie bylo tak zle.
antenka52
100p
100p

Post »

Jestem dzisiaj cały dzień poza domem ,ale jak to nie znaleźć chociaż chwilki na poczytanie co na wątkach waszych słychać .Co do zimowania moich roślin zima to nie ma problemu .Na dolnym piętrze mieszkania ma balkon który wsześniejsza właścicielka cały zabudowała oknami. Więc mam taką ala werandę i sporo się tam mieści. Dodatkowo zainstalowaliśmy tam grzejnik CO i nigdy temp nie spada poniżej +5 stopni .Myślę że to dobre warunki na przechowanie kwiatów. Ubiegłej zimy tam trzymałam bugenville,sundaville,, pelargonie, kuflika ,wszystko co nie zimuje na mrozie. W tym roku sporo przybyło i nie wiem jak to wszystko pomieszczę , same oleandry to już sporo miejsca. Szkoda by mi było tego wszystkiego zmarnować a za kolejny rok to wszystko będzie już sporo większe mam nadzieję.
Dzisiaj w kilku sklepach na trasie szukałam passiflorę i niestety nie trafiłam. Kurcze popatrzyłam ile jeszcze tych wszystkich kwiatów po sklepach jest ile się tego zmarnuje ,ale wcale nic nieprzecenione -drogie wszystko .

Oleandry wszystkie kupiłam w tym roku , bardzo jestem z nich zadowolona ,fajne kolorki mi się trafiły. Dużo ich nawożę ,pryskam ochronnie przeciw robactwu .Mam nadzieję że się ładnie przechowają na drugi rok.

Czym karmie oleandry ?? na zmianę nawóz specjalnie do oleandrów i nawóz od osoby która sprzedaje tu fuksje i pelargonie o NPK 10-30-20 . Oba stosuje na zmianę co drugi dzień. Sprawdziłam że SUBSTRAL w pomarańczowym opakowaniu ,, burza kwiatów ,, też ma takie NPK więc spokojnie można nim tez podlewać

Teraz zaraziłam się chyba fuksjami zaczęły mi się bardzo podobać. Troche problem bo mój taras jest słoneczny i gorący, ale troszkę cienistego miejsca znajdzie się. I też zastanawiałam się nad kupnem fuksji od tego samego sprzedawcy,ale po tym jak się zawiodłam na pelargoniach ,boją się znowu zaryzykować. Chociaż po miesiącu pelargonie wyglądają całkiem fajnie, ale na razie sporo przed nimi żeby pięknie zakwitły i cieszyły oko. Jeszcze pomyślę i poszukam fajnych odmian fuksji
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Kochana ja też mam fuksje z tego samego źródła i nie jest źle :uszy
Kupowałam 3 razy i już dwa lata zimowałam
Zerknij do mnie - wstawiłam pierwsze fotki kwitnień - może się jednak skusisz na zakupy ;:224
PS zabudowany balkon - super sprawa do zimowania ;:108 ja będę wozić kilkadziesiąt doniczek do pracy ;:oj
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
antenka52
100p
100p

Post »

Dzisiaj oczywiście kolejna wizyta w ulubionej szklarni i kolejne moje nabyte roślinki . Tym razem padło na klonika Obrazek i drugi świeży zakup- ulubiony. Jestem wielka miłośniczką bugenwilli mam kilka kolorów i wielkości ,ale takiej nie miałam .Tym razem duża pomarańczowa która w słońcu zmienia kolor na biskupi . Ciężko uchwycić jej kolor bo na zdjęciu wychodzi na różową ,ale w rzeczywistości ma piękny pomarańczowy kolor Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Piękne zakupy. Bardzo lubię kloniki i mam jednego już 5 letniego a bugenwille mam pierwszy rok.
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”