Mała sadzonka borówki w dużej donicy
Mała sadzonka borówki w dużej donicy
Czy można zasadzić małą sadzonkę borówki w dużej donicy? Sadzonka ma jakieś 15 cm wysokości.
Ostatnio zmieniony 4 lip 2014, o 20:30 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Edycja tematu
Powód: Edycja tematu
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2009, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: czy można małą sadzonkę borówki zasadzić w dużej donicy?
Można jak najbardziej tylko proszę pamietać o kwaśnej ziemi i regularnym podlewaniu.
Borówkę kupił mi syn w OBI -taką jakąś wątłą, mizerną za parę złotych. Gubiła liście i dlatego "na próbę" posadziłam ją w dużej donicy zamiast kopać spory dół w ogrodzie. Ziemię miałam do iglaków, o dziwo rośnie ,nie gubi liści i nabrała zieleńszego kolorku. Donica stoi na podwórku. Niestety nie wiem co z nią zrobić jak nadejdzie zima? Wstawić na klatkę schodową, do piwnicy? Jeśli mi nie "padnie" to wolała bym ją potrzymać w tej donicy przez zimę i dopiero większą wysadzić do ogrodu w przyszłym roku. Czy borówki się okrywa na zimę?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2009, o 10:28
powinna wytrzymać zimę w donicy na dworze, donice można dodatkowo obłożyć steropianem lub zadołować w ogródku i okryć np.liśćmi.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Wszystko bardzo dobrze; dodam tylko że dobrze jeśli będzie miała kilka stopni poniżej zera; na zimę i/lub na wiosnę dosypać torfu kwaśnego i kieliszek nawozu, jak ruszy za rok.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Serdecznie dziękuję za wszystkie rady, teraz otoczę roślinkę troskliwą opieką.