Moje zielone

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zielone

Post »

illonka, a jakie było pytanie dotyczące płotków, bo przeglądam i nie widzę :) Hmm, nie wiem czy uchronią Twoje rośliny bo znajdują się na zewnątrz... chyba, że kotki wskakują na parapety, żeby dać znać, że już chcą do domu :wink:

Skrętniczki dalej stoją, korzonków brak, natomiast mam już pewne doświadczenie co do ukorzeniania liści fiołków- tak jak pisałam wcześniej tym trzymanym w szklarence zaczęły gnić nóżki, ale przycięłam, wsadziłam do ziemi i oto są już korzonki ;:oj Jednego osobnika umieściłam w wodzie, bo wyglądał trochę jakby opadł z sił, stoi dzielnie ale korzonków nie ma. Wniosek taki, że w moim przypadku szklarnie odpadają, natomiast te w wodzie puszczają korzonki później niż te umieszczone w ziemi. Muszę też wrzucić aktualne zdjęcie moich "starszaków" fiołkowych bo ostatnio sporo małych listków wyszło :tan
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Bizu
100p
100p
Od: 28 cze 2014, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne te parapety. ;:226
Mi się pachnący maciejkami parapet i drewniany płotek w tym roku marzył, ale nie wypaliło. Niestety, kompletnie nie wiedziałam jak się zabrać do przymocowania go tak, ażeby zawartość parapetu nie spadła komuś z IV piętra na głowę. :? W przyszłym roku już nie odpuszczę.
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Rzeczywiście, nie ma już tego pytania o płotki a dałabym głowę uciąć, że wczoraj było :shock:
Ktoś pytał gdzie można takie dostać. Ja też jestem zainteresowana, myślałam właśnie o parapecie na balkonie, na którym tez usiłowałam trzymać kwiaty ale ciągle lądowały na ziemi gdyż moje kocie szkodniki nic sobie nie robiły z tego, że coś tam stoi i uparcie urządzały parapetowe gonitwy i polowania na muchy :twisted:

Apropos ukorzeniania fiołków ja tez ukorzeniam w ziemi bo i u mnie szklarenki nie sprawdziły sie ze względu na gnicie :?
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Hmm... dziwna sprawa z tymi postami, też ostatnio pisałam w jednym z wątków i mój post wyparował... Szczerze mówiąc to nie wiem, gdzie można takie kupić. Moje już na mnie czekały gdy się wprowadzałam- jedynie je odświeżyłam. Płotki z każdej strony są na dwóch listwach przyczepione do ścian, przez co trzymają się stabilnie. Dodatkowo mieszkam na parterze, więc nie muszę się martwić, że ewentualnie daleko polecą :wink:
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

No dobrze, już się zebrałam i wstawiam nowe zdjęcia, żebyście nie przestali mnie odwiedzać :wink:

Fiołkowe maluchy rosną w siłę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i skrętniki, czekamy na korzonki ;:167

Obrazek

A teraz jeszcze moje zielone, którym się nie chwaliłam- zielistki, może nie są zbyt urodziwe, ale każda wyhodowana z małej sadzonki- takie dają mi najwięcej satyskakcji:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I ostatnia-mieszanka: dwa gatunki w jednej doniczce- myślę, że jak urosną będzie fajny efekt bo jeden gatunek jest niższy, z bardziej skręconymi listkami, drugi zaś wyższy z listkami prostymi:

Obrazek
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41

Post »

Justynko, masz bardzo fajne maluchy fiołkowe :D Zielistki też ładnie Ci rosną, coś w tym jest, że jak się wyhoduje samemu roślinę "od małego" to daje duuużo satysfakcji! ;:108 (u mnie w kuchni też parapet zastawiony ukorzeniającymi się listkami: fiołków, skrętników i gloksynii. ;:224
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Yyy... te listki skrętników to tak tam siedzą bez wody? ;:oj ja tam się na skrętnikach nie znam kompletnie, na czym to polega?
Fiołki szaleją, a zielistki są fajne - ja też lubię, bo to rośliny nie do zdarcia. A taka z bardziej kręconymi liśćmi to odmiana 'Bonnie' :wink:
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Malachitek, skrętniki stoją w wodzie, tylko, że jest jej trochę na dnie ;:108 To moje pierwsze listki i też dokładnie nie wiem co i jak, ale zaglądam do nich często, to jeszcze nic się nie dzieje. Dziękuję za pomoc przy nazwie zielistki :)

Dziś wybrałam się na łowy i upolowałam swoją pierwszą Miltonię, a wybór był spory...

Obrazek

Obrazek

Teraz marzy mi się Phalaenopsis Singolo ;:167
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41

Post »

Jaka piękna roślina ta Miltonia! ;:138 ;:138 Bardzo mi się podoba. :tan
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Zrzucę ciężar zabezpieczenia parapetu na męża, w końcu to jego kot jest największym rozrabiaką :wink:
Miltonia przepiękna, maluszki super, uwielbiam ten moment gdy pojawiają się maleńkie listeczki, są takie słodkie ;:167
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

:wit Justynko. Miltonia tak ładnie skomponowana z resztą bibelotów, że napatrzeć się nie mogę ;:oj Zielistki też mam na półeczce, ponoć pozytywnie oczyszczają powietrze :tan Fiołeczki rwą do góry. A te liście skrętników skojarzyły mi się z takimi kapsułami z hodowaną istotą w środku, jak w "Obcym" :shock: Wybacz, mam skrzywienie na filmy science-fiction :oops: :;230
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Katiusha, uśmiałam się z tych skrętników-obcych :;230 Kto wie co z nich wyrośnie :twisted: Co do miltonii- bardzo lubię jak mi tak wszystko pasuje :lol: Szkoda będzie jednak jak już przekwitnie i tylko listki zostaną.

Saeyl, to czas udać się na zakupy, bo widziałam, że z ostatnich miltonii nie przyniosłeś :wink:

P.S. Skrętniki puszczają korzonki :tan Czy wiecie przy jakiej długości korzonków liście powinny trafić do ziemi?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ładne fiołkowe przedszkole Ci rośnie.
Ja bym wsadzała liście skrętników, jakby korzonki miały około 1,5cm.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Miltonia przepiękna. Jak dla mnie bardzo chimeryczna roślina. Miałam kilka razy, ale nigdy nie udało mi się jej długo utrzymać.
Tylko patrzec jak fiołkowe przedszkole zamieni się w fiołkowy gąszcz na parapetach 8-)
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47

Post »

Przedszkole fiołków;)
ale będzie super jak wszystkie fiołeczki zakwitną jednakowo:))
Pozdrawiam Marcin :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”