Ja swoje nasionka miałam przemieszane, wszystkie luzem, więc nie wiem jakie mi się trafiły, jak pojadę na działkę, to spojrzę jak kwitną

To raczej nie parapet, bo niektóre zawiodły jak goronong, aji cito czy white habanero, które po przepłukaniu podłoża na szczęście jakoś ruszyły ;)kaLo pisze:Możesz zdradzić ,z czego masz zrobiony parapet,że tak pięknie rosną ?
Bobej pisał, że stosunek NPK powinien być jak wyżej. Kupiłem florovit jak polecaliście do pelargonii, no i patrze, a NPK mi się nie zgadza. PomóżcieBobejGS pisze:stosunek NPK powinien wynosić 1:1.5:2.5
Znalazłem wcześniejszy temat. Napisał Bobej, że 3ml/1L wody codziennie. Czy taką zasadą się kierować przy tym nawozie z florovitu do pelargonii?BobejGS pisze:Zrób sobie pożywkę jak do pomidorów: 3ml na litr wody. Jak będzie upalny dzień i przyjdzie Tobie podlać drugi raz tego samego dnia, to drugie podlewanie już czystą wodą. A jak raz dziennie lub rzadziej to normalnie tą pożywką
Exact pisze:Bobej pisał, że stosunek NPK powinien być jak wyżej. Kupiłem florovit jak polecaliście do pelargonii, no i patrze, a NPK mi się nie zgadza. PomóżcieBobejGS pisze:stosunek NPK powinien wynosić 1:1.5:2.5
Spójrz 1:1.5:2.5 Jedynka jest przy Azocie więc Wg tego bierzesz przeliczanie i odpowiednio N-4/1=4 P-6/4=1.5 i K-8/4=2 ale jest w granich błędu przyjmowalnegoExact pisze: Skład NPK wynosi 4+6+8
i tak: przy 3ml florovitu na litr wody wychodzi odpowiednio N- 40x3=120 P-60x3=180/2.3=78 K-80x3=240/1.2=20090-120 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 200-250 K