ją mgiełką wody,po prostu potrzebowała wręcz reanimacji,udało się. Fuksja nie lubi pełnego słońca
Fuksja - kształtowanie drzewka
- maja79
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 maja 2011, o 17:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fuksja - kształtowanie drzewka
Szkoda,że nie pisałaś wcześniej...ja tez kiedyś miałam taki przypadek,ale wtedy postawiłąm ją w cień,po ok godzinie spryskałam
ją mgiełką wody,po prostu potrzebowała wręcz reanimacji,udało się. Fuksja nie lubi pełnego słońca
- MagdaB2701
- 200p

- Od: 26 cze 2013, o 16:34
Guru,Gabrysia spróbuj też podlać biohumusem bez rozcieńczania,ja tak uratowałam swoje fuksje prowadzone na drzewka,ktoś poradził spryskać wodą z płynem do naczyń i po tym padły mi całkiem po reanimacji biohumusem zaczęły puszczać listki.
Amster-100cm powiadasz,przemyślę.Masz zdjęcie kwitnącego tego drzewka?wstawisz?
Amster-100cm powiadasz,przemyślę.Masz zdjęcie kwitnącego tego drzewka?wstawisz?
- zjawka

- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Moje drzewka prezentują się tak
Bicentennial (pączki już się otwarły
)110 cm i duża Gillian Althea 175 cm
i mniejsze 
Bicentennial (pączki już się otwarły
- MagdaB2701
- 200p

- Od: 26 cze 2013, o 16:34
Zjawka-super i jakie duże 110cm i 170
,można wiedzieć ile mają lat?Twoim zdaniem 63-65 cm to za mało na drzewko?
- zjawka

- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Madziu dziękuję
.
To wszystko zależy od Twoich upodobań i odmiany ? Według mnie jak odmiana ma drobniejsze kwiaty to spokojnie wystarczy a jak to wielkokwiatowa to powinna mieć ciut więcej bo pieniek zginie ale może niech wypowiedzą się mądrzejsi
Drzewka mają 1-3 lat .Prowadziłam dwie na wyższe drzewka które miały stać reprezentacyjnie na wejściu na taras tylko że jedna padła
To wszystko zależy od Twoich upodobań i odmiany ? Według mnie jak odmiana ma drobniejsze kwiaty to spokojnie wystarczy a jak to wielkokwiatowa to powinna mieć ciut więcej bo pieniek zginie ale może niech wypowiedzą się mądrzejsi
Drzewka mają 1-3 lat .Prowadziłam dwie na wyższe drzewka które miały stać reprezentacyjnie na wejściu na taras tylko że jedna padła
- Kirunia
- 200p

- Od: 25 sie 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kirunia
- 200p

Może i te zakupione fuksjowe drzewka "gotowce" są ładniejsze , gęściejsze, równiejsze i efektowne od razu. Pozbawione są jednak całej magii tworzenia ,oczekiwania na efekt końcowy. To my decydujemy jaka będzie ich wysokość (chyba że jakiś chochlik sprawi że ułamie się przypadkiem) i gęstość koronki. Mnie to bardzo kręci i myślę, że innych obecnych na tym wątku też.

Gdy drzewko osiągnie wymagana wys. to zostaje tylko pilnowanie/ obrywanie odrostów/ i formowanie korony- ucinanie zbyt dlugich pędów
Moje rośnie w słońcu, ale ma dużą doniczkę i jest stare i przyzwyczajone do słońca

Moje rośnie w słońcu, ale ma dużą doniczkę i jest stare i przyzwyczajone do słońca

Al 56 - Ogród Alicji
Al 56 , Piękny okaz. Proste drzewko, obsypane kwiatami. Piękne!Al 56 pisze:Gdy drzewko osiągnie wymagana wys. to zostaje tylko pilnowanie/ obrywanie odrostów/ i formowanie korony- ucinanie zbyt dlugich pędów
A jak się nie przypilnuje, potem na nią się popatrzy i wypuści takie baty... na których widać pączki, że serce się kroi i nie chce się tych pędów obciąć. Zostawia się i później drzewko wygląda tak jak moje prawe drzewko. (Obok przybliżenie korony prawego drzewka). W pączkach! Zdjęcie zrobiłam tydzień temu, a już widzę, że pąków jest 40! Zostawiłam je w domu. Mam co podziwiać, gdy pada deszcz
Gorzej jak długi pęd, poleci wzwyż. I drzewko nagle ma większą wysokość niż powinno mieć, np o jakieś 35cm
Lewe drzewko ma 120cm licząc od podłogi
[img]http://aniolek_3.fm.interii.pl/kwiatki/fuksje/fuksjadrzewko1.png[/img][img]http://aniolek_3.fm.interii.pl/kwiatki/fuksje/fuksjadrzewko1a.png[/img]
Janku, Twoja fuksja już zakwitła? Czy jeszcze pąki nabierają kształtów?
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Skrzacik3 - storczyki
Obstawiam, że biało-biała, albo biało-czerwona narodowa
Chociaż inne też mogą być
Za niedługo zakwitnie.
Widzę, że solidną podpórkę masz. To dobrze, "pień" nie będzie taki krzywy jak u mnie
W jednym drzewku chciałam oplatywać dookoła... Ale nie mogłam trafić kiedy, potem nie chciała i taka śmieszna wyszła
Już z niej się nie śmieję, tylko podziwiam.
Chociaż inne też mogą być
Za niedługo zakwitnie.
Widzę, że solidną podpórkę masz. To dobrze, "pień" nie będzie taki krzywy jak u mnie
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Skrzacik3 - storczyki
- Kirunia
- 200p

Alicjo twoje drzewko jest imponujące. Wiesz może choć w przybliżeniu ile ma lat? Napisz jak je przechowujesz w zimie i czy stosujesz jakieś nawozy teraz.
Skrzacik3 myślę, że prawe drzewko to już do dwóch metrów dochodzi
i najwyraźniej jeszcze nie skończyło. Masz rację że trzymasz je w domku, na zewnątrz byłoby bardzo narażone na złamanie. Po prostu super! Ciekawa jestem na jakiej wysokości się skończy?
Janku czekam i ja na twoje kwiatki na pierwszym drzewku. Zapowiadają się pięknie
Skrzacik3 myślę, że prawe drzewko to już do dwóch metrów dochodzi
Janku czekam i ja na twoje kwiatki na pierwszym drzewku. Zapowiadają się pięknie
-
Mamaczek
- 10p - Początkujący

- Od: 23 sie 2012, o 20:30
Moje jednoroczne drzewko fuksji, stoi w słońcu, obcinam przekwitłe kwiatki, a w ziemię wetknęłam 3 pałeczki nawozowe dla roślin kwitnących. Mam nadzieję, że będzie się zdrowo rozwijała. Po "pieńku widać, jak bardzo ważne podwiązywanie do podpórki. Pieniek mojej fuksji jest falisty, ale uznałam że taka była "moja wizja artystyczna"
Nie mam pojęcia co to za odmiana fuksji. Dziś ma 83 cm wzrostu bez doniczki. Kamienny garnek jest ciężki i włożona weń doniczka się nie przewraca. Na dnie garnka trochę żwiru.
Nie mam pojęcia co to za odmiana fuksji. Dziś ma 83 cm wzrostu bez doniczki. Kamienny garnek jest ciężki i włożona weń doniczka się nie przewraca. Na dnie garnka trochę żwiru.

- janek45

- Od: 5 sie 2012, o 07:01