Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1
Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia
Racja, myślałem o HT, a napisałem, chyba z pośpiechu, o octanie wapnia. Ale te zalecenia dotyczące mieszania zebrane w jednym miejscu przydałyby się.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Już tu nie raz była mowa o łączeniu OW z nawozami. Tymol i jemu podobne obecne w HT reagują jedynie z sodem i potasem albo ich wodorotlenkami, ale mimo takiej reakcji nie tracą swojej aktywności. Stają się jedynie rozpuszczalne w wodzie. Tymol np reaguje z ługiem sodowym ale już z węglanem sodu nie reaguje, a co dopiero mówić o siarczanie magnezu.
Jeśli bym napisał o niemieszaniu siarczanu magnezu z HT to oznaczałoby, że nie wszystek zacier przeznaczyłem na sporządzenie HT
Jeśli bym napisał o niemieszaniu siarczanu magnezu z HT to oznaczałoby, że nie wszystek zacier przeznaczyłem na sporządzenie HT

A czy sód i potas po reakcjach z tymolem i jemu podobnymi są później wartościowe dla roślin?
I mam jeszcze pytanie dotyczące zwalczania fusarium octanem wapnia. Tutaj konieczne jest chyba podlanie. Czy zalecane stężenie OW powinno być bez zmian?
I mam jeszcze pytanie dotyczące zwalczania fusarium octanem wapnia. Tutaj konieczne jest chyba podlanie. Czy zalecane stężenie OW powinno być bez zmian?
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moje pomidory mają się dobrze. Oczywiście piszę tu w odniesieniu do oprysków OW =HB i o oprysku HT.
Papryka kiepsko kiełkowała i nie chciała rosnąć , siałam uparcie kilka razy i porażka. Nasieona musiałam źle przechowywać . Na początku maja dostałam papryki z marketu NN długie czerwone słodkie, mięsiste, wydłubałam ziarnka wsiałam , za dwa dni wykiełkowały . teraz wyglądają tak.

Może nie zdąży urosnąć do jesieni, ale próbować warto.
Muszę jeszcze pokazać jak działają opryski na róże. Moje rabatowe rosną w gromadzie na jednej rabacie. \Od wiosny pryskałam tylko jedną stronę. I teraz wyraźnie widać różnicę gdzie pryskałam a gdzie nie pryskałam . Oczywiście od wczoraj pryskam już wszystko , bo szkoda mi się zrobiło róż.

Papryka kiepsko kiełkowała i nie chciała rosnąć , siałam uparcie kilka razy i porażka. Nasieona musiałam źle przechowywać . Na początku maja dostałam papryki z marketu NN długie czerwone słodkie, mięsiste, wydłubałam ziarnka wsiałam , za dwa dni wykiełkowały . teraz wyglądają tak.

Może nie zdąży urosnąć do jesieni, ale próbować warto.
Muszę jeszcze pokazać jak działają opryski na róże. Moje rabatowe rosną w gromadzie na jednej rabacie. \Od wiosny pryskałam tylko jedną stronę. I teraz wyraźnie widać różnicę gdzie pryskałam a gdzie nie pryskałam . Oczywiście od wczoraj pryskam już wszystko , bo szkoda mi się zrobiło róż.

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tacca!
Dziękuję Ci w imieniu wszystkich,szczególnie niedowiarków za pokazanie efektów oprysków na różach.
Pozdrawiam Maria.
Dziękuję Ci w imieniu wszystkich,szczególnie niedowiarków za pokazanie efektów oprysków na różach.
Pozdrawiam Maria.
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dla ścisłości dodam że pomidory uwielbiam więc staram się pryskać regularnie, do róż też jestem przywiązana ale one szybko się zregenerują, do jesieni jeszcze daleko, a pryskałam je nie pilnując terminu bo ciągle za mało mam oprysku na jedno podejście, więc braki wypadły na róże , czyli nawet jak jest spory odstęp czasowy między opryskami to i tak efekt rewelacyjny, na porażonych roślinach kwiaty zasychają w mumie, na zdrowych, kwiaty są wielkie, płatki po przekwitnięciu spadają .
Pnąca przeszłą moje najśmielsze oczekiwania nie tylko co do wyglądu ale i co do długości kwitnienia, dawno powinna być goła bo za dwa miesiące będzie powtarzała kwitnienie. W tej chwili jest dopiero na półmetku. Mam ją od 97 r, i pierwszy raz mam takie spektakularne widowisko przed kuchenny oknem i kwiaty róży w sypialni na parapecie. Od dwóch lat niczym nie dokarmiana. Korzenie ma pod chodnikiem i pod trawnikiem . Miałam ją zasilić dolistnie wiosną ale urosła do 6 m więc dałam sobie spokój.
Pnąca przeszłą moje najśmielsze oczekiwania nie tylko co do wyglądu ale i co do długości kwitnienia, dawno powinna być goła bo za dwa miesiące będzie powtarzała kwitnienie. W tej chwili jest dopiero na półmetku. Mam ją od 97 r, i pierwszy raz mam takie spektakularne widowisko przed kuchenny oknem i kwiaty róży w sypialni na parapecie. Od dwóch lat niczym nie dokarmiana. Korzenie ma pod chodnikiem i pod trawnikiem . Miałam ją zasilić dolistnie wiosną ale urosła do 6 m więc dałam sobie spokój.
Powtarzam:ABan pisze:A czy sód i potas po reakcjach z tymolem i jemu podobnymi są później wartościowe dla roślin?
sód i potas reagują z tymolem ale tylko jako wodorotlenki lub w formie metalicznej. Nie ma nawozu w którym te dwa pierwiastki występowałyby w takiej formie.
Osobnym zagadnieniem jest rola sodu i potasu . Potas jak wiadomo, jest wykorzystywany przez rośliny w dużej ilości. Sód w znikomej . Sód w ilości takiej jaka jest wymagana dla potasu jest dla roślin szkodliwy.
Co do grzybów z rodzaju Fusarium. Na pewno OW jest zabójczy dla innych grzybów występujących w glebie mianowicie Phytium ultimum
http://translate.google.pl/translate?hl ... 6bih%3D803
Co się zaś tyczy rodzaju Fusarium to na pewno skutecznie likwiduje te grzyby preparat HT.Pythium ultimum
was completely inhibited by 75 mg/l or greater calcium propionate, but needed 300 mg/L or greater of calcium acetate
Będę wiosną polecał ten preparat do ochrony rozsad przed zgorzelą siewek wywoływaną właśnie przez te grzyby w miejsce Previcuru.
Przyłączam się.Maraga pisze:Tacca!
Pozdrawiam Maria.
Zrozumiałem, że dla grzybów odglebowych, stężenie 75 ml na litr nie zmienia się.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Pisałem tutaj , że ilość koncentratu OW zależna jest od stężenia użytego octu. 75 ml to jest dla octu 6 %.
Miałem na myśli formułę podstawową, tzn. 6%. Dzięki.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W takim razie jeśli można mieszać HT z siarczanem magnezu to w jakich proporcjach?Można coś bliżej powiedzieć?
pozdrawiam Monika
Do przygotowanej cieczy do oprysku według przepisu na HT dodajesz siarczan magnezu w ilości od 5-10 g/ litr
A praktycznie powinnaś mieć przygotowany np 1 l roztworu siarczanu magnezu 10 %. Zrobisz go rozpuszczając w litrze wody 10 deko siarczanu. Mając w opryskiwaczu rozrobione powiedzmy 2 l HT dodajesz wtedy tego przygotowanego roztworu ok 200 ml i pryskasz.
A praktycznie powinnaś mieć przygotowany np 1 l roztworu siarczanu magnezu 10 %. Zrobisz go rozpuszczając w litrze wody 10 deko siarczanu. Mając w opryskiwaczu rozrobione powiedzmy 2 l HT dodajesz wtedy tego przygotowanego roztworu ok 200 ml i pryskasz.
Do oprysku pomidorów stosuje się (zazwyczaj) 0,5 % roztwór siarczanu magnezu. Po prostu przygotowujesz wcześniej zagęszczony roztwór siarczanu magnezu i dodajesz go do wody z HT tyle, żeby stężenie siarczanu magnezu wyniosło właśnie pół procenta.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Czy roztwór 0,5% saletry magnezowej (N-10,5 MgO-15,5) również mogę zastosować do oprysku razem z HT?