Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

Haha całkiem mozliwe,że masz rację z tym odpoczynkiem ode mnie:), noooo dobra daję im spokój i sex zostawiam naturze ja się na tym nie znam (jeśli chodzi o melony oczywiscie:) ).
Ale tak nawiasem mówiąc to Twoje są zdrowsze "rzadsze" niż moje.
Sorry moi drodzy współforumowicze:) w przyszłym sezonie melonowym będę mega upierd....aż ktoś mnie nauczy uprawy melonów sorry ...:) a teraz wiadro wody:)...
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 10:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mam rok do przodu z eksperymentami i bałagan za sobą ;:138 przy jednym słupku tylko dwie roślinki i koniec ;:108 teraz czekamy cierpliwie ;:65 . :wit
echmea
jondi
500p
500p

Post »

A propos płukania nasion jeszcze :) Alyaa zachęciłaś mnie do pobrania nasion z dobrego kupionego melona i żeby wypróbować od razu wsadziłam prosto z melona do doniczki z ziemią i za trzy dni wykiełkowały czyli jak dla mnie szkoda pracy z myciem nasion (nie żebym była leniwa:) ) i taki eksperyment czy roślinki urosną żeby mieć nasionka pewne na przyszły rok. Z tego samego gatunku kupiłam nasionka baaaardzo drogie i .... sknociłam sprawę, więc przynajmniej nie będzie mnie kieszeń boleć jak zaś źle zrobię:).
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

Czy ten melon potrzebuje dużo sznurków do pięcia się .? Ma jeden ale nie wiem czy to mu wystarczy .?

Obrazek
Kadrowy
50p
50p
Od: 16 kwie 2014, o 22:58

Post »

Moje melony ;))

Obrazek 25 kwiecień prosto do gruntu sadzone

Obrazek 2 kwiecień z rozsad

Owoce mają wielkości gołębiego jajka , ok.50 naliczyłem dodam pózniej zdjecia i ich i wsadziłem 25 maja 2 rzędy na zbiory wrześniowo-październikowe i są już naprawdę spore;))
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p

Post »

U mnie na razie wygląda to tak Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazekzaczyna się zagęszczać jest mnóstwo bocznych pędów i wszystkie boczne z jednej roślinki zawijam na jeden sznurek,póżniej jak owoce będą większe włożę do siatki po ziemniakach i podwiążę .
echmea
jondi
500p
500p

Post »

Ty pylasz czy liczysz na owady ?
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p

Post »

Liczę na owady w ubiegłym roku tylko one zapylały ale ostatnio pomyślałam przy zapylaniu pomidorów że jakby tak prysnąć ale boję się żeby czegoś nie zepsuć na razie są zawiązki owoców więc może nie kombinować ?
echmea
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p

Post »

:wit Zobaczcie co wczoraj znalazłam pod liśćmi Obrazek Obrazek kształt wskazuje na melona miodowego,ma już 10 cm. wisi sobie tuż nad ziemią ,dostanie kawałek styropianu żeby miał się o co podpierać ;:306 .
echmea
Kadrowy
50p
50p
Od: 16 kwie 2014, o 22:58

Post »

Moje są podobnej wielkości;) Musisz obserwować go bo od ciężaru może się urwać w pózniejszej fazie wzrostu tak że 3mamy kciuki;)
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p

Post »

Dzięki serdeczne ,czyli jednak podwieszać w siateczce po ziemniakach :D
echmea
jondi
500p
500p

Post »

Dobrze, że pokazałaś zdjęcia przynajmniej u Ciebie pooglądam sobie jak może melon wyglądać:). Moje w ogóle znikły (posadzone razem z ogorkami ostały się tylko ogórki, które już jem), hm nie wiem co się z nimi stało w tym gąszczu???? A dziś przepikowałam małe melony do skrzynki ponowocach- taki eksperyment - może na nich uda mi się przećwiczyć uprawę :) żeby wiedxieć na przyszły rok. Nie liczę na owoce bo już chyba za późno, ale może uda się zobaczyć co i jak skoro jestem trąba melonowa...

-- 27 cze 2014, o 23:21 --

Widziałam jak ktoś podwieszał pomidora giganta w staniku:) to taka drobna sugestia:) bo bardzo mi sie pomysł spodobał:).
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p

Post »

Jak mi w jednym miejscu biały gruby robaczek wciągnął sadzonkę pod ziemie to uzupełniałam małymi i też mam takie 30 cm.wypierdki :;230 a może będą speedy od dużych i na nich zobaczymy owoce ;:136 ,a co do bielizny :;230 dobry pomysł właśnie będę robić porządki to się jeszcze przyda :tan
echmea
leo22
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 lut 2010, o 15:01

Post »

Witam mam melony pierwszy rok Obrazek Obrazek
jednak trzeba przyćinać , podlewam florowitem .
Uprawa pod folią.Część krzaków pnie się po ziemi a część po sznurku , jak będzie dalej zobaczymy....
justysiaaa1988
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sie 2013, o 21:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może mi ktoś powiedzieć jak wy zapylacie swoje melony bo ja mam mnóstwo kwiatków a zero kuleczki :( może ktoś coś podpowie kiedyś słyszałam o skracaniu pędu
liczę na pomoc
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”