Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Moje bakłażany są opóźnione w rozwoju
ostatecznie przesadziłam je w inne miejsce i zobaczymy czy to w czymś pomoże.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zapylacie kwiaty oberżyny w tunelu i w jaki sposób.
Ja osobiście zapylam środkiem do zapylania pomidorów AGRECOL PYLICOL,z tyłu opakowania jest napisane,że nadaje się również do zapylania papryki i oberżyny,o efektach się nie wypowiem,bo dopiero od niedawna pojawiają się kwiaty,ale na dniach powinny pojawić się zalążki owoców.
Dawkowanie
- pomidor papryka, oberżyna, truskawka porzeczka wiśnia
Zalecane stężenie 0,2% (2 ml/1 l wody). Stosować w fazie kwitnienia opryskując grona z otwartymi kwiatami 2-3 razy w tygodniu przez 2-4 tygodni aż do momentu wytworzenia zawiązków.
- pomidor papryka, oberżyna, truskawka porzeczka wiśnia
Zalecane stężenie 0,2% (2 ml/1 l wody). Stosować w fazie kwitnienia opryskując grona z otwartymi kwiatami 2-3 razy w tygodniu przez 2-4 tygodni aż do momentu wytworzenia zawiązków.
Ja mam baklażany w szklarni i potrząsałam kwiatami i lekko palcem smyrałam i mam już malutki owocek ( tylko, że teraz caly krzak coś mi marnieje i płakać mi się chce bo tylko na nim mam owoc, próbuję go reanimować ale czy się uda?.....), czytałam, że nie trzeba zapylać jeśli są owady tylko ewentualnie w południe potrząsać krążkiem lub delikatnie kwiatem. Tyle teorii bo praktyki nie mam(poza tym jednym okazem:) ).
-- 2 lip 2014, o 21:11 --
Nie krążkiem a kwiatem:)
-- 2 lip 2014, o 21:11 --
Nie krążkiem a kwiatem:)
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Nie masz takich objawów http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 17&t=78323jondi pisze:... tylko, że teraz caly krzak coś mi marnieje i płakać mi się chce bo tylko na nim mam owoc, próbuję go reanimować ale czy się uda?...
O siet! Rzeczywiście takie objawy i do tego liście żółkną więc im leeeeje bo może mają za sucho... Dzięki dobry człowieku
! Od jutra reżim wodny, dobrze że wyjeżdżam na kilka dni chyba moje rośliny na tym skorzystają...
Czy ten krzak przeżyje ?.....
-- 2 lip 2014, o 21:42 --
Co zrobiłeś z Twoimi?

Czy ten krzak przeżyje ?.....
-- 2 lip 2014, o 21:42 --
Co zrobiłeś z Twoimi?
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmm na moich bakłażanach pojawilo sie coś co wygląda jak alterioza na pomidorach. Pryskałam Acrobatem, mam nadzieję że coś to da.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
U mnie co trochę są na tym mszyce,w kółko pryskam decisem,mospilanem,calypso.U was też ta stonka taka upierdliwa?
Stonka czy mszyca???? jeśli mszyca to dlaczego używasz tylko chemii? Ja metodą naturalną dwa razy po 3-4 dni i spokój.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Stonka,stonka,sorki za pomyłkę.Bo mszyce mam na jabłoniach i też w kółko pryska,więc mi się pomyliło 

W zeszłym roku mąż na wiosnę zrobił oprysk przeciw zarazie ziemiaczanej zanim jeszcze pojawiły się stonki( a co roku miałam istną plagę) i o dziwo juz drugi rok bez stonek! Co roku opryskiwaliśmy ziemniaki przeciw stonce, gdy pojawiały się pewne ilości a ktoś nam poradził żeby to zrobić gdy tylko ziemniaki zaczną rosnąć. Dziwne, że produkt przeciw zarazie zadziałał na dwa fronty i na dwa lata:), ale zadziałał.