Zielony Świat Moniki cz. 8

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
emka29
200p
200p
Od: 8 lip 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielony Świat Moniki cz. 8

Post »

Beatricee na szczęście padało tylko do południa, a później zrobiło się słonecznie i cieplutko, w sam raz na spacer nad morze :D
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko ;:167
Pięknie dziękuję za pelaśki ..cudne masz odmiany , nie widzialam takich w moim mieście. Nie miałam zamiaru kupować żadnej w tym roku, ale i tak skusiłaś mnie na pooglądanie i kto wie czy nie kupię kilku. Ale to się okaże do końca tygodnia.
Kiedyś podziwiałam Twoją białą Peach Princ z delikatnym różowym rysunkiem, a teraz wpadła mi w oczy piękna Fleur d'amour - angielka. (Moje skojarzenie z Fleur z "Sagi Rodu Forsytów" )
Te wszystkie z kolorowymi listkami są fantastyczne i nieprawdopodobne ;:215
Kiedy zakwitną będziesz miala najpięknięjszy balkon w mieście ;:167

Fuksje zdobyłam fuksem ;:306 za kilkanaście złociszy ;:333 Tak to lubię ;:306
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
Beatriceee
200p
200p
Od: 28 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Teraz dopiero zauważyłam, że wstawiłaś fotki petuni i hibiskusa, u Ciebie w wątku tyle się dzieje, że nietrudno coś przeoczyć. Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, ze rosną, kwitną i mają się dobrze.

Tyle pięknych róż masz, to musi być dopiero zapach. Działeczka chyba też z gumy ;)
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Halo halo :wit
Na wstępie pragnę ogłosić że mam gumowy balkon, dopycham a tram ciągle jest miejsce, Harry Potter to przy mnie pikuś :;230

Majeczko - mamy prawie takie same pelargonie i fuksje z Justynką więc tym sposobem mamy dwa razy większe szanse na przezimowanie ;:108
Basiu Beatriceee - no pelargonie wymagały częstego przycinania ale teraz to całkiem ładne krzaczki. Na kratce pnie się powojnik Bill McKenzie - ładnie przezimował i puszcza teraz odnogi od korzenia ale musiałam go spryskać na grzybka bo brązowiały mu listki. Posadziłam go tam specjalnie żeby troszkę zasłonił pergolę i dał cień fuksjom. Co to obeznania mężów w kwiatkach to mój jeszcze niedawno na każdego kwiatka mówił "plumek" bo znał tylko prymulki :;230 teraz to już znawca - odróżnia fuksję od pelargonii ;:306 Hibek trzyma dzielnie pączka i zaglądam do niego co 5 minut, a petunie szlaję - dzięki tobie za rok sama wezmę się za wysiewy ;:180
Joluś - nigdy nie ukorzeniałam róż i muszę się w tej materii doszkolić :uszy zobaczymy co da radę zrobić.
Pepsi - pelargonie to ja kocham wszystkie ale stellary cenię za to że się same fajnie krzewią, nie śmiecą, nie lubią ich żadne robale i idealnie się przechowują. Fuksje postaramy się rozpoznać, a klonika zimuję na klatce schodowej ale można normalnie w domu ;:108
Madziu B2701 - moje też się ociągają, ta pogoda zdecydowanie nie sprzyja kwitnieniu i jeszcze mam mączlika na dwóch fuksjach - dzisiaj była akcja mordowania czyli topienia w hektolitrach środka owadobójczego ;:306 Co do angielek to sama jestem zaskoczona bo ta Fleur trzyma kwiat bardzo długo, chyba tak ze dwa tygodnie na spokojnie :tan
Agatko pomidorzanko - ty mi tu herezji nie siej o drugi wątek bo ja z jednym nie wyrabiam :;230 dziękuję kochana za miłe słowa pod adresem roślinek i profilaktycznie pomiziam od ciebie Kropeczkę bo nie wiem jak zareaguje na ta gospochę :;230
Ewuniu maadro - wiem że Twoje polowanie było udane :uszy ja jutro wysyłam mamę po koleuki ;:306 gdzieś się je upchnie ;:170 a ciebie teraz trzeba zarazić pelargoniami ;:224
Kingo Crazydaisy - ja testowałam miejscówki dla fuksji przez dwa lata i niestety w pełnym polskim słońcu które czasami aspirowało na zgoła afrykańskie ;:3 fuksje bardzo szybko więdły i gubity pączki, dlatego staram się ustawiać je tak żeby nie stały bezpośrednio na słonku ;:108 i podlewam od serca.
Marto emka29 - kiedy takie chmury za oknem nie pozostaje nam nic innego jak ratować się kolorami ;:168
Tesiu - na kwietniki i doniczki wydałam milion razy więcej niż na kwiatki i kiedyś mój M. się pytał - ile kosztował kwiatek - 6,90 a doniczka do niego - 39,90 ;:306
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to teraz czas na zaległe działkowe foteczki z ostatniego weekendu - zapraszam na kolorowy misz-masz.

Jeżówka - prawdopodobnie Colorbust Orange

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sadziec

Obrazek

Jeżówka Southern Belle

Obrazek

Irys japoński Rose Queen

Obrazek

Obrazek

Powojnik Arabella

Obrazek

Obrazek

Bodziszek

Obrazek

Dzwonek Beautiful Trust

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szałwia różowa

Obrazek

Szałwia fioletowa

Obrazek

Wietlica

Obrazek

Trójsklepka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzwoneczek - coś dla Ewuni maardo ;:167

Obrazek

Szałwia - inna odmiana niż poprzednia

Obrazek

Lawenda

Obrazek

Powojnik Betty Corning

Obrazek

Obrazek

Goździk z Biedronki - bardzo ładnie przezimował

Obrazek

A tak będzie wyglądał sufit w altance - pomysł i wykonanie mój Tata ;:168

Obrazek

Kolorowych snów ;:19
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Bardzo ciekawy ten misz-masz. Dzwonek Beautiful Trust interesujący - takiego jeszcze nie widziałam :shock:
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Moniczko ;:196 ;:15
Gratuluję gumowego balkonu ;:138 i baaaardzo pięknych, zadbanych wszystkich Twoich roślin ;:167
Dziś moje polowanie nie było udane, bo deszcz uniemożliwil sprzedawcom wystawienie swoich roślin na targu, ale wymyślilam zakup dodatkowej kratki na ścianę za fotelem. Jak tylko inwestor wróci z podróży, zostanie o tym uświadomiony :;230
Z pelargoniami sprawa jest bardzo niepewna, ale się nie zarzekam. Może się uda i w tę stronę ;:333
Tym bardziej że są takie cudne odmiany.
Znów widzę cudny misz-masz ;:167 Takich wspaniałości nigdy dość.
Uroczy kontrastowy kolorek jeżówki i te jej pędzelki jak niegdyś modne fryzurki. :D Śliczna cała roślinka.
Ciekawam ile ich gatunków masz u siebie.
Wciąż zakochana jestem w niebieskich kwiatuszkach i szczególnie dziękuję że je pokazujesz ;:166 .
Bodziszek, niebieściutka Arabella i srebrno fiołkowa Betty Corning, błękitny dzwoneczek to czysta poezja. ;:167
A cudna pojedyńcza kwitnąca roślinka dzwonka Beautiful Trust wygląda jak choineczka wystrojona w białe dzwoneczki jak w gwiazdeczki Cudo po prostu. ;:167 Nie znałam tej odmiany, ale dzięki Tobie wygooglałam ;:306 ;:306 i już wiem kto zacz. ;:215
Nie znałam i trójsklepki a wyczytałam, że trójsklepka to żabi storczyk. Świetnie móc się tak uczyć na konkretnych przykładach ;:215
Ależ masz pachnąco w ogrodzie ;:138 nie tylko róże, ale i lawendy, szałwie, goździki, pewnie przyciągają stada motyli i pszczół. ;:167
Widzę, że domeczek coraz bliżej oddania do użytku :) Gratulacje dla całej ekipy budowlanej ;:215
Miłych snów ;:19
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
MagdaB2701
200p
200p
Od: 26 cze 2013, o 16:34

Post »

[quote="Niunia1981"
Madziu B2701 -Co do angielek to sama jestem zaskoczona bo ta Fleur trzyma kwiat bardzo długo, chyba tak ze dwa tygodnie na spokojnie :tan [/quote]
To super,nie dość że piękny kwiat to jeszcze tak długo się trzyma.Chyba u mnie zamieszka w przyszłym sezonie z Twoją pomocą :wink: Monia jak jesteśmy przy temacie pelargonii,to powiedz mi jak się sprawuje Woods Suprise?Kwitnie już? ma bardzo ciekawe liście,wygląda na zwieszającą się odmianę,taka jest?
Niunia1981 pisze:Kingo Crazydaisy - ja testowałam miejscówki dla fuksji przez dwa lata i niestety w pełnym polskim słońcu które czasami aspirowało na zgoła afrykańskie fuksje bardzo szybko więdły i gubity pączki, dlatego staram się ustawiać je tak żeby nie stały bezpośrednio na słonku i podlewam od serca.
Zgadzam się,miałam fuksje na południowym balkonie,zakupione już na konie lata w sierpniu (po 3zł,jak tu się oprzeć) i średnio im się tam podobało mimo,że już strasznych upałów nie było.Szwagierka "dysponuje" balkonem z południowej strony,kupiła piękne,duże rozkrzewione fuksje,ale palące słońce im nie sprzyjało szybko "wyłysiały" słabo kwitły,pod koniec wisiały suche badylki z dosłownie paroma kwiatkami,także one są cieniolubne i lubią zacisze.
Ja mam kilka donic w zupełnym cieniu i zastanawiam się,czy aby na pewno im tak dobrze,dla porównania mam te same odmiany z dostępem do słońca z rana i wieczorem,także za jakiś czas jak się "ruszą" to będę mogła porównać.
Monia cudności masz i na działce,jak Ty to wszystko ogarniasz,piękności na balkonie na działce,praca i forum? "chyba jesteś z żelaza" :wink:
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry :wit

Kochani pogoda nareszcie się poprawiła i kwiatki balkonowe mogą zabrać się za poważne pączkowanie bo jak na razie to tylko sobie tak cykały na pół gwizdka ;:224 Wczoraj fuksje zaliczyły kąpanie w środkach owadobójczych - wyznaję zasadę jak nie zdechnie robal od środka chemicznego, to się chociaż utopi ;:306

Zdjęcia nowe porobię popołudniu bo kilka kwiatków dostało nowe doniczki i wypada się pochwalić ;:224

Basiu - fajowy ten dzwoneczek nie? jak się rozwinie to taka śmieszna ośmiorniczka jest ;:138
Ewuniu - widziałam u ciebie miejsce na kratkę - taka przestrzeń nie może się marnować :;230 ile ty tam jeszcze fuksji wepchniesz ;:224 Do pelargonii namawiam bo to bezobsługowe rośliny - no może troszkę zachodu wymagają na początku ale potem to już z górki ;:108 Kochana jeżówek mam chyba 7 odmian i mam nadzieję zdobyć kolejne - wycyganię od mamy :;230 cieszę się że moje kwiatuszki przypadły ci do gustu i że do mnie zaglądasz nacieszyć oczka kolorami ;:196
Madziu - co do fuksji to niby powinny rosnąć w półcieniu ale u mnie takiego strikte nie ma, po prostu nie stoją na pełnym słońcu i jakoś sobie radzą. Ciekawe co ci wyjdzie z porównania stanowisk ;:108
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Niunia1981 pisze: Obrazek
Czekaj czekaj - to jest już cały kwiatek? W sensie to w ogóle jest kwiatek? ;:306 intrygująca roślinka, zresztą tak jak i trójsklepka. Oglądając wasze wątki ciągle poznaję nowe rzeczy ;:333
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Moniczko ;:167
Zawsze z wielką przyjemnością zaglądam na Twój balkon i do Twego ogrodu.
Masz wielką różnorodność wśród roślin i piękne foteczki na pocieszenie dla tych,
ktorzy takich roslin nie mogą mieć. ;:138
Kratka tuż tuż, bardzo blisko.
Muszę rozładować tłok w lesie na parapecie, bo jakoś mi się ta gęstwina nie podoba. ;:130
Ale czy mój pan M zechce mnie zrozumieć... ;:131
Może przekonam go tym, że łatwiej mu będzie taką kratkę przywieźć i zamocować, niż wiercić dziury w ścianie na doniczki. ;:306
A pelargonie,, też już to przerabiałam przez długie lata.
Nawet sama zaszczepki robiłam, aż dopadlo mnie uczulenie na nie.
Zimą sąsiadki zastawiały wszystkie okna na klatce schodowej skrzyneczkami z pelaśkami.
Kiedy tylko wychodziłam na klatkę z mieszkania, dopadał mnie katar sienny.
Zmieniłam jednak miejsce zamieszkania i kto wie.... ;:303
Teraz na próbę kupiłam kilka pelargonii i sprawdzę reakcję na nie. Trzymaj kciuki, żeby się udało :)
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniś - jestem :wit Doczytałam zaległości - róże masz w większośi te co mam zapisane na liście , Twoje rosną cudnie. Balkon to taki zielony salon - tak trzymaj!!!
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wieczorowa porą :wit

Za nami kolejny dzień spędzony na działce i to silną 6 osobową ekipą + Kropka :uszy
Pogoda nawet dopisała chociaż momentami kropiło. I jak zawsze z moja rodzinką było głośno i wesoło ;:304

Dorotko - kwiatek w pełni rozwinięty wygląda jak białe macki ośmiornicy - jutro cyknę fotkę ;:177
Ewuniu - co do kratki to nie odpuszczaj, będzie fajna miejscówka. A co do pelargonii - polecam - te nowe odmiany są jakieś takie mniej ... pelargoniowate :;230
_oleander_ - cześć kochana ;:196 też jeszcze mam kilka róż na liście zakupowej ;:224 oby udało się je nam zrealizować ;:168

Dzisiaj tylko JEDEN kwiatek - ale u mnie to premiera i zasługuje na to ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prawda że śliczny ;:167 Beatko ;:196
Dobranoc ;:19
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Oj śliczny, prześliczny uroczy i zjawiskowy !
Awatar użytkownika
Beatriceee
200p
200p
Od: 28 cze 2013, o 01:10
Kontakt:

Post »

Piękny ;:138 :tan
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”