Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
- monika10
- 200p 
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kapusta
RYBKA jakim dokładnie stężeniem pryskałaś?, bo ja też wybieram się na wojnę z robalami na kapuście 

- 
				maalpunia
- 50p 
- Od: 1 mar 2014, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja dzisiaj zrobiłam przegląd swoich kapustek i wygląda na to, że jakieś robactwo zrobiło sobie tam legowisko, a raczej wylęgarnię   . Jedną kapustę wyrwałam, bo była masa czarnych jajec i to takich raczej sporych. Macie pojęcie co to może być?
 . Jedną kapustę wyrwałam, bo była masa czarnych jajec i to takich raczej sporych. Macie pojęcie co to może być? 
Pomijam fakt, że mszyca (dla odmiany zielona, wszędzie indziej zadomawia się czarna) i zielone gąsienice też się dobrze bawiły na smacznych liściach . Obawiam się, że wszystko co żyje poje tylko nie ja
 . Obawiam się, że wszystko co żyje poje tylko nie ja   .
 .

. Jedną kapustę wyrwałam, bo była masa czarnych jajec i to takich raczej sporych. Macie pojęcie co to może być?
 . Jedną kapustę wyrwałam, bo była masa czarnych jajec i to takich raczej sporych. Macie pojęcie co to może być? Pomijam fakt, że mszyca (dla odmiany zielona, wszędzie indziej zadomawia się czarna) i zielone gąsienice też się dobrze bawiły na smacznych liściach
 . Obawiam się, że wszystko co żyje poje tylko nie ja
 . Obawiam się, że wszystko co żyje poje tylko nie ja   .
 .Pozdrawiam 

- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Monika, dałam 150 ml/litr.
Żadnych zmian na kapustnych dzisiaj nie zauważyłam.
Troszkę jeszcze tego dziadostwa lata, więc dzisiaj powtórka 

Maalpunia, u mnie zielona mszyca na róży poległa po 3 krotnym oprysku HT w normalnym stężeniu.

Żadnych zmian na kapustnych dzisiaj nie zauważyłam.
Troszkę jeszcze tego dziadostwa lata, więc dzisiaj powtórka

Maalpunia, u mnie zielona mszyca na róży poległa po 3 krotnym oprysku HT w normalnym stężeniu.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić" 
pozdrawiam Beata

pozdrawiam Beata
- monika10
- 200p 
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Dzięki ,będę dziś robić ,mam nadzieję ,że pomoże  

- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No, mogę już zebrać 3-4 szt. wczesnej kapusty "Pierwszy zbiór". Główki mają średnicę 15-20 cm. Ale dobrze że nie wszystkie dorosły na raz bo byśmy nie przejedli i popękały by jak w zeszłym roku. 
PS. Czy można oberwać/ skrócić parę liści kapuście ponieważ jedna sztuka nadmiernie się rozrosła i weszła na sąsiednie sztuki? Wszystkie mają rozpiętość liści ok. 50 cm a ta ma ponad 1 m. Dodam że zostanie w ciągu ok. 3 tygodni wyrwana.

PS. Czy można oberwać/ skrócić parę liści kapuście ponieważ jedna sztuka nadmiernie się rozrosła i weszła na sąsiednie sztuki? Wszystkie mają rozpiętość liści ok. 50 cm a ta ma ponad 1 m. Dodam że zostanie w ciągu ok. 3 tygodni wyrwana.
Pozdrawiam Paweł

pawelp1320.Ciekawa jestem jak taka kapusta wygląda.Jeżeli mógłbyś wstawić zdjęcie byłabym bardzo usatysfakcjonowana.Ja osobiście nie uprawiam kapusty z różnych powodów. Dziękuje. Joanna

- 
				maalpunia
- 50p 
- Od: 1 mar 2014, o 22:11
Ja ze swoich kapust obrywałam niektóre liście, ale to z innego powodu i musze powiedzieć, że nadal żyją i dobrze się mają. Wyłączając to, co je ewentualnie podjada, a czego jeszcze nie złapałam    . Czy można prosić o przepis na HT? Od razu uprzedzam, że po wrzuceniu w wyszukiwarkę hasła jest ignorowane ze względu na zbyt częste użycie. A jak precyzuje to wyskakuje wszystko inne, bo z założenia wyszukiwarka ignoruje "HT"
 . Czy można prosić o przepis na HT? Od razu uprzedzam, że po wrzuceniu w wyszukiwarkę hasła jest ignorowane ze względu na zbyt częste użycie. A jak precyzuje to wyskakuje wszystko inne, bo z założenia wyszukiwarka ignoruje "HT"   .
 .

. Czy można prosić o przepis na HT? Od razu uprzedzam, że po wrzuceniu w wyszukiwarkę hasła jest ignorowane ze względu na zbyt częste użycie. A jak precyzuje to wyskakuje wszystko inne, bo z założenia wyszukiwarka ignoruje "HT"
 . Czy można prosić o przepis na HT? Od razu uprzedzam, że po wrzuceniu w wyszukiwarkę hasła jest ignorowane ze względu na zbyt częste użycie. A jak precyzuje to wyskakuje wszystko inne, bo z założenia wyszukiwarka ignoruje "HT"   .
 .Pozdrawiam 

- 
				Dorcinda
- 500p 
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Dorota

- marcin10312
- 500p 
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Kontakt:
Witam zauważyłem takie małe podłużne małe robaczki na kapuście co podjadają liście czy mogę je potraktować mospilanem?

Pozdrawiam Marcin

- 
				Drako
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Jeśli nie jest ich dużo to możesz je równie dobrze wyzbierać.

- 
				D3flo
- 200p 
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystkim tym, którym ślimaki lub inne gady jeszcze nie zjadły kapusty chciałem przypomnieć o zabezpieczeniu kapusty przed bielinkiem kapustnikiem. Motyl samica potrafi złożyć nawet do pół tysiąca jaj z których wylęgają się żarłoczne paskudne larwy, a wtedy nasze rośliny kapustne nie mają szans.
Najwygodniejszym moim zdaniem jest okrycie roślin siatką przeciw ptakom o oczkach 1-1.5cm lub stosowanie oprysków z wywaru wrotycza, krwawnika lub pomidora.
Wrotycz - wyciąg 300 g świeżego ziela zalewamy 10 l wody, stosować 1:2
Krwawnik - 2 kg świeżych roślin zalać 10 l gorącej wody i pozostawić na 12 godzin po czym stosować bez rozcieńczania
Pomidor - świeże pędy (liście bez oznak chorób) najlepiej z "wilków" w proporcjach 1kg na 10l wody gotować ok 30min, stosować 1:4
Wszystkie opryski można stosować zapobiegawczo lub po zauważeniu larw.

Najwygodniejszym moim zdaniem jest okrycie roślin siatką przeciw ptakom o oczkach 1-1.5cm lub stosowanie oprysków z wywaru wrotycza, krwawnika lub pomidora.
Wrotycz - wyciąg 300 g świeżego ziela zalewamy 10 l wody, stosować 1:2
Krwawnik - 2 kg świeżych roślin zalać 10 l gorącej wody i pozostawić na 12 godzin po czym stosować bez rozcieńczania
Pomidor - świeże pędy (liście bez oznak chorób) najlepiej z "wilków" w proporcjach 1kg na 10l wody gotować ok 30min, stosować 1:4
Wszystkie opryski można stosować zapobiegawczo lub po zauważeniu larw.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.

Moja kapusta Kamienna głowa posadzona po 15 maja w ogóle nie zawiązuje główek .Liści też nie ma za dużo .Mam wrażenie jakby stała w miejscu przez miesiąc .Zrobić jej oprysk pokrzywówką z czosnkiem  

- McMArchewka
- 1000p 
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Po prostu muszę się nią pochwalić   Tak mi się podoba
 Tak mi się podoba 

Ona mi się tak podoba... Będzie co kisić

Tak mi się podoba
 Tak mi się podoba 

Ona mi się tak podoba... Będzie co kisić