Problem z bzem

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
początkująca ogrodniczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2008, o 13:06

Problem z bzem

Post »

Witam!!!
Jestem tu po raz pierwszy i mam nadzieję zostać na dłużej. Jestem początkującą ogrodniczka i pewnie popełnię jeszcze wiele błędów w moim ogrodzie ale mam nadzieję że będziecie mi służyć pomocą. Na początek problem z bzem. Jest u mnie jakieś 4 lata. Rozrósł się już dość ładnie ale w tym roku nie zakwitł. Pomyślałam że może to nie problem, zwłaszcza że wyglądał bardzo ładnie. Tyle że od paru tygodni zauważyłam że liście na czubku drzewa zaczynają brązowieć a potem się zwijać a potem opadać. Teraz prawie cały bez jest w bardzo kiepskim stanie(co najmniej jakby był już u nas listopad i licie spadają z drzew). Obok drzewa zauważyłm parę korytarzy w które wpadłam(zapewne nornice). Tyle że u nas nornic jest całe mnóstwo i te korytarze są tam od zawsze. Proszę Was o poradę. Nie chcę aby mój bez przestał istnieć. Wiosną naprawdę cieszy swym widokiem Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na moich bzach ( mam kilka odmian) też już opadają liście, uważam że jest to normalne, jest już jesień ,a bzy wcześnie rozpoczynają wegetacje wiosną. Pozdrawiam. Tadeusz.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Palmistość liści, czyli grzybki.
Choć zwijanie niektórch liści, bardziej przypomina objawy nieinfekcyjnej plamistość liści,
które zwykle powoduje długotrwała, letnia susza.
Czy są uszkodzenia szyjki korzeniowej, spękania kory, itp. uszkodzenia łodyg, pędów?
Chorują zwykle osłabione rośliny ( za diużo nawozów azotowych, za moło krzemu i potasu).
Całkowity brak stosowania pożywnych gnojówek rośłinnych :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”