Jestem pełna podziwu, że tak doskonale umiesz skomponować rabaty
Ogród 100 róż cz. III
- Elwi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród 100 róż cz. III
Aniu, dziękuję za cudowne zdjęcie Sanderhauser
Rabata słoneczna jednak Ci się podoba? Dopytuję się, bo u mnie w ogrodzie jak dotąd żadnych żółtych i pomarańczowych kwiatów nie było, ale łamię się - głównie z powodu róż. Jest tyle pięknych odmian w tych kolorach, że grzech z nich rezygnować
Sama nie wiem czy taka słoneczna rabata do mnie przemówi... Jakie byliny towarzyszące zafundowałaś "słonecznym"? Tonujesz bielą czy idziesz w kontrast?
Nie wybierasz się czasem na wycieczkę w góry? Przydałaby mi się pomoc koncepcyjna
Ostatnio jestem zrezygnowana i ubeczana
Główna rabata wyszła koszmarnie i wszystko trzeba przesadzić w jesieni, na nowo ułożyć. Małe rabaty jakoś mi się udają, a ta - ze względu na dziwny kształt i gabaryty, nie wychodzi. Będę ją tworzyła od nowa trzeci raz 
Witajcie
Jagi, wybrałam dla Ciebie coś specjalnego ? bardzo charakterną różę, ale aktualnie wszystkie kwiatki się osypały
więc nie mogłam sfotografować... W zastępstwie więc jedna z tych, które zawsze chwytają mnie za serce - Marie Antoinette

Wyobraź sobie, że ja też kiedyś nie lubiłam pomarańczowego, a na żółty byłam wręcz uczulona
i zobacz, jak to gusta potrafią się zmienić... Powiem więcej ? zaczyna mi się nawet podobać (o zgrozo!) Alchymist, którą zawsze uważałam za najbardziej jarmarczną różę jaką w życiu widziałam!
Obelisk nie będzie malowany. Został tylko zabezpieczony przeciw grzybom i ma się jak najszybciej zestarzeć
Wychodzi na to, że obejdzie się bez Twoich indiańskich tańców, bo najbliższe dni mają być zimne i deszczowe
Dorotko, dzisiaj więc bez widoczków, żeby nie naruszać Twojej równowagi psychicznej
William Morris bardzo mi się podoba; ma pięknie zbudowany kwiat. Rozpoczyna kwitnąć w tonacji pomarańczowej, a potem przechodzi w zgaszony róż.
Aguś, ja niestety nie mogę się tego trzymać; przy tej masie kwiatów, jak jeszcze bym wprowadziła pstrokaciznę, to pewnie pierwsza nerwowo bym nie wytrzymała...
Maria Skłodowska ?Curie u mnie debiutuje, ale raczej deszcz jej nie straszny:)
Innocencia to taki niekłopotliwy wypełniacz, przy którym nie trzeba nic robić
Majuś, mam nadzieję, że będziesz mogła to sprawdzić...
W tym sezonie i z wybarwieniem róż, i z wielkością kwiatów jest trochę inaczej... Lionsy np. rozpoczęły w blodokremowej tonacji z lekką domieszką zielonego ! Teraz dopiero nabierają właściwego, morelowego odcienia. Zupełnie zwariowały też moje Zochy; mają wielkie kwiaty, częściowo półpełne. Liczę na to, że im ten stan szybko przejdzie...
Cieszę się, że Nelson podbił Twoje serce. Mój jeszcze w pąkach, podobnie jak wszystkie nowe guillotki.
Jolcia, Acropolis należy do ścisłej czołówki moich ulubienic
, a Vesaliusa jeszcze testuję ? rozpoczyna drugi sezon u mnie:)
Widoczki następnym razem
Alexia, żółte czy pomarańczowe żarówy to byłby już przepych
Cieszę się, że Maria Ci się podoba:) Te 10 cm absolutnie nie chroni przed uwiądem (nazwa super). Myślę, że bardziej chodzi tu o przemarzanie. Ja mam wszystkie powojniki posadzone przepisowo, a walczę z tym grzybem już na piątym klemku. W ubiegłym tygodniu prawie dwumetrowego Bagatelle ścięłam do zera i nie widzę odzewu...
Elwi, ja właśnie z tego powodu (żeby nie grzeszyć) założyłam słoneczną rabatę
Te wszystkie róże są raczej ?ostrożne? w kolorach. Często przebarwiają się na kremowo lub różowo. Do tego ?dorzuciłam? jeżówki: białe (lubię połączenie białego z pomarańczowym), w kolorach róż ? żółte i pomarańczowe oraz odmiany Cheyenne Spirit (wszystkie barwy rabaty w jednej roślinie - http://e-clematis.com/pl/p/Echinacea-Ch ... owka-/1171 ). Pozostałe byliny są też w tych kolorach (fiolet, krem, żółty, pomarańczowy).
W tym roku ani w przyszłym raczej się nie wybieram, a tak długo pewnie nie będziesz czekała...
Powklejaj fotki rabaty, może coś wspólnymi siłami uradzimy (niech mi tylko chandra przejdzie)
Ostatnie fotki:
Pastella

Artemis; nowy nabytek, ale już jestem z niej zadowolona

Parky ? czysta elegancja

Gentle Hermione

St. Cecilia

The Wedgwood Rose; przepiękna róża, ale raczej kiepsko znosi deszcz

Granny

O, jest jednak widoczek... na Claire Marshall i Alana Titchmarsh'a

Baronesse, Rosenfee i Lions Rose

William Christie; jest jednak wyjątek - spośród nowych guillotek ta jedna już kwitnie ? i to jak! Malutki krzaczek cały oblepiony jest dużymi, trwałymi kwiatami:)

Leonardo da Vinci

I kolejny widoczek (niestety)

Jagi, wybrałam dla Ciebie coś specjalnego ? bardzo charakterną różę, ale aktualnie wszystkie kwiatki się osypały

Wyobraź sobie, że ja też kiedyś nie lubiłam pomarańczowego, a na żółty byłam wręcz uczulona
Obelisk nie będzie malowany. Został tylko zabezpieczony przeciw grzybom i ma się jak najszybciej zestarzeć
Wychodzi na to, że obejdzie się bez Twoich indiańskich tańców, bo najbliższe dni mają być zimne i deszczowe
Dorotko, dzisiaj więc bez widoczków, żeby nie naruszać Twojej równowagi psychicznej
William Morris bardzo mi się podoba; ma pięknie zbudowany kwiat. Rozpoczyna kwitnąć w tonacji pomarańczowej, a potem przechodzi w zgaszony róż.
Aguś, ja niestety nie mogę się tego trzymać; przy tej masie kwiatów, jak jeszcze bym wprowadziła pstrokaciznę, to pewnie pierwsza nerwowo bym nie wytrzymała...
Maria Skłodowska ?Curie u mnie debiutuje, ale raczej deszcz jej nie straszny:)
Innocencia to taki niekłopotliwy wypełniacz, przy którym nie trzeba nic robić
Majuś, mam nadzieję, że będziesz mogła to sprawdzić...
W tym sezonie i z wybarwieniem róż, i z wielkością kwiatów jest trochę inaczej... Lionsy np. rozpoczęły w blodokremowej tonacji z lekką domieszką zielonego ! Teraz dopiero nabierają właściwego, morelowego odcienia. Zupełnie zwariowały też moje Zochy; mają wielkie kwiaty, częściowo półpełne. Liczę na to, że im ten stan szybko przejdzie...
Cieszę się, że Nelson podbił Twoje serce. Mój jeszcze w pąkach, podobnie jak wszystkie nowe guillotki.
Jolcia, Acropolis należy do ścisłej czołówki moich ulubienic
Widoczki następnym razem
Alexia, żółte czy pomarańczowe żarówy to byłby już przepych
Cieszę się, że Maria Ci się podoba:) Te 10 cm absolutnie nie chroni przed uwiądem (nazwa super). Myślę, że bardziej chodzi tu o przemarzanie. Ja mam wszystkie powojniki posadzone przepisowo, a walczę z tym grzybem już na piątym klemku. W ubiegłym tygodniu prawie dwumetrowego Bagatelle ścięłam do zera i nie widzę odzewu...
Elwi, ja właśnie z tego powodu (żeby nie grzeszyć) założyłam słoneczną rabatę
Te wszystkie róże są raczej ?ostrożne? w kolorach. Często przebarwiają się na kremowo lub różowo. Do tego ?dorzuciłam? jeżówki: białe (lubię połączenie białego z pomarańczowym), w kolorach róż ? żółte i pomarańczowe oraz odmiany Cheyenne Spirit (wszystkie barwy rabaty w jednej roślinie - http://e-clematis.com/pl/p/Echinacea-Ch ... owka-/1171 ). Pozostałe byliny są też w tych kolorach (fiolet, krem, żółty, pomarańczowy).
W tym roku ani w przyszłym raczej się nie wybieram, a tak długo pewnie nie będziesz czekała...
Ostatnie fotki:
Pastella

Artemis; nowy nabytek, ale już jestem z niej zadowolona

Parky ? czysta elegancja

Gentle Hermione

St. Cecilia

The Wedgwood Rose; przepiękna róża, ale raczej kiepsko znosi deszcz

Granny

O, jest jednak widoczek... na Claire Marshall i Alana Titchmarsh'a

Baronesse, Rosenfee i Lions Rose

William Christie; jest jednak wyjątek - spośród nowych guillotek ta jedna już kwitnie ? i to jak! Malutki krzaczek cały oblepiony jest dużymi, trwałymi kwiatami:)

Leonardo da Vinci

I kolejny widoczek (niestety)

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, zawsze z niecierpliwością wyczekuję nowych zdjęć w Twoim wątku. Cudowne wprost widoki ze wspaniale wkomponowanymi rabatami.
Co do kolorystyki, to mamy podobne gusta, ale jeszcze kilka lat temu uwielbiałam żółcie, żarówy i wszelkie pstrokacizny. Niestety do dziś pozostał ślad po tym zamiłowaniu.
Co do kolorystyki, to mamy podobne gusta, ale jeszcze kilka lat temu uwielbiałam żółcie, żarówy i wszelkie pstrokacizny. Niestety do dziś pozostał ślad po tym zamiłowaniu.
- usa1276
- 1000p

- Od: 22 sty 2012, o 19:30
Aniu piękny ogród pokazujesz na widoczkach bardzo proszę o więcej takich zdjęć
miło się ogląda takie piękne róże z takimi widoczkami
Pastelka cudna muszę na nią zapolować
miło się ogląda takie piękne róże z takimi widoczkami
Pastelka cudna muszę na nią zapolować
Aniu Marie Antoinette cudna. Coś chyba jest w tych kolorach (żółtym i pomarańczowym) ja też nie byłam nim zachwycona a teraz Cubana posadzona w przed ogródku i zachwyca mnie swoimi przebarwieniami a na dokładkę szukam żółtych róż z drugiej strony rabaty(niestety za późno to wymyśliłam bo na żadne nie umiem się zdecydować). Ogród zachwyca i róże są damami pierwszego miejsca
.
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Pozachwycam sie chociaż Aniu pięknymi widoczkami ,bo u mnie miszmasz w dodatku buszowaty
Marie Antoinette i William Christie i jak piszesz na dodatek ma wytrzymałe kwiaty obie cudne 
-
hypnosa
- 100p

- Od: 27 maja 2014, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cudowności pokazujesz
takie dywanowe trawniki a na nie wprost wylewające się rabaty różane i krzyczą jedna przez drugą że każda z nich to miss.Piękniste kompozycje , połączenia kolorów i faktur,mam wrażenie że natura słucha ciebie i robi dokładnie to co jej zadasz. 
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Pozdrawiam-Basia
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jak ja mogłam Cię zgubić?
Takie widoki a mnie nie ma.
Przez Ciebie chyba skusze jednak na jakąś rózyczkę
Tylko nie mam pojęcia na jaką. Za duży wybór
Czy mogę zmałpować Twoją rabatę z buczkiem?
Takie widoki a mnie nie ma.
Przez Ciebie chyba skusze jednak na jakąś rózyczkę
Tylko nie mam pojęcia na jaką. Za duży wybór
Czy mogę zmałpować Twoją rabatę z buczkiem?
- Ivona44

- Od: 31 mar 2013, o 14:44
Ania, nie ma co pisać, naprawdę ,zawsze, jak chcę kupić róże, to wchodzę sobie do Twojego ogrodu i wybieram i już wiem - Parky sobie kupię teraz
- cudnie.
Pozdrawiam, Iwona.
- Marzena2007
- 50p

- Od: 22 sty 2012, o 19:31
Z powodu Twojego pieknego różanego ogrodu zarejstrowałam się na forum. Będe obserwować watęk i podziwiać Twe roże w moich ulubionych kolorach.
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Dlaczego przy widoczku jest niestety? Ja proszę więcej. 
- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Aniu, ach te fotki.... cudo ! Pokazuj jak najwiecej !!!
- Elwi

- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Dlaczego niestety??? Chyba "stety"I kolejny widoczek (niestety)
Jak oceniasz Granny?
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
No wymiękłam
, ale cudnie
Parky bardzo interesująca, a kilka stron wcześniej zrobiłaś przepiękne zdjęcie New Dawn
Parky bardzo interesująca, a kilka stron wcześniej zrobiłaś przepiękne zdjęcie New Dawn
Witajcie
Pogoda nas nie rozpieszcza, ale koniec czerwca chyba zazwyczaj jest zimny i mokry... Na swoim koncie mam kolejną porażkę powojnikową; tym razem uwiąd zaatakował Elfa... Musiałam go ściąć do zera
ale czy odbije?
Wiola, a dlaczego ?niestety? ? Umiejętnie wkomponowane mogą tylko podkreślić urodę jednorodnych założeń. Takie energetyczne kolorki też warto mieć
Ulcia, dzięki
Pastellkę warto mieć. W grupie min. 2 -3 szt. daje fajny efekt.
Agatko, ale Marie Antoinette raczej jest taka bardziej kremowo-budyniowa ? apetyczna po prostu
Masz rację, w tych żółtkach i pomarańczkach też coś jest; warto znaleźć dla nich miejsce
Jadziu, William Christie jest bardzo wigornym krzewem. W tej chwili ma chyba więcej kwiatów niż liści
i ładnie przyrasta. Czuję, że będę z niego zadowolona.
Basiu, jak Ty ładnie komplementujesz mój ogród. Jest mi naprawdę niezmiernie miło
A widzisz Gosiek, wiedziałam, że pękniesz
Ja też już otworzyłam jesienne zamówienie... Zamienię Cinderelle z donic na Mme Boll.
Możesz ?małpować? do woli. Jest mi miło, że Ci się podoba. Zdecydowałam się przecież pokazać swój ogród, więc liczę się z tym, że moje pomysły mogą być kopiowane i nie przeszkadza mi to.
Iwona, Parky to zdrowa róża, tylko trochę szybko gubi kwiaty. Poczekaj trochę, to może coś jeszcze wleci do koszyczka...
Madżenko, jakie to miłe, witaj
. Wiedz, że ja też znam Twój wątek. Jestem pod wrażeniem pięknego, nowoczesnego i tak konsekwentnie prowadzonego ogrodu, z idealnie wpisanym w niego budynkiem mieszkalnym
.
Moni, będzie więcej. To było tylko takie nawiązanie do postu Doroty
Aguś, fajnie, że jesteś. W miarę wolnego czasu, postaram się zdawać ogrodową relację na bieżąco. Aż do znudzenia
Elwi, kochana jesteś. Dzięki
Chętnie zobaczę. Jeśli będę potrafiła, to podpowiem, a przynajmniej spróbuję
Granny uwielbiam ? morze ślicznych, trwałych kwiatów całe lato. Pod koniec sezonu lubi chwycić plamistość, więc trzeba zastosować coś prewencyjnie.
Dzięki Aniu
Czyżbyś jeszcze myślała o zakupach ? Ty naprawdę ten ogród masz z gumy
Dzisiaj zostawiam trochę więcej zdjęć niż zwykle, bo przewiduję w tym tygodniu swoją mniejszą aktywność na forum.
Gwiazdą ostatnich dni jest Baronesse. Na nią też najczęściej kieruję swój wzrok zerkając w stronę ogrodu....
Na początek parę portrecików...
Sharifa Asma

England?s Rose

Marie Antoinette

Wollerton old Hall

Novalis

Sangerhäuser Jubiläumsrose. Ślicznie mieni się kolorami. Jest już jedną z moich ulubionych modelek

Fuksja Gouden Nonneke

Baronesse ? wg mnie jedna z najlepszych rabatówek

cdn.
Pogoda nas nie rozpieszcza, ale koniec czerwca chyba zazwyczaj jest zimny i mokry... Na swoim koncie mam kolejną porażkę powojnikową; tym razem uwiąd zaatakował Elfa... Musiałam go ściąć do zera
Wiola, a dlaczego ?niestety? ? Umiejętnie wkomponowane mogą tylko podkreślić urodę jednorodnych założeń. Takie energetyczne kolorki też warto mieć
Ulcia, dzięki
Agatko, ale Marie Antoinette raczej jest taka bardziej kremowo-budyniowa ? apetyczna po prostu
Jadziu, William Christie jest bardzo wigornym krzewem. W tej chwili ma chyba więcej kwiatów niż liści
Basiu, jak Ty ładnie komplementujesz mój ogród. Jest mi naprawdę niezmiernie miło
A widzisz Gosiek, wiedziałam, że pękniesz
Możesz ?małpować? do woli. Jest mi miło, że Ci się podoba. Zdecydowałam się przecież pokazać swój ogród, więc liczę się z tym, że moje pomysły mogą być kopiowane i nie przeszkadza mi to.
Iwona, Parky to zdrowa róża, tylko trochę szybko gubi kwiaty. Poczekaj trochę, to może coś jeszcze wleci do koszyczka...
Madżenko, jakie to miłe, witaj
Moni, będzie więcej. To było tylko takie nawiązanie do postu Doroty
Aguś, fajnie, że jesteś. W miarę wolnego czasu, postaram się zdawać ogrodową relację na bieżąco. Aż do znudzenia
Elwi, kochana jesteś. Dzięki
Granny uwielbiam ? morze ślicznych, trwałych kwiatów całe lato. Pod koniec sezonu lubi chwycić plamistość, więc trzeba zastosować coś prewencyjnie.
Dzięki Aniu
Dzisiaj zostawiam trochę więcej zdjęć niż zwykle, bo przewiduję w tym tygodniu swoją mniejszą aktywność na forum.
Gwiazdą ostatnich dni jest Baronesse. Na nią też najczęściej kieruję swój wzrok zerkając w stronę ogrodu....
Na początek parę portrecików...
Sharifa Asma

England?s Rose

Marie Antoinette

Wollerton old Hall

Novalis

Sangerhäuser Jubiläumsrose. Ślicznie mieni się kolorami. Jest już jedną z moich ulubionych modelek

Fuksja Gouden Nonneke

Baronesse ? wg mnie jedna z najlepszych rabatówek

cdn.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV