Grill murowany ,ogrodowy jak zrobić?
Re: Grill murowany jak zrobić?
Trzeba będzie wujka naciągnąć ;) Ale jak już będę miał ten szamot to kłaść go równo z klinkierem czy wyjechać trochę, żeby sensownie wyglądało? W górę niby chciałem iść prosto, ale nie wiem właśnie jak tą górę zrobić aby dobrze wyglądało? Łuk czy jakieś proste wykończenie? A co do wykończenia tej podstawy w środku to może być tynk żywiczny? Nic się z nim nie stanie? To powiedzmy, że tak to będzie: Na tą podstawę teraz muruję płytę z szamotu i jadę w górę dalej klinkierem. W środku chciałbym wypełnić kamieniem polnym ciętym 1 cm z białą fugą jak uda mi się załatwić... Ale wciąż myślę nad górą tego kominka...
Re: Grill murowany jak zrobić?
Witam!
Mam pytanie czy jest taka mozliwość postawienia grilla z rozbiórkowych cegieł szamotowych? Jeśli tak, to jakie macie propozycje zabezpieczenia tychże cegieł przed warunkami atmosferycznymi.
Mam pytanie czy jest taka mozliwość postawienia grilla z rozbiórkowych cegieł szamotowych? Jeśli tak, to jakie macie propozycje zabezpieczenia tychże cegieł przed warunkami atmosferycznymi.
- lukas_ana
- 100p
- Posty: 171
- Od: 14 cze 2012, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Grill murowany jak zrobić?
Witam,jokerm pisze:Witam!
Mam pytanie czy jest taka mozliwość postawienia grilla z rozbiórkowych cegieł szamotowych? Jeśli tak, to jakie macie propozycje zabezpieczenia tychże cegieł przed warunkami atmosferycznymi.
ja swojego grila robiłem z samych cegieł rozbiórkowych, piękny nie jest ale dla mnie ma swój urok.
Cegły oczyściłem szczotką drucianą z zaprawy i tak zostawiłem. Całość gruntowane impregnatem do klinkieru/cegieł/itp.
Nic się z tym nie dzieje już 2 rok. Brudne są te od strony paleniska no ale to już siła wyższa.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Lukas & Ana
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 38
- Od: 21 kwie 2014, o 23:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Smoszew Wielkopolska
Re: Grill murowany jak zrobić?
U mnie płyta puściła "nitkę" podczas grillowania, ale oczywiście jest zbrojona, więc i temperatura jej nie straszna. Ostatnio 2 razy wytestowałem go dość intensywnie i daje radę 

Głowa pełna pomysłów . . .
- lukas_ana
- 100p
- Posty: 171
- Od: 14 cze 2012, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Grill murowany jak zrobić?
U mnie podobnie, ale to było w tamtym roku i przy pierwszym paleniu po zimie. Więc pewnie była zbyt mokra.
Ale całość się trzyma więc spokojnie jeszcze trochę postoją.
Ale całość się trzyma więc spokojnie jeszcze trochę postoją.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Lukas & Ana
Re: Grill murowany jak zrobić?
Witam, mam takie pytanie: czy można zastosować w palenisku duże bloki granitowe (ok 20-30 kg każdy) na zaprawie cementowej z "hydroblokiem" a na górze blachę gr 5 mm zabezpieczoną srebrzanka, potem szczelina powietrzna (mogę wypełnić watą mineralną) i wreszcie beton zbrojony (mam gotowe płyty) ? na tych płytach myślę położyć płytki z gresu na zaprawie CM16.
Drugie pytanie: czy konieczna jest szamota w komorze wędzarniczo - grillowej ? tam nie ma przecież wysokiej temperatury - osobiście myślę o cegle klinkierowej albo postawieniu zwykłej metalowej beczki odpowiednio obmurowanej z wyciętymi drzwiczkami, zakończonej oczywiście daszkiem z kominem ?
Chciałbym jeszcze wiedzieć czy są istotne wymiary komory wędzarniczej chodzi o wysokość w stosunku do .... no nie wiem do czego do paleniska , do średnicy rury dymowej ? mam stalową fi 219.
Bardzo proszę o ewentualne porady wynikające z Waszych doświadczeń w tej materii.
Grilo-wędzarnię robię z materiałów które mam do dyspozycji. Tak się składa że nie mam szamoty a tym bardziej zaprawy szamotowej. Nie miej jednak jak tu czytam pewnie trzeba będzie kupić i dodawać do cementowej.

Drugie pytanie: czy konieczna jest szamota w komorze wędzarniczo - grillowej ? tam nie ma przecież wysokiej temperatury - osobiście myślę o cegle klinkierowej albo postawieniu zwykłej metalowej beczki odpowiednio obmurowanej z wyciętymi drzwiczkami, zakończonej oczywiście daszkiem z kominem ?
Chciałbym jeszcze wiedzieć czy są istotne wymiary komory wędzarniczej chodzi o wysokość w stosunku do .... no nie wiem do czego do paleniska , do średnicy rury dymowej ? mam stalową fi 219.
Bardzo proszę o ewentualne porady wynikające z Waszych doświadczeń w tej materii.
Grilo-wędzarnię robię z materiałów które mam do dyspozycji. Tak się składa że nie mam szamoty a tym bardziej zaprawy szamotowej. Nie miej jednak jak tu czytam pewnie trzeba będzie kupić i dodawać do cementowej.

Re: Grill murowany jak zrobić?
Czy ta blacha zabezpieczona srebrzanką będzie miala stycznosc z ogniem?
Tak zrozumialam ,ale wole zapytac ,bo jezeli tak miałoby być -to ja takich wędzonek raczej nie chciałabym jeść
Tak zrozumialam ,ale wole zapytac ,bo jezeli tak miałoby być -to ja takich wędzonek raczej nie chciałabym jeść

Pozdrawiam. Ewa
Re: Grill murowany jak zrobić?
Racja Mewcia
zabezpieczona obustronnie - mogłem tylko z zewnątrz. Pomyślałem skoro na opakowaniu pisze że wytrzymuje 600 stopni to dobry pomysł bo nierdzewki nie mam niestety. Jednak nic nie szkodzi zanim dojdzie do wędzenia to będę powoli przepalał całą instalację parę dni i wszystko się ładnie wypali.
Teraz mi się przypomniało że widziałem w sklepie farbę termiczną (1600 stopni) do kominków - pytanie czy by się taka nadawała do zabezpieczenia zwykłej blachy bo rura fi 200 też ma być stalowa.
Robert (podoba mi się komin) widzę że wyłożona komora szamotą - do wędzenia raczej się takich nie poleca z tego co czytałem. W komorze wędzarniczej temperatura ok 50-60 stopni ma być a szamota za bardzo się nagrzewa. Cała zabawa polega na tym że to będzie grilo-wędzarnia
Tak że na górze pójdzie albo beczka metalowa albo klinkier do połowy (powiedzmy 0,5 metra) wyłożony szamotą potem deski do samego komina w pierzynce z waty (przy grillowaniu nie myślę palić tam drewnem tylko węglem drzewnym), zresztą wszystko jeszcze możliwe - teraz deszcze to mam przerwę.

Teraz mi się przypomniało że widziałem w sklepie farbę termiczną (1600 stopni) do kominków - pytanie czy by się taka nadawała do zabezpieczenia zwykłej blachy bo rura fi 200 też ma być stalowa.
Robert (podoba mi się komin) widzę że wyłożona komora szamotą - do wędzenia raczej się takich nie poleca z tego co czytałem. W komorze wędzarniczej temperatura ok 50-60 stopni ma być a szamota za bardzo się nagrzewa. Cała zabawa polega na tym że to będzie grilo-wędzarnia

Re: Grill murowany jak zrobić?
Witaj Zbyszku widzę że masz szeroką wiedzę w tym zakresie, zapewne tylko teoretyczną jak sądzę z twoich postów. Zapewne moja wiedza pochodząca z praktyki jest dość mizerna w tym zakresie ale ja nadal będę robił dalej tak jak robię, jeśli chcesz się truć chemią udanego wędzenia Zbyszku pozdrawiam Robert..... Ewa miałaś wstawić fotki.
Re: Grill murowany jak zrobić?
Jaką chemię? nigdy w życiu, wszystkie opcje jeszcze możliwe. Co do tej farby cóż brytfanki w piekarniku też są malowane farbą ....... grille (tańsze wersje) też , widziałem handlowe wędzarnie tak pomalowane. A teraz (w sieci) znalazłem farbę dedykowaną do BBQ i grilli ogrodowych tak że to chyba nie trucizna. W sumie mogłem przecież zostawić surową blachę tylko wtedy co z rdzą. Jeszcze się popytam
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Andrzejbdg
- 50p
- Posty: 70
- Od: 28 mar 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grill murowany jak zrobić?
Blacha w komorze już po pierwszym wedzeniu się pokryje pewną powłoką od dymu i oparów z mięsa. Ja bym w środku nie malował. Ewentualnie komorę od wewnątrz można wyłożyć drewnem.
Re: Grill murowany jak zrobić?
Blacha jest przewidziana wyłącznie jako osłona "stropu" betonowego paleniska. Komora wędzarnicza będzie w połowie np. 50 cm w klinkierze a powyżej drewno. Tak na razie kombinuję bo to jest krzyżówka grilla z wędzarnią.
Re: Grill murowany jak zrobić?
Robercie wstawie ale pod koniec lipca, w tym roku pewnie i tak nie ruszę,robert22b pisze:..... Ewa miałaś wstawić fotki.
może tylko płytę wyleję,chociaz prawie wszystko mam.
Brakuje mi tylko rury ceramicznej

Pozdrawiam. Ewa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 38
- Od: 21 kwie 2014, o 23:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Smoszew Wielkopolska
Re: Grill murowany jak zrobić?
Jak tam Forumki wasze grille ?. Mój choć na początku "sponiewierany" przez część forumków spełnia swoją rolę
.
Jedyne co chcę ulepszyć to pod rusztem dać jakąś blachę, na niej brykiet tak, aby popiół spadał na płytę, da mi to tyle że płyta nie będzie pękać od temperatur.

Jedyne co chcę ulepszyć to pod rusztem dać jakąś blachę, na niej brykiet tak, aby popiół spadał na płytę, da mi to tyle że płyta nie będzie pękać od temperatur.
Głowa pełna pomysłów . . .