Jeszcze się zapytam bo teraz jest dość mokro, więc zostawić je matce naturze czy podlewać dodatkowo
Kostrzewy
Re: Kostrzewy
No mam nadzieję że na wiosnę już będą gestę:)
Jeszcze się zapytam bo teraz jest dość mokro, więc zostawić je matce naturze czy podlewać dodatkowo
?
- Steasi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli jeszcze w doniczkach to podlewaj , a w gruncie to daj im spokój. To trawy, chyba najmocniejsza grupa roślin. Spokojnie dadzą sobie radę. Ja swoje podlewałam jak było naprawdę bardzo sucho.
-
anka_hanka
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 9 cze 2014, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re:
lila31 pisze:Ślicznie wygląda to zdjęcie.
Tylko bierz pod uwagę, że kostrzewa kwitnie (jak każda trawa), a potem trzeba obcinać, obrywać jej kwiatostany. Szalona robota.
Witam,
a czy mogę poobcinać kwitnące kłosy z kostrzewy? Jest ich tak dużo i są bardzo wysokie ze już się kładą i źle to wygląda.. A jest dopiero czerwiec. Proszę o porade.
- Mariusz_S

- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak, to nawet wskazane. Zaczną szybciej przyrastać.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- danutka66
- 500p

- Od: 11 sie 2006, o 15:59
A ja jestem rozczarowana.W pierwszych dwóch latach były istotnie ozdobą,zarówno kłosy jak i później po ich obcięciu sinozielone kępy.W tym roku po obcięciu zostały suche kępy starej trawy..tak mi się one właśnie widzą
- Mariusz_S

- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Kwiatostany kostrzew nie są cenione. Wszystko jednak zależy od skali. Na fotce kostrzewa owcza (Festuca ovina) w masie, gdzie, w danym momencie, głównym walorem zdobniczym są właśnie kwiatostany...

Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Prośba do doświadczonych ogrodników. Dostałam zabiedzoną w doniczkach kostrzewę siną. Już miesiąc w gruncie, ma trochę zielonych źdźbeł, przyciąć, czy od razu wyrzucić.

- danutka66
- 500p

- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Przytnij na parę centymetrów i czekaj,to co teraz masz to siano,zielone się nie zrobi 
Dzień dobry
Nurtuje mnie pytanie odnośnie zimowania kostrzewy sinej w pojemnikach...Otóż wyhodowałam sobie w tym roku mnóstwo kostrzewy sinej z nasion i - jako że okazało się, iż uwielbiam wszelkie trawy ozdobne
- ponasadzałam ją również do donic, a teraz zastanawiam się jak ona mi przezimuje i czy w ogóle... Może zabezpieczyć ją, jakoś podocieplać, czy sobie w tych donicach sama poradzi ??
Bardzo proszę wszystkich zorientowanych w temacie o pomoc, bo ja to taka bardzo początkująca jestem dopiero w ogrodzie.
Pozdrawiam
Ania
Nurtuje mnie pytanie odnośnie zimowania kostrzewy sinej w pojemnikach...Otóż wyhodowałam sobie w tym roku mnóstwo kostrzewy sinej z nasion i - jako że okazało się, iż uwielbiam wszelkie trawy ozdobne
Bardzo proszę wszystkich zorientowanych w temacie o pomoc, bo ja to taka bardzo początkująca jestem dopiero w ogrodzie.
Pozdrawiam
Ania
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
W szkółce zimujemy w doniczkach, czasem po zimie coś wypadnie, ale ogólnie zimują dobrze 
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.
Czy donice powinnam podocieplać, osłonić, czy mogę je pozostawić na tarasie ? Będą zimową dekoracją, czy straszydełkiem raczej? A właśnie...bo ona jest zimozielona, prawda?
Czy donice powinnam podocieplać, osłonić, czy mogę je pozostawić na tarasie ? Będą zimową dekoracją, czy straszydełkiem raczej? A właśnie...bo ona jest zimozielona, prawda?
Bardzo dziękuję za info 
Zatem posadzę ją jeszcze w kilku donicach.
i mam nadzieję, że będzie cieszyć oczy. 
Zatem posadzę ją jeszcze w kilku donicach.