Zielone pokoje, Ibrakadabra i 100 róż, cz.5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielone pokoje, Ibrakadabra i 100 róż, cz.5.

Post »

Dzień dobry Jagódko różana :wit
Ja wiem, że jesteśmy w dziale ogrodowym, ale mój ulubiony Szuwarek powoli staje się największą atrakcją ogrodu :;230 świetne zdjęcia :uszy

Z przyjemnością patrzę, jak twoje róże są zgrabnie wkomponowane..... także wszystkie trudy - związane z kombinowaniem - opłacają się ;:180
Ps. Gdy rzadziej zaglądam na forum, mam od razu większą dawkę postów w wątku. Ma to swoje plusy :wink:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Jagi i ja jestem wielce oburzona jak można było :roll: pozwolić... ZIELONE POKOJE są tylko Twoje. :) a co do potwierdzenia to jestem pierwsza do podpisania się na liścietu miały być kropki ;:306
Wśród Twoich róż jedna szczególnie mnie uwiodła , jej falbankowy układ płatków cudo- to Mariorie Marshall -muszę o niej poczytać :)
a tak nawiasem mówiąc to masz zawsze w pokojach bardzo czyściutko mimo kociego towarzystwa. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaguś .. ogród Madzi jest naprawdę zjawiskowy! Wystarczy do mnie przyjechać a wycieczkę do Madzi masz w pakiecie ;:306 To drobne 10 km ode mnie.
Szuwarek jako słynny poskramiacz węży ogrodowych ...... rozkoszny :;230
A mój Fidel okazał się zdrajcą. Zakolegowal się ze znajomym mojego Kargula. Rano od razu pędził na tamtą działkę i nie tylko gad jeden łasił się do obcego faceta, ale podobno nawet właził mu do łóżka ;:202
A poważnie mówiąc nie jest to śmieszne,sobie bo jeszcze go ktoś ukradnie mimo jego wątpliwej urody.......
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariorie Marshall ...jak dla mnie cudo - muszę ją mieć ...choćbym padła - takie ułożenie płatków , że można tylko westchnąć ... cholera , ani jednej nie mam w tym kolorze ...a Baronesse piszesz żelazna - a u mnie została zeżarta do cna z korzeni - i tych dużych i tych maleńkich ...dogorywa reanimowana po wykopaniu , a właściwie wyciągnięciu jej z ziemi - w doniczce ;:145 .
Serdeczności Jagodo Pomorska ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Dopiero teraz widać, ile masz róż ;:oj .
I jakich pięknych. Czarujesz i kusisz.
Mariolka, Garden of Roses i chyba przeproszę Avalona ;:131 .
Zamówienie do R. otwarte...
Szuwarek ;:167
Pozdrawiam deszczowo ;:196 .
Jeszcze tylko tydzień i ...wolność :tan .
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jagódko :) też czasami oglądam ciekawsze mecze Mundialu.
Jak zobaczyłam na trybunie Zlatana , od razu pomyślałam o Tobie.
Fajnie, że też to widziałaś.
Podziwiam Twoją konsekwencję w pielęgnacji Twoich róż.
Tak każdą z osobna czyścisz z chwastów, podlewasz i ściółkujesz. ;:oj
Przy tej setce , to się napracujesz. ;:oj Ale efekty są i to wspaniałe.
Dzisiaj u mnie w końcu popadało, a jak w Pruszczu ?
:wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jagódko chyba mi wywróżyłaś tego Shakespeare'a, bo podobną różę kupiłam w Auch jako angielską i coś mi ona podobnie wygląda :lol:
A Twoja Mariorie Marshall mnie zachwyciła i nie wiem czy jej nie ulegnę ;:224 wygląda jak kwiat z gufrowanej bibułki ;:306
Pewnie niedługo wpadniesz z nocną wizytą, więc dobrej nocy Ci życzę ;:196
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Dobry wieczór!

Meczy ciekawych nie było, pogoda do kitu, a wątki sobie cały dzionek drzemały... ;:224.
Ja natomiast przeczytałam reportaż z ogrodu jednego z najsłynniejszych projektantów, Pieta Oudolfa, którego znakiem rozpoznawczym są ogrody zbudowane z łanów falujących traw i niewielu niewyszukanych preriowych bylin w ponurych buraczkowych kolorach, bo dla niego nie kolor i kontrast, lecz struktura i forma roślin są podstawą kompozycji. Nie ma w jego ogrodach popularnych tzw. angielskich rabat, no bo kto by chciał podziwiać bez końca róże i bukszpany ( ;:oj). "Można mieć piękne okazy roślin i nieudany ogród".
I co Wy na to, miłośniczki róż i bukszpanów?

W moim ogrodzie róże rozsiane są wszędzie, jak rodzynki w cieście. Tylko w niektórych miejscach sypnęło mi się nieco za dużo ;:306. Ale ciasto zrobiło się bardzo smakowite... ;:224

Justi ;:196, po jakich orbitach Ty się obracasz i gdzie wątek? Nie chwalisz się swoim ogrodem, jak mam to rozumieć?
Dobrze, że wspomniałaś o różach, bo myślałabym, że rudy kot całkowicie zawłaszczył sobie uwagę moich gości. Ale skoro dojrzałaś jakieś rośliny, to jeszcze nie jest tak źle ;:306.
Kombinuję, przesadzam, dosadzam i otwarcie mówię, że w ogrodzie wyżej wspomnianego mistrza zdechłabym z nudów ;:209.
Jedna róża skończyła kwitnienie, wiele się jeszcze czai, a niektóre zaczynają, np. A Shropshire Lad.

Obrazek

Obrazek

Misiuniu kochana, wiedziałam, że na Ciebie mogę liczyć, że będziesz bronić, jak lwica moich praw ;:306. Dziękuję z serca ;:180.
Nie dziwię się, że falbanki Mariorie Marshall wpadły Ci w oko jako Prawdziwej Damie! Muszę zrobić więcej zdjęć tej róży, żeby Cię kusić dalej.
A tych kropek nie możesz przeboleć ;:306.
Tym razem zadedykuję Ci powojnik Princess Diana, jeden z nielicznych, który mi się latoś udał.

Obrazek

Obrazek

Marysiu, Ślusarek ;:oj ? A dyć on Szuwarek ;:224.
Do Madzi możesz mnie zaprowadzić. Zobaczę jej włości z przyjemnością, choć nie jestem pewna, czy nie strzelasz sobie w kolano tą propozycją ;:218.
A Fidela odbierz, choćby szablą!!!
Dla Ciebie dzwonek Poszarskiego w niebanalnym kolorze i rozkoszny Szuwarek.

Obrazek

Obrazek

Jagódko ;:196, do niedawna sama bym róży w kolorze Mariorie nie kupiła. Ale muszę czymś przygasić dominującą czerwień L.D. Braithwaite'a i Ascota, stąd brzoskwinie, morele i łososie :uszy. Ale że to urocza różyczka, to fakt.
Ach, jak żal Twojej Baronesse ;:145. Widać smakowała myszowatym ;:218. Sama bym ją zjadła, taka smakowita!
Wyrzuciwszy na kompost trzy wiadra przekwitłych kwiatów, zaczynam ją cenić jeszcze bardziej. Choć kompost wygląda bardzo atrakcyjnie, nie ma w nim ani jednego kwiatuszka Baronesse ;:oj. Ratuj ją, albo kup następną.
Tobie dedykuję Cream Abundance z tej samej rabaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Porządkuję zielone pokoje w pocie czoła, bo lubię, kiedy ogród wygląda, jak spod igły. Tym się różni od dzikich, zarośniętych plenerów, które bardzo lubię oglądać takimi, jakimi je natura stworzyła, albowiem człowiek nigdy nie zdoła zrobić wiernej kopii naturalnego pejzażu. Skoro więc ogród, który według Alana Titchmarsha, jest najbardziej sztucznym tworem, to niech będzie przynajmniej tworem uporządkowanym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to najbardziej pożądany gość wobec plagi ślimaków bez skorupek :evil:. Mam nadzieję, że apetyt mu dopisze.

Obrazek

Obrazek

Ciąg dalszy za chwilę - Jagoda
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

"Ogród jak spod igły" też podobałby mi się bardzo, ale to raczej mi nie grozi ;:183 Mam nadzieję, że nie grozi mi także ogród w stylu wymienionych słynnych projektantów :;230
Oryginalna też nie będę - podoba mi się Mariorie Marshall ;:306
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Jagi skąd wzięłaś tego jeża ? Mażę o takim mieszkańcu w moim ogrodzie, ale .....Czy on się wyżywi na 2500 m2 ogrodu ? Mam psa Gończy Polski ;:oj , w płocie siatka przeciw królicza, jak go do siebie zaprosić ?
Pytania może nie do Ciebie, ale... :D
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Witaj ;:196
Chociaż z igłą często mi po drodze, do takiego ogrodu ...daleko ;:224 .
Zresztą byłaś i widziałaś ;:131 .
Chyba czytamy to samo czasopismo ;:108 .
Przeglądam jeszcze dodatkowo nowy nabytek o różach zakupiony w ramach pamiątki z wycieczki.
Bywam tu i tam. Z racji obowiązków zawodowych i towarzyskich.
Wczoraj na Kaszubach odprawialiśmy obrzędy sobótkowe :D , a dzisiaj już w domu - zaległości papierowe ;:223 Szczerze mnie to mierzi (papiery dla papierów).
Ogród doglądany i fotografowany, tylko nie promowany chwilowo :oops:. Już się poprawiam. A pod koniec tygodnia to :tan .
Cream Abundance-śliczna. Mam ją w bliskim sąsiedztwie Cafe i wspomnieniu po Avalonie ;:145 .
Iglasty gość bardzo sympatyczny. Swego czasu też mieliśmy takiego rezydenta. Ciekawe, gdzie poszedł?
Pozdrawiam ;:196
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kontynuuję, bo widzę, że pojawiły się nocne marki ;:173.

Justynko, widzę, że Ty, jak poborowy, odcinasz centymetry dzielące Cię od upragnionej i zasłużonej wolności ;:306. Już tylko siedem...
Z tymi różami to jakiś kanał ;:218. Ja kupiłam dwie, zobaczywszy je u Ciebie, widać teraz Twoja kolej. Tylko sadzić już pewnie będziesz piętrowo ;:224.
No to, czym by Cię tu jeszcze pokusić? Może Mme Victor Verdier?

Obrazek

Obrazek

Krysiu, ech ten Zlatan ;:226, ja go dojrzę wszędzie. Gdyby on grał na tym Mundialu, nikt by mnie wołami od telewizora nie odciągnął ;:306. I może dobrze, że nie gra, bo byłoby to ze szkodą dla ogrodu ;:224.
Swoje ogrodowe credo wyłożyłam powyżej. Lubię porządek w ogrodzie.
Tak, ja podlałam rzetelnie, potem deszcz poprawił, więc mogę się na czas jakiś uspokoić.
Ale po trawnikach widać, jak bardzo dokuczliwa była susza ;:222.
Czy Ciebie też kusić różami? To może Marie Antoinette.

Obrazek

Obrazek

Marysiu, Krakowianko jedna, znasz mnie, jak zły szeląg ;:306.
Ech, to marketowe kupowanie kota, pardon, róży w worku! Jak u Forresta Gumpa, nigdy nie wiesz, na co trafisz ;:209. Ty, akurat, trafiłaś nieźle, cokolwiek to jest - jest piękne!
A falbaneczki zawsze damy łapią za serce.
No to jeszcze jedne falbanki na róży James Galway.

Obrazek

Obrazek

Baasiku, witaj ciemną nocą! Jesteś bezpieczna, skoro żadna z tych opcji Ci nie grozi ;:306.
Masz tak piękny ogród, że niejeden wzięty projektant mógłby się od Ciebie uczyć ;:215.
Dedykuję Ci to zdjęcie, jako dowód, jak wziął się do roboty poważnie postraszony łopatą akant ;:306, który w zeszłym roku wyprodukował jeden kwiatostan.

Obrazek

A wszystkim gościom - błękity na dobry sen.

Obrazek

Dobrej nocy życzą Wam zielone pokoje, róże, moje koty i ja - Jagoda
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musiałam wysłać niedokończony wpis, bo coś się zaczęło zacinać na łączach.

Madziu, z moich wieloletnich obserwacji wynika, że ten jeż obsługuje cztery ogrody po sąsiedzku, ale ma szpary w siatkach, przez które przełazi on i moje koty. Zimuje pod moją tują, gdzie robi sobie legowisko z naściąganych traw.
Jeże nie boją się ani kotów, ani psów,(długo nie mogłam domyślić się, gdzie jest jego przód, tak się kolcami zabezpieczył ;:333) ale musi mieć możliwość wejścia na posesję. No i musi chcieć ;:218.
Za sympatię do jeży - Aphrodite.

Obrazek

Justynko, no przecież wiesz, że ogród, to obraz wg filozofii twórcy. Rozczochrany zgodny z Twoją filozofią jest czarujący. I tak każda z nas może być filozofem, wyznawcą własnej filozofii ;:306.
Avalona aż się prosi odtworzyć ;:108.
A książka o różach, którą nabyłaś jest najlepsza ze wszystkich, jakie znam. Tam są dopiero pokusy ;:224.
Czytałam o Twojej Sobótce ( "dzień jest długi, noc krótka"), wierzę, że wolisz to, niż rycie w beznadziejnych papierach. Ale koniec już blisko.
I wtedy przyjedziesz zobaczyć, co u mnie na własne oczy.
Chyba pora przypomnieć Ci, jak wygląda utracony Avalon ;:224.

Obrazek

Obrazek

Buziaki na dobranoc - Jagi
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Dzięki wielkie ;:180 za dedykowaną różę - ;:oj - oj , gdyby tak jeszcze była teraz do kupienia ;:224 .
Zapisuję nazwy tych , które przedstawiłaś , bo niemożebnie mi się spodobały . Najwyższy czas przełamać konwenanse i wprowadzić odrobinę kremowo żółtych , z lekkim pomarańczem . Avalon też wcisnę - a co - jak szaleć , to szaleć ;:138 .
Wpadnij proszę ...mam sporo igieł i nawet maszynę do szycia ...może tym sposobem uszyjemy coś na miarę w moim ogrodzie . Też lubię mieć uporządkowany - nie tylko ogród - jestem ukontentowana , gdy wszystko jest na swoim miejscu - jednak ostatnio zwyczajnie nie nadążam ;:185 .
Serdeczności ;:196 ;:167 .
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Księżniczka Diana skradła moje serducho, no bez urazy dla Szuwarka. :D Uwielbiam powojniki o takich kwiatkach, w kształcie dzbanuszków.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”