Moje okna... - Ziel-ona
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No jak miło, że ktoś tęskni, jak miło
Ja też już się za Wami stęskniłam i ciągnie mnie do komputera bardzo, ale to bardzo, ale czasu ostatnio u mnie jak na lekarstwo. Czekam na długie zimowe wieczory, mam nadzieje, że uda mi się nadrobić zaległości, choć będzie trudno, bo "widzę", że kilku nowych kwiatomaniaków się pojawiło. Może jutro uda mi się wpaść na dłużej i wkleić jakieś zdjęcia. Pozdrawiam wszystkich cieplutko 
-
Reposit-09
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ziel-ona

Będę zaglądała, obiecuje
A teraz zdjęcia. W sumie nie wiele się pojawiło nowości na moich parapetach, więcej chyba ubyło
Kupiłam cebulki szczawika. Na opakowaniu napisano, że nie nadaje się do uprawy w domu, ale i tak spróbuje. W sumie nie wiem dlaczego tak napisano. Czy nie wszystkie szczawiki nadają się do uprawy w doniczkach? Strasznie dziwne cebulki ma ten Oxalis - nie wiedziałam gdzie góra a gdzie dół
Mam nadzieje, że coś mi wyrośnie jednak.

Mam też nowy cudny okaz Adenium obesum

Nie wiem czy pamiętacie, ale kiedyś zamieściłam zdjęcie rośliny, którą zidentyfikowano jako Adenium - teraz porównując obie rośliny stwierdzam, że ta z bulwą to na bank nie jest Adenium.

A teraz zdjęcia. W sumie nie wiele się pojawiło nowości na moich parapetach, więcej chyba ubyło

Mam też nowy cudny okaz Adenium obesum

Nie wiem czy pamiętacie, ale kiedyś zamieściłam zdjęcie rośliny, którą zidentyfikowano jako Adenium - teraz porównując obie rośliny stwierdzam, że ta z bulwą to na bank nie jest Adenium.

- Ziel-ona

Basiu cebulki tego szczawika wyglądały bardzo dziwnie, nie jak zwykła cebulka. Składały się z takich nitek jakby, nawet nie wiem jak je opisać
Coś mi się wydaje, że on tylko ogrodowy jest, a ja go na parapet....
Ten ostatni to na bank jakiś wilczomlecz, bo jak mu przycinałam gałązki to wyciekał biały sok. W sumie myślałam, że już go stracę, bo ta bulwa zrobiła się miękka, ale wywaliłam go na dwór i mu się polepszyło
Ten ostatni to na bank jakiś wilczomlecz, bo jak mu przycinałam gałązki to wyciekał biały sok. W sumie myślałam, że już go stracę, bo ta bulwa zrobiła się miękka, ale wywaliłam go na dwór i mu się polepszyło
- Ziel-ona

A wiesz Aneto, że to możne być to
Pooglądałam fotki i widzę pewne podobieństwo. Tylko, że tam na tych fotkach te Pachypodium succulentum mają kolce a moja roślinka nie ma ich. To chyba jednak nie to.
http://www.bihrmann.com/caudiciforms/su ... uc-sub.asp
http://www.bihrmann.com/caudiciforms/su ... uc-sub.asp
- Ziel-ona

Dziękuję dziewczyny, zawsze można na Was liczyć
Ewo Tobie szczególnie dziękuję - to właśnie jest Fockea edulis
Teraz wiem jak o nią dbać. Pięknie dziękuje
To Adenium ze zdjęcia rewelacja!
Trochę mi odżyły gruboszki w czasie lata, więc nie wstyd je teraz pokazać

I każdy z osobna