Papryka do gruntu. Część 4
Re: Papryka do gruntu. Część 4
Masz tylko jedno wyjście oprócz proponowanego zaorania 

Do wymagań papryki / wartości średnie/tej glebie brakuje :
fosfor
70 - 41,5 = 28,5 x 2,3 = 65,5 mg/l = 13,1 g/m2 P2O5
potas
225 - 104 = 121 x 1,2 = 145,2 mg/l = 29 g/m2 K2O
wapń
1250 - 456 = 794 x 1,4 = 1112 mg/l = 222 g/m2 CaO
magnez
65 - 59 = 7 x 1,7 = 11,9 mg/l = 2,38 g/m2 MgO
I teraz jest pytanie :jak to uzupełnić ?
Pytanie drugie. Jakie posiadasz nawozy ?
fosfor
70 - 41,5 = 28,5 x 2,3 = 65,5 mg/l = 13,1 g/m2 P2O5
potas
225 - 104 = 121 x 1,2 = 145,2 mg/l = 29 g/m2 K2O
wapń
1250 - 456 = 794 x 1,4 = 1112 mg/l = 222 g/m2 CaO
magnez
65 - 59 = 7 x 1,7 = 11,9 mg/l = 2,38 g/m2 MgO
I teraz jest pytanie :jak to uzupełnić ?
Pytanie drugie. Jakie posiadasz nawozy ?
Wapń
Posiadam węglan wapnia. Jest on lepszy w tym momencie do CaO ponieważ nie jest żrący i nie powinien spalić korzeni (CaO reaguje z wodą, powstaje silny wodorotlenek który skasuje korzenie - szczególnie w dużych ilościach).
Do tego podniesie on pH.
Potas + Fosfor
Myślę nad zastosowaniem Polifoski 6:
P2O5 (rozpuszczalny w wodzie) 17%
K2O (rozpuszczalny w wodzie) 30%
Akurat proporcja P do K jest idealna co do analizy. Powinno to trochę pomóc nawet zakładając że całość nie zostanie przyjęta do gleby.
Azot
Wbrew rozważaniu "czy jest go wystarczająco" myślę nad zastosowaniem gnojówki z pokrzyw. Oprócz tego posiada ona K i P w formie naturalnej, więc to będzie kolejny sposób na podniesienie zawartości składników w glebie.
Magnez
Może lepiej będzie zastosować Magnez nie w formie tlenku lecz węglanu (wspierając z węglanem wapnia). Podniesie on stężenie Mg oraz będzie miał korzystny wpływ na niskie pH - według zaleceń papryka powinna mieć glebę o odczynie ok. 6,5
Pod koniec zastosowanie Biohumusu lub Rosahumus i oprysk związkami boru (przypuszczalnie jest go niedobór).
PS: Posiadam głównie CaCO3 chociaż dla ratowania papryki w ciągu paru dni jestem w stanie zdobyć każdy nawóz na rynku
Posiadam węglan wapnia. Jest on lepszy w tym momencie do CaO ponieważ nie jest żrący i nie powinien spalić korzeni (CaO reaguje z wodą, powstaje silny wodorotlenek który skasuje korzenie - szczególnie w dużych ilościach).
Do tego podniesie on pH.
Potas + Fosfor
Myślę nad zastosowaniem Polifoski 6:
P2O5 (rozpuszczalny w wodzie) 17%
K2O (rozpuszczalny w wodzie) 30%
Akurat proporcja P do K jest idealna co do analizy. Powinno to trochę pomóc nawet zakładając że całość nie zostanie przyjęta do gleby.
Azot
Wbrew rozważaniu "czy jest go wystarczająco" myślę nad zastosowaniem gnojówki z pokrzyw. Oprócz tego posiada ona K i P w formie naturalnej, więc to będzie kolejny sposób na podniesienie zawartości składników w glebie.
Magnez
Może lepiej będzie zastosować Magnez nie w formie tlenku lecz węglanu (wspierając z węglanem wapnia). Podniesie on stężenie Mg oraz będzie miał korzystny wpływ na niskie pH - według zaleceń papryka powinna mieć glebę o odczynie ok. 6,5
Pod koniec zastosowanie Biohumusu lub Rosahumus i oprysk związkami boru (przypuszczalnie jest go niedobór).
PS: Posiadam głównie CaCO3 chociaż dla ratowania papryki w ciągu paru dni jestem w stanie zdobyć każdy nawóz na rynku

Taak. Dolomit, Polifoska i gnojówka z pokrzyw szybciej wyleczy Ciebie z uprawy papryki niż paprykę z niedoborów
.
Papryka potrzebuje w glebie jonów wapnia. Zanim ten węglan przereaguje i wapń wejdzie do roztworu glebowego ,to się sezon skończy.
Polifoska zawiera chlorki a papryka ich niestety nie lubi
http://www.florovit.pl/strona.html?id=323
A gnojówka z pokrzyw ?. Nie jest nawozem coś, czego skład jest nieznany.

Papryka potrzebuje w glebie jonów wapnia. Zanim ten węglan przereaguje i wapń wejdzie do roztworu glebowego ,to się sezon skończy.
Polifoska zawiera chlorki a papryka ich niestety nie lubi
http://www.florovit.pl/strona.html?id=323
A gnojówka z pokrzyw ?. Nie jest nawozem coś, czego skład jest nieznany.
Ciekawe stwierdzenieforumowicz pisze:Taak. Dolomit, Polifoska i gnojówka z pokrzyw szybciej wyleczy Ciebie z uprawy papryki niż paprykę z niedoborów.

Co do polifoski - święta racja. Te chlorki skasują wszystko.
Jednak gnojówka z pokrzyw jako uzupełnienie azotu i innych składników nie sądzę żeby zaszkodziła. To naturalny nawóz który zaszkodzić nie powinien.
Jakie nawozy ty proponujesz (P+K)?
Kolego, ja widzę tylko fertygację. Tu nie każdy nawóz można mieszać z każdym, nie każdy jest dostępny taki, jaki chcielibyśmy. No nie jest to takie proste.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie Caryca w ubieglym roku wyglądala tak jak na drugim zdjęciu.
Piękne papryki moje dopiero zawiązują owoce ,dużo mniejsze .
Malgosia
Piękne papryki moje dopiero zawiązują owoce ,dużo mniejsze .

Malgosia
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18

- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Moje jeszcze kwiatków nie otworzyły...a sialam je z początkiem lutego!
Jestem ciekawa kiedy Wy wysiewaliście swoje, że już zawiązują owoce...?
Jestem ciekawa kiedy Wy wysiewaliście swoje, że już zawiązują owoce...?
Również jestem ciekawa, kiedy wysiewaliście że już takie duże owoce? A może rosły w jakichś specjalnych warunkach? Moje dopiero zaczęły kwitnienie 

jjak można zareagować na niskie pH w czasie uprawy papryki?
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Popiół nawozi i podnosi pH
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No nawozy wapniowe, wapno rolnicze. Tylko najpierw trzeba wiedzieć jakie dokładnie jest pH, aby dobrać odpowiednią ilość