Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Możesz potrząsnąć krzakiem, albo palcami pstrykać w kwiaty lub pędzelkiem delikatnie podotykać
BOBEJGS: Tu masz tabelkę, jak mniej więcej wzrasta zapotrzebowanie z czasem na różne składniki w uprawie papryki:

Warto po prostu pamiętać, by potas był w pewnej nadwyżce względem azotu i nie przesadzać z fosforem, chyba że zależy na dobrym ukorzenieniu sadzonek.

Warto po prostu pamiętać, by potas był w pewnej nadwyżce względem azotu i nie przesadzać z fosforem, chyba że zależy na dobrym ukorzenieniu sadzonek.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dziękuje serdecznie 

Papryczka chili NN, zakupiona niewiele ponad miesiąc temu jako 15 cm sadzonka, dzisiaj prezentuje się tak:

Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Ja chciałbym dalej pociągnąc temat nawozów.
Mianowicie postanowiłem jednak zacząc nawozić swoje krzaczki.
Mam do dyspozycji jakiś nawóz zamiast florowitu, nazywa się BioSToS - koncentrat nawozowy dla pelargonii.
Na opakowaniu jest napisane:
? Nawóz wieloskładnikowy
? Przyśpiesza wzrost i rozwój roślin
? Doskonale przyswajalny przez rośliny
? przyjazny dla środowiska
Czyli takie standardowe jak to bywa dla nawozów...
A teraz do rzeczy.
Skład nawozu
AZOT (N): 5%
W tym w formie azotanowej rozpuszczalnej w wodzie: 1,6% oraz w formie amidowej rozpuszczalnej w wodzie: 2,8%
Pieciotlenek fosforu rozpuszczalny w wodzie: 3%
Tlenek potasu: rozpuszczalny w wodzie: 7%
Teraz pytanie do eksperta w nawożeniu co do tego specyfiku. Czy nada się do moich papryczek i pomidorków?
Nic mi kompletnie ten skład nie mówi, a drugie pytanie w jakich proporcjach najlepiej dawać i w jakich odstępach czasowych?
Nie chciał bym popalić
Mianowicie postanowiłem jednak zacząc nawozić swoje krzaczki.
Mam do dyspozycji jakiś nawóz zamiast florowitu, nazywa się BioSToS - koncentrat nawozowy dla pelargonii.
Na opakowaniu jest napisane:
? Nawóz wieloskładnikowy
? Przyśpiesza wzrost i rozwój roślin
? Doskonale przyswajalny przez rośliny
? przyjazny dla środowiska
Czyli takie standardowe jak to bywa dla nawozów...
A teraz do rzeczy.
Skład nawozu
AZOT (N): 5%
W tym w formie azotanowej rozpuszczalnej w wodzie: 1,6% oraz w formie amidowej rozpuszczalnej w wodzie: 2,8%
Pieciotlenek fosforu rozpuszczalny w wodzie: 3%
Tlenek potasu: rozpuszczalny w wodzie: 7%
Teraz pytanie do eksperta w nawożeniu co do tego specyfiku. Czy nada się do moich papryczek i pomidorków?
Nic mi kompletnie ten skład nie mówi, a drugie pytanie w jakich proporcjach najlepiej dawać i w jakich odstępach czasowych?
Nie chciał bym popalić

Pozdrawiam, Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
Nie jestem 
ale ten nawóz nijak mi nie pasuje do zapotrzebowania pomidora. Może forumowicz poleci jakiś dodatek innego nawozu, aby ten stosunek doprawić ale Wg mnie nie ma sensu, o ile w ogóle idzie. Lepiej zakupić florovit do pelargoniiekspertem

Dlaczego Twoim zdaniem ten nawóz nie nadaje się do papryczek i pomidorów? Co z nim nie tak?BobejGS pisze:Nie jestemale ten nawóz nijak mi nie pasuje do zapotrzebowania pomidora. Może forumowicz poleci jakiś dodatek innego nawozu, aby ten stosunek doprawić ale Wg mnie nie ma sensu, o ile w ogóle idzie. Lepiej zakupić florovit do pelargoniiekspertem
-- 20 cze 2014, o 21:38 --
Nawet nie będzie delikatnie lepszy niż sama woda?
-- 20 cze 2014, o 21:39 --
Uparłeś się na ten florovit :P
Pozdrawiam, Krzysiek
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu raczej się patrzy na stosunki N:P:K
One muszą być takie by wszystkie składniki mieściły się w granicach (dolnej i górnej), a czasem nawóz spowoduje, że jeden składnik będzie niedobór, a gdy dasz więcej nawozu, by było z nim ok, to już inny będzie za dużo. A często niedobór jednego składnika trudno uzupełnić.
One muszą być takie by wszystkie składniki mieściły się w granicach (dolnej i górnej), a czasem nawóz spowoduje, że jeden składnik będzie niedobór, a gdy dasz więcej nawozu, by było z nim ok, to już inny będzie za dużo. A często niedobór jednego składnika trudno uzupełnić.
- BobejGS
- Kontakt:
To daj do podlewania w ilości 2ml/l wody, jeśli koniecznie chcesz go wykorzystać
Azotu będzie miał ok, fosforu 2.5x za mało, a potasu 2x 
Nie doczepiłem się florovitu, ale nie rozumiem takich poczynań. On kosztuje chyba 12zł, więc nie jest drogo i nie chce widzieć Twojego wpisu w wątku o chorobach pomidorów, dlatego proponuje to, co jest dla nich dobre
Ale ok. Może faktycznie ekspertem nie jestem

Nie doczepiłem się florovitu, ale nie rozumiem takich poczynań. On kosztuje chyba 12zł, więc nie jest drogo i nie chce widzieć Twojego wpisu w wątku o chorobach pomidorów, dlatego proponuje to, co jest dla nich dobre

Na opakowaniu napisali NPK 5-3-7.
To dobrze czy źle?
To dobrze czy źle?

Pozdrawiam, Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
Od dwóch postów Tobie pisze, że źle
stosunek NPK powinien wynosić 1:1.5:2.5

BobejGS pisze:To daj do podlewania w ilości 2ml/l wody, jeśli koniecznie chcesz go wykorzystaćAzotu będzie miał ok, fosforu 2.5x za mało, a potasu 2x
Nie doczepiłem się florovitu, ale nie rozumiem takich poczynań. On kosztuje chyba 12zł, więc nie jest drogo i nie chce widzieć Twojego wpisu w wątku o chorobach pomidorów, dlatego proponuje to, co jest dla nich dobreAle ok. Może faktycznie ekspertem nie jestem
Nie obrażaj się to był żart

Ten nawóz jest aż taki mocny, że tylko 2ml/1L wody?
Akurat za ten nie płaciłe, a do innego nie mam dostępu, dlatego pytam co to jest.
Pomidory podlewam samą wodą i mam w 2 korytkach 98 szt, pomidrków. Nie chorują póki co, a jeśli to możliwe to nie chciałbym, zeby od tego zaczeły mi chorować

-- 20 cze 2014, o 22:00 --
RozumiemBobejGS pisze:Od dwóch postów Tobie pisze, że źlestosunek NPK powinien wynosić 1:1.5:2.5

Pozdrawiam, Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
Te 2ml to taka dawka, aby niczym nie przedobrzyć. Będzie lepszy od samej wody, ale cudów się nie spodziewaj. Ma zły stosunek NPK co do wymagań pomidora 

Rozumiem, a co do wymagań chili stosunek NPK jest taki sam co do pomidorków?
Pozdrawiam, Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
Ogólnie papryka ma podobne wymagania co pomidor. Jednak niektórzy zmieniają skład pożywki, w poszczególnej fazie wzrostu. Sam o to pytałem dzisiaj w tym wątku