Witam
Chcialbym kupic drzewo czeresni do mojego malego ogrodu.Czy byl by ktos tak uprzejmy i pomogl mi dobrac odpowiednie drzewko do moich warunkow ?
Mieszkam w Danii ( nie wiem czy to jest istotne,wiecej dni deszczowych i slabsze slonce)na ogrodzie mam duze drzewo mirabelki na ktorej miejscu mialaby byc czeresnia.
1. Slyszalem ze musze posadzic minimum 2 drzewa, czy to jest prawda?(moja sasiaddka ma mala czeresnie okolo 20m od mojego ogrodu)
2. Moze ktos mi podac jaki gatunek musze wybrac?Zalezy mi na slodkich czeresniach oczywiscie.
3. Jezeli mialyby byc 2 drzewa to jaki minimalny odstep musi byc miedzy drzewami?(nie mam za duzego ogrodu)
4.Gdzie moge zamowic drzewka, mozna prosic o jakis link do sklepu?
Z gory dziekuje za odpowiedz i przepraszam za pytanie amatora.
Odmiana czeresni do warunkow klimatycznych Danii
Re: Dobor drzewa czeresni do warunkow klimatycznych.
jeśli mały ogród i mało miejsca to ważna będzie podkładka czereśni. Sprawdzoną podkładką, którą też można stosować amatorsko jest Gisela 5.
Co do odmiany. Przydało by się dowiedzieć co za odmianę ma sąsiadka. Jest to ważne z uwagi na zapylanie. Odmiany z pewnością też musiały by być wczesne czerwcowe z uwagi na to, że nie trzeba stosować oprysków na nasionnicę.
Ja proponuję Burlata (choć może pękać z powodu deszczów ) i Vandę, bo zapylają się wzajemnie. Sprawdzone odmiany. Jedyny problem, że Vanda może być narażona na nasionnicę, bo to odmiana trochę późniejsza. Ale dzięki temu masz trochę przedłużone owocobranie.
Co do odległości to 4m, jeśli będzie krótko trzymana czereśnia to i może trochę mniej.
Z tego co jeszcze widzę to Vanda jest głównie polecana na innej podkładce karłowej P-HL A, choć na Giseli 5 też jest
Co do odmiany. Przydało by się dowiedzieć co za odmianę ma sąsiadka. Jest to ważne z uwagi na zapylanie. Odmiany z pewnością też musiały by być wczesne czerwcowe z uwagi na to, że nie trzeba stosować oprysków na nasionnicę.
Ja proponuję Burlata (choć może pękać z powodu deszczów ) i Vandę, bo zapylają się wzajemnie. Sprawdzone odmiany. Jedyny problem, że Vanda może być narażona na nasionnicę, bo to odmiana trochę późniejsza. Ale dzięki temu masz trochę przedłużone owocobranie.
Co do odległości to 4m, jeśli będzie krótko trzymana czereśnia to i może trochę mniej.
Z tego co jeszcze widzę to Vanda jest głównie polecana na innej podkładce karłowej P-HL A, choć na Giseli 5 też jest
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dobor drzewa czeresni do warunkow klimatycznych.
Podkładki karłowe wymagają lepszej ziemi(słaby korzeń) i łagodniejszych zim. Na wybrzeżu na pewno będzie OK, ale nie wiem jakie macie zimy w środku "kontynentu"...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!