Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Witam.Po przeczytaniu postu forumowicza kalafior podjełam decyzje-przesadzam TSM do wiekszych donic.Pomimo kwiatów zaryzykuję bo na oko widać że mają za małą przestrzeń życiowa.Co ma być to będzie,najwyżej papryk nie będzie.Joanna
sprawdzę jeszcze raz dokładnie tylko muszę lupkę kupić ;)Alyaa pisze:Sprawdź pod liśćmi i te poskręcane (najlepiej przez szkło powiększające). Czy jest szansa, że na balkon mogą wejść ślimaki? Widać, że coś je podjada. Jeśli już tego tam nie ma, to nowe listki powinny już być normalne.
4 piętro więc raczej ślimaki odpadają, zobaczę na nowe bo problemem jest to że zjedzone są "najnowsze"
całkiem możliwe że to żuczek majowy bo latały ostatnio, ewentualnie jakieś inne - będę baczniej obserwował czy coś nie latakalafior pisze:Rzeczywiście wygląda jak by coś urządziło sobie ucztę,pasikonik lub żuczek majowy.
Według mnie roślinki wyglądają dobrze.
Z podlewaniem trzeba uważać ale jednorazowe przelanie nie powinno mieć większego znaczenia.
Z tym poparzeniem to być może jest trafna diagnoza,jakieś przeoczone kropelki wody na ostrym słońcu ale nawet jeżeli uszkodzenia powstały z innego powodu to bym zbytnio się nie martwił bo pozostałe młodsze liście są zdrowe a Cheyenne nie są zbytnio humorzaste i na pewno jeszcze pokażą na co je stać
co do poparzenia - fakt tylko kilka listków i to tych starych, nowe są ok - dlatego nie panikuje tylko się upewniam
dziękuję za Wasze opinie
czy mógłby ktoś jeszcze odnieść się do pytania o nawóz 4-3-6 ?
-
- 50p
- Od: 24 mar 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KonradB te przebarwienia są jak najbardziej prawidłowe, w zeszłym roku też myślałem , iż jest coś nie tak a owoce wybarwiły się później bardzo ładnie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 cze 2014, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich szanownych forumowiczów
Jestem tu nowy ale forum czytam od pewnego czasu.
Jakie są realne szanse na osiągnięcie pełnej dojrzałości zbiorczej papryk "ostrych" uprawianych w gruncie.
Mam na myśli konkretnie Poblano, Anaheim, Jalapeno, Bishops Crown oraz Serrano.
Uprawiam je w tym roku pod folią, ale nie ukrywam nie mam tam zbyt wiele miejsca.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje i sugestie.
Jakie są realne szanse na osiągnięcie pełnej dojrzałości zbiorczej papryk "ostrych" uprawianych w gruncie.
Uprawiam je w tym roku pod folią, ale nie ukrywam nie mam tam zbyt wiele miejsca.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Spokojnie. Niektóre odmiany papryczek po prostu w taki sposób dojrzewają. Choćby np. piri-piri , które wpierw są bladożółte, potem czernieją i dopiero na końcu zaczynają wybarwiać się na czerwowno. Taka ich cecha, więc nie przyjmuj się zanadto i cierpliwie czekaj, a zobaczysz jeszcze swoje pomarańczowe papryczkiKonradB pisze:A moja Jalapeno orange przebarwia się na czarno, czy to normalne, a może to jakieś poparzenie słoneczne?
A może pomyłka w nasionach? U kolegi wyżej też widziałem czarne Jalapeno

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ja mam problem ze swoimi Habanerkami (orange) . Nie chcą kwitnąć,ba ,nawet nie wykształciły jeszcze pąków kwiatowych
Są małe,ale bardzo mocno rozkrzewione ( na 6 pędów) . Poradźcie,co z nimi robić? Poobrywać część pędów?
Jedna rośnie w tunelu,druga w doniczce (ok 3 l) . Tą z doniczką ,ze względu na zimne noce ,zabrałam teraz do domu.
Dodam jeszcze,że siane były na początku lutego ,inne ostre papryczki już mają spore owoce.

Jedna rośnie w tunelu,druga w doniczce (ok 3 l) . Tą z doniczką ,ze względu na zimne noce ,zabrałam teraz do domu.
Dodam jeszcze,że siane były na początku lutego ,inne ostre papryczki już mają spore owoce.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pepper_Tomato, na sianych w połowie marca Poblano i Anaheim spokojnie dojrzeją 3, może nawet 4 piętra owoców, jeśli w porę ogłowisz krzaki. Jalapeno i Serrano są drobniejsze, więc nawet więcej owoców zdąży się wybarwić. Bishops Crown jest późniejsza, potrzebuje około miesiąca czasu więcej, więc żeby coś z krzaka zebrać, trzeba ją wysiać przynajmniej miesiąc wcześniej. Za to dobrze daje radę w donicy, jeśli nie chcesz dawać jej pod folię, możesz posadzić do donic i przetrzymać kwiecień - maj w domu a potem wystawić na ogródPepper_Tomato pisze:Witam wszystkich szanownych forumowiczów

Krynka, Habanero są stosunkowo późne, dodatkowo jeśli dałaś jej się rozkrzewić pod pierwszym rozwidleniem, to pierwsze owoce zawiąże jeszcze później, możesz albo na nie zaczekać albo przyspieszyć kwitnienie usuwając pędy pod pierwszym rozwidleniem. Ja bym w tej w tunelu oberwała odrosty, wtedy szybciej zakwitnie i może kilka owoców zdąży dojrzeć pod folią. A tą w donicy zostawiłabym na uprawę całoroczną i przeniosłabym na jesieni do domukrynka pisze:Ja mam problem ze swoimi Habanerkami (orange) . Nie chcą kwitnąć,ba ,nawet nie wykształciły jeszcze pąków kwiatowychSą małe,ale bardzo mocno rozkrzewione ( na 6 pędów) . Poradźcie,co z nimi robić? Poobrywać część pędów?

Pozdrawiam, Dorota
Witam
Od tego roku zacząłem uprawiać papryki chilli, niestety wysiałem trochę późno bo 28 marca. Wysiałem papryki z nasion kupionych w sklepie, są to cayenne (nie było na opakowaniu czy to green, red czy orange), jedynie z tyłu w opisie jest że owoce mogą osiągnąć wielkość do 15cm, są koloru zielonego z nalotem czerwonym. Pierwszy owoc który się pojawił zauważyłem 1 czerwca, dziś po ponad 2 tygodniach od związania go jest takiej wielkość jak na zdjęciu (ok 9,3cm).
Mam pytanie w związku z tym.
-Kiedy można zebrać paprykę, czy czekać aż się zaczerwieni i od razu zerwać, czy poczekać aż będzie cała czerwona?
-Czy jest jakiś ustalony czas ile czasu rośnie owoc?
Jest to moja pierwsza papryka więc przepraszam za takie głupie pytanie
Zdjęcie:
http://oi60.tinypic.com/2it55yd.jpg
Od tego roku zacząłem uprawiać papryki chilli, niestety wysiałem trochę późno bo 28 marca. Wysiałem papryki z nasion kupionych w sklepie, są to cayenne (nie było na opakowaniu czy to green, red czy orange), jedynie z tyłu w opisie jest że owoce mogą osiągnąć wielkość do 15cm, są koloru zielonego z nalotem czerwonym. Pierwszy owoc który się pojawił zauważyłem 1 czerwca, dziś po ponad 2 tygodniach od związania go jest takiej wielkość jak na zdjęciu (ok 9,3cm).
Mam pytanie w związku z tym.
-Kiedy można zebrać paprykę, czy czekać aż się zaczerwieni i od razu zerwać, czy poczekać aż będzie cała czerwona?
-Czy jest jakiś ustalony czas ile czasu rośnie owoc?
Jest to moja pierwsza papryka więc przepraszam za takie głupie pytanie

Zdjęcie:
http://oi60.tinypic.com/2it55yd.jpg
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Możesz konsumować na zielono,niektóre odmiany są nawet smaczniejsze.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ja wczoraj przy podlewaniu niechcąco wyłamałam niedojrzały owoc z Yamacian Hot Yellow, oczywiście spróbowałam
... i tej odmiany jako niedojrzałej nie polecam do konsumpcji... ble
ani to ostre i taki "surowe"....

- KonradB
- 50p
- Od: 2 sty 2014, o 17:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
grzes13 pisze:KonradB te przebarwienia są jak najbardziej prawidłowe...
Dzięki za odpowiedź bo trochę się martwiłem, a to moje pierwsze ostre papryki w życiu i chciałbym ich spróbowaćDziunia87 pisze:Spokojnie. Niektóre odmiany papryczek po prostu w taki sposób dojrzewają...

regulamin!
Ja mam pytanie odnośnie podlewania papryk. Jak podlewacie swoje roślinki, w jakich ilościach?
Często mam problem z wyczuciem tej górnej granicy podlewania i pewnie czasami zdarza mi się przelać moje roślinki.
Jak bardzo mokre musi być podłoże? Jak wystawiam na balkon i widzę, że jest sucha ziemia na wierzchu to zdarza mi się podlewać 2-3 dziennie. Nie za dużo?
Często mam problem z wyczuciem tej górnej granicy podlewania i pewnie czasami zdarza mi się przelać moje roślinki.
Jak bardzo mokre musi być podłoże? Jak wystawiam na balkon i widzę, że jest sucha ziemia na wierzchu to zdarza mi się podlewać 2-3 dziennie. Nie za dużo?
Pozdrawiam, Krzysiek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jest zasadnicza różnica pomiędzy 'często' a 'dużo'.
Osobiście kieruję się zasadą, że lepiej przesuszyć niż przelać. Swoje papryki podlewam maksymalnie raz dziennie, ale za to porządnie, aż woda odrobinę wyjdzie dołem. W pochmurne i chłodniejsze dni czekam, aż donica będzie lekka. Papryki ładnie rosną i owocują lepiej, niż się spodziewałam ;)
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też częściej papryki są suche niż mokre. Im dłużej mają mokrą glebę tym wolniej rosną