Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
rafa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lut 2013, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?

Post »

Witam,uprawiam bugenwillę od trzech lat na balkonie południowo-zachodnim (bardziej zachodnim) słońce jest od godz.13 do końca dnia, nie osłaniam od wiatru ani deszczu. W tamtym roku miałam podobny problem,bardzo mi zmarniała bo przez jakiś czas było zimno i deszczowo ale dała radę, w sierpniu miała mnóstwo kwiatów :)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja bugenwilla stoi na południowym balkonie - osłoniętym szybami z dwóch stron, nad nim daszek z plexi komorowego. W sumie super patelnia, a bugenwilli to służy :heja .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Skrzacik3
100p
100p
Od: 7 mar 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Wam za odpowiedzi.
Zauważyłam, że jak były w tym roku największe upały i wiał bardzo ciepły wiatr - ona była najpiękniejsza. Nawet rozkwitły prawie wszystkie kwiatuszki. ;:oj Domyśliłam się, że ma to powiązanie z jej pochodzeniem :D

Ale tak mnie ciekawiło jak wy je trzymacie. Czyli dobrze sądziłam, aby starać się ją ochronić od wiatru i w największej patelni trzymać. Czyli jednak mam tylko jedno miejsce dla niej.
O deszcz trochę się boję. Mieszkam w takim "oku", że do mnie przychodzą pojedyncze krople albo ulewy. O deszczu normalnym często można pomarzyć. Z okna czasem widać, że jest wszędzie dookoła. :;230 A kwiaty + ulewa = tragedia :D

Jako, że przyszedł jej czas na małe odpoczywanko (zaczęła kwitnienie od 11 kwietnia), skuszę się na próbę zrobienia z jej sadzonek. Materiału z niej dużo może być.
Oj jak się boje :D
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
antenka52
100p
100p
Od: 11 lis 2013, o 09:35

Post »

o jakie piękne już macie bugenville jak pięknie kwitną moja nadal się nie może zebrać do kwitnienia ma ogrom liści ale dzisiaj zauważyłam że są malutkie pąki -dzisiaj wygląda tak: Obrazek
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Mój taras tego lata zapraszam
karlor
200p
200p
Od: 13 lis 2010, o 19:11

Post »

Eksperci: powiedzcie dlaczego liście są jak by zwiędnięte i zaczynają się zwijać?
Pozdrawiam Bogdan
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Rzeczywiście liście wyglądają jak lekko podwiędnięte i zwinięte, sprawdzałam już kiedyś czy nie mają nieproszonego gościa, ale nie. Stwierdziłam, że taka ich uroda. Może się mylę :?:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Bugenwilla strasznie lubi wodę, zwłaszcza jak stoi na pełnym słońcu i nie była przesadzana. Wtedy trzeba lać i lać. Ja postawiłam na sporo większej podstawce i jak podlewam, to partiami tak długo, aż woda pokarze się na podstawce. I wcale nie przeszkadza jej, gdy stoi w wodzie. Moja przez dwa lata była w tej samej doniczce i w tym roku od wiosny miała nędzne liście, poczerwieniałe i więdnące. Przesadziłam w większą, dosypałam do ziemi nawóz długo uwalniający się i odżyła. Też ma już malutkie paczki kwiatowe :heja .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
maro1985
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 cze 2014, o 15:19

Post »

Witam, będę bardzo wdzięczny za uwagi co może być przyczyną takiego wyglądu moich bugenwilli. Rośliny zakupione w zeszłym roku jako kwitnące, całkiem dobrze zniosły przezimowanie, na parapecie mocno wystrzeliły w górę, odkąd znajdują się na zewnątrz- dosyć nasłoneczniony lecz zadaszony taras, jakby wolniej przyrastają i nie chcą zakwitnąć. Ponadto, niektore liście przybierają poniższą barwę. Regularnie podlewane, 1-2 w tyg. zasilane roztworem nawozu do roślin kwitnących. Z góry dziękuje za wskazówki

Obrazek

Obrazek
x-i-a
---
Od: 23 wrz 2009, o 12:58

Post »

A na jaki kolor kwitnie ta bugenwilla?
Mi się wydaje, że to naturalne przebarwienie młodych pędów,
zazwyczaj tak jest przy kwitnących na czerwono i różowo.
antenka52
100p
100p

Post »

Witam ciekawa jestem bardzo jak wasze bugenville .Może jakieś fotki ktoś wrzuci ,moje średnio bo jeszcze nie kwitną wszystkie.
Wczoraj dostałam w prezencie dużą śliczna bugenvillę ,która jest pomarańczowa a w słonku przebarwia się na biskupi. Ciężko uchwycić zdjęciem jej piękny kolor. Na razie fotki była jakie , ale są Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Marzy mi się część domu obrośnięta bugenwillą jak w Grecji. Ale z tego co czytam o ile nie zamieszkam w ciepłym kraju nie ma co jej sadzić na stałe do ogrodu? ;:145
ixeska pisze:Faairy - to nie prawda, że bugenwille nie kwitną jak mają w zimie ciepło - moje wszystkie zimują w mieszkaniu i co roku kwitną obłędnie.
Tak samo i inne balkonowe.
Bardzo mnie to cieszy. Myślałam gdzie mogłabym zimować potencjalną B. ale jedynym miejscem byłaby zupełnie ciemna piwnica, choć chłodna. Czyli można w normalnym, ogrzewanym pomieszczeniu z tego widzę. Muszę tylko doczytać jak w takim razie ją pielęgnujesz zimą w domu. Czy teraz jest dobry czas by kupić lub ukorzenić sadzonki?

Połączyłem dwa posty napisane jeden pod drugim, norbert76
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
antenka52
100p
100p

Post »

I dzisiaj zakwitła kolejna bugenvilla różowa .Cieszę się bardzo bo moja e letnia bugenvilla którą przywiozłam z Tunezji po prawie 3 latach pokazała malutkie pączki.Tak jak kiedyś Wam pisałam ni ciorta nie chciała rosnąć .Za poradą dałam jej nawóz NPK 10-30-20 i podziałało. Jeszcze nie wiem jaki kolor bo tam też nie kwitła ,a u mnie po pączkach jeszcze nie widać .I oczywiście zdjęcia nowej pomarańczowej i tej różowej która świeżo zakwitła Obrazek Obrazek Obrazek
x-i-a
---
Od: 23 wrz 2009, o 12:58

Post »

Anetko - piękne!!

A nawóz NPK 10-30-20 to dokładnie jaki?
Jaka nazwa?
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Różowa bugenwilla dopiero się rozwija, dlatego fotka nieciekawa. Biała w pąkach, natomiast przywieziona z południa malutka odnóżka pełnej bugenwilli wypuściła po 5 tygodniach ukorzeniania tyci listeczki, nie chcę zapeszyć. Antenko bugenwille śliczne ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Moje staruchy jeszcze nie szykują się do kwitnienia.
Za to niespodziankę sprawiła mi kupiona na głębokiej przecenie w Obi bugenwilla żółta.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”