Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia
Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?
Witam,uprawiam bugenwillę od trzech lat na balkonie południowo-zachodnim (bardziej zachodnim) słońce jest od godz.13 do końca dnia, nie osłaniam od wiatru ani deszczu. W tamtym roku miałam podobny problem,bardzo mi zmarniała bo przez jakiś czas było zimno i deszczowo ale dała radę, w sierpniu miała mnóstwo kwiatów 

- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja bugenwilla stoi na południowym balkonie - osłoniętym szybami z dwóch stron, nad nim daszek z plexi komorowego. W sumie super patelnia, a bugenwilli to służy
.

Dziękuję Wam za odpowiedzi.
Zauważyłam, że jak były w tym roku największe upały i wiał bardzo ciepły wiatr - ona była najpiękniejsza. Nawet rozkwitły prawie wszystkie kwiatuszki.
Domyśliłam się, że ma to powiązanie z jej pochodzeniem 
Ale tak mnie ciekawiło jak wy je trzymacie. Czyli dobrze sądziłam, aby starać się ją ochronić od wiatru i w największej patelni trzymać. Czyli jednak mam tylko jedno miejsce dla niej.
O deszcz trochę się boję. Mieszkam w takim "oku", że do mnie przychodzą pojedyncze krople albo ulewy. O deszczu normalnym często można pomarzyć. Z okna czasem widać, że jest wszędzie dookoła.
A kwiaty + ulewa = tragedia
Jako, że przyszedł jej czas na małe odpoczywanko (zaczęła kwitnienie od 11 kwietnia), skuszę się na próbę zrobienia z jej sadzonek. Materiału z niej dużo może być.
Oj jak się boje
Zauważyłam, że jak były w tym roku największe upały i wiał bardzo ciepły wiatr - ona była najpiękniejsza. Nawet rozkwitły prawie wszystkie kwiatuszki.

Ale tak mnie ciekawiło jak wy je trzymacie. Czyli dobrze sądziłam, aby starać się ją ochronić od wiatru i w największej patelni trzymać. Czyli jednak mam tylko jedno miejsce dla niej.
O deszcz trochę się boję. Mieszkam w takim "oku", że do mnie przychodzą pojedyncze krople albo ulewy. O deszczu normalnym często można pomarzyć. Z okna czasem widać, że jest wszędzie dookoła.

Jako, że przyszedł jej czas na małe odpoczywanko (zaczęła kwitnienie od 11 kwietnia), skuszę się na próbę zrobienia z jej sadzonek. Materiału z niej dużo może być.
Oj jak się boje

Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Skrzacik3 - storczyki
o jakie piękne już macie bugenville jak pięknie kwitną moja nadal się nie może zebrać do kwitnienia ma ogrom liści ale dzisiaj zauważyłam że są malutkie pąki -dzisiaj wygląda tak: 

zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Mój taras tego lata zapraszam
Eksperci: powiedzcie dlaczego liście są jak by zwiędnięte i zaczynają się zwijać?
Pozdrawiam Bogdan
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzeczywiście liście wyglądają jak lekko podwiędnięte i zwinięte, sprawdzałam już kiedyś czy nie mają nieproszonego gościa, ale nie. Stwierdziłam, że taka ich uroda. Może się mylę 

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Bugenwilla strasznie lubi wodę, zwłaszcza jak stoi na pełnym słońcu i nie była przesadzana. Wtedy trzeba lać i lać. Ja postawiłam na sporo większej podstawce i jak podlewam, to partiami tak długo, aż woda pokarze się na podstawce. I wcale nie przeszkadza jej, gdy stoi w wodzie. Moja przez dwa lata była w tej samej doniczce i w tym roku od wiosny miała nędzne liście, poczerwieniałe i więdnące. Przesadziłam w większą, dosypałam do ziemi nawóz długo uwalniający się i odżyła. Też ma już malutkie paczki kwiatowe
.

Witam, będę bardzo wdzięczny za uwagi co może być przyczyną takiego wyglądu moich bugenwilli. Rośliny zakupione w zeszłym roku jako kwitnące, całkiem dobrze zniosły przezimowanie, na parapecie mocno wystrzeliły w górę, odkąd znajdują się na zewnątrz- dosyć nasłoneczniony lecz zadaszony taras, jakby wolniej przyrastają i nie chcą zakwitnąć. Ponadto, niektore liście przybierają poniższą barwę. Regularnie podlewane, 1-2 w tyg. zasilane roztworem nawozu do roślin kwitnących. Z góry dziękuje za wskazówki

A na jaki kolor kwitnie ta bugenwilla?
Mi się wydaje, że to naturalne przebarwienie młodych pędów,
zazwyczaj tak jest przy kwitnących na czerwono i różowo.
Mi się wydaje, że to naturalne przebarwienie młodych pędów,
zazwyczaj tak jest przy kwitnących na czerwono i różowo.
Witam ciekawa jestem bardzo jak wasze bugenville .Może jakieś fotki ktoś wrzuci ,moje średnio bo jeszcze nie kwitną wszystkie.
Wczoraj dostałam w prezencie dużą śliczna bugenvillę ,która jest pomarańczowa a w słonku przebarwia się na biskupi. Ciężko uchwycić zdjęciem jej piękny kolor. Na razie fotki była jakie , ale są

Wczoraj dostałam w prezencie dużą śliczna bugenvillę ,która jest pomarańczowa a w słonku przebarwia się na biskupi. Ciężko uchwycić zdjęciem jej piękny kolor. Na razie fotki była jakie , ale są

- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
Marzy mi się część domu obrośnięta bugenwillą jak w Grecji. Ale z tego co czytam o ile nie zamieszkam w ciepłym kraju nie ma co jej sadzić na stałe do ogrodu? 
Połączyłem dwa posty napisane jeden pod drugim, norbert76

Bardzo mnie to cieszy. Myślałam gdzie mogłabym zimować potencjalną B. ale jedynym miejscem byłaby zupełnie ciemna piwnica, choć chłodna. Czyli można w normalnym, ogrzewanym pomieszczeniu z tego widzę. Muszę tylko doczytać jak w takim razie ją pielęgnujesz zimą w domu. Czy teraz jest dobry czas by kupić lub ukorzenić sadzonki?ixeska pisze:Faairy - to nie prawda, że bugenwille nie kwitną jak mają w zimie ciepło - moje wszystkie zimują w mieszkaniu i co roku kwitną obłędnie.
Tak samo i inne balkonowe.
Połączyłem dwa posty napisane jeden pod drugim, norbert76
I dzisiaj zakwitła kolejna bugenvilla różowa .Cieszę się bardzo bo moja e letnia bugenvilla którą przywiozłam z Tunezji po prawie 3 latach pokazała malutkie pączki.Tak jak kiedyś Wam pisałam ni ciorta nie chciała rosnąć .Za poradą dałam jej nawóz NPK 10-30-20 i podziałało. Jeszcze nie wiem jaki kolor bo tam też nie kwitła ,a u mnie po pączkach jeszcze nie widać .I oczywiście zdjęcia nowej pomarańczowej i tej różowej która świeżo zakwitła

Anetko - piękne!!
A nawóz NPK 10-30-20 to dokładnie jaki?
Jaka nazwa?
A nawóz NPK 10-30-20 to dokładnie jaki?
Jaka nazwa?
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Moje staruchy jeszcze nie szykują się do kwitnienia.
Za to niespodziankę sprawiła mi kupiona na głębokiej przecenie w Obi bugenwilla żółta.

Za to niespodziankę sprawiła mi kupiona na głębokiej przecenie w Obi bugenwilla żółta.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis